Kako pogosto bi morali prati rjuhe?

Zabavno dejstvo: vaša postelja je zagotovo polna umazanije, znoja, olja in pršic. No, to dejstvo ni ravno zabavno.

Če že dolgo niste prali posteljnine ali pa se sploh ne spomnite, kdaj ste jo nazadnje zamenjali, je čas, da izveste, kako pogosto naj bi poskrbeli za svoje rjuhe. V povprečju ljudje perejo rjuhe vsakih 24 dni. Vaša posteljnina je res umazana po mesecu dni.

Ali lahko neoprane rjuhe povzročijo zdravstvene težave?

Ker ste slepi za lastne telesne vonjave, verjetno ne opazite smradu v svojih rjuhah tako močno kot nekdo drug. Ne glede na to, ali smrdijo ali ne, lahko neoprane rjuhe sčasoma povzročijo nekatere zdravstvene težave, kot so razdražena koža, akne in alergijske reakcije na pršice.

Koliko časa je torej predolgo, če želite ostati brez svežih rjuh? Tukaj je vaš vodnik o tem, kako pogosto morate prati rjuhe, zakaj je najbolje, da se držite urnika, in kako ravnati, če se že bojite dneva pranja perila.

Kako pogosto morate dejansko prati rjuhe?

Splošno pravilo je, da je treba posteljnino prati vsak teden do dva. Če se s partnerjem v spanju znojite, imate spolne odnose, dremate goli ali si posteljo delite s hišnimi ljubljenčki, boste svoj spalni prostor umazali bolj, kot če bi na primer spali sami v pižami. Če vam je kaj od naštetega zveni znano, si morate prizadevati za pranje rjuh enkrat na teden.

Če pa ste nagnjeni k aknam, boste morda morali prevleke za vzglavnike prati še pogosteje (dva do trikrat na teden).

To velja tudi, če zaspite, ne da bi si odstranili ličila, si umivate lase le nekajkrat na teden ali se pred spanjem močno namažete z vlažnimi ali mastnimi kremami.

Kaj se zgodi, če posteljnine ne perete tako pogosto?

Vsako uro izločite približno 200 milijonov odmrlih kožnih celic (to je več kot 1,4 milijarde na noč, če spite s partnerjem, pa dvakrat več). V vaši posteljnini se z odmrlimi kožnimi celicami prehranjujejo drobne pršice, ki imajo kar osem nog. Čeprav te živali ne prenašajo nobenih bolezni, so njihovi deli telesa (in iztrebki) eden najpogostejših sprožilcev celoletnih alergij. Če posteljnine ne čistite redno, lahko kihate in imate izcedek iz nosu, v skrajnih primerih pa celo piskate ali težko dihate.

Poleg nadležnih pršic pa veliko časa preživite tudi z vsem, kar ste čez dan vzeli v roke ali si nadeli, vključno z umazanijo, ličili, losjonom in onesnaževalci iz okolja, če omenimo le nekatere. Če k temu dodamo še znoj, telesna olja in spolne tekočine ter prhljaj domačih živali, dobimo zelo neprijetno kombinacijo za vašo posteljnino.

Čista posteljnina je zagotovo tudi ena izmed rešitev za boljši spanec.

Ker so vse te snovi med spanjem v tesnem stiku z vašo kožo, lahko pride do številnih težav – od draženja kože do aken in morda celo okužb (čeprav govorimo o najslabšem možnem scenariju). Če imate suho ali občutljivo kožo, ekcem ali rosaceo, ste najbolj ogroženi, saj je vaša kožna pregrada (vrhnja plast kože) že oslabljena. Še huje? Mikroorganizmi, kot so bakterije in glivice, se dobro razvijajo v vlažnih okoljih – vključno z vašo umazano vzglavno prevleko.

Kaj pa, če nimate časa, da bi prali rjuhe vsak teden?

Življenje je naporno, zato velikokrat zmanjka časa. Najlažja rešitev je, da si naredite zalogo. Za svojo posteljo imejte tri komplete rjuh in jih menjajte vsak teden do dva. Ko boste imeli čas za pranje rjuh, upoštevajte navodila za pranje in sušenje, ki so navedena na etiketi (običajno je mešanice poliestra najbolje prati v topli vodi, medtem ko bombaž prenese vročo vodo). Če je mogoče, izberite najvišjo temperaturo pranja, da uničite pršice. Seveda ne pozabite ločiti rjuh po barvah – temne ali rdeče barve se lahko zabrišejo ali prelijejo v svetlejše barve, kar je recept za pobarvane rjuhe, če niste previdni.

In čeprav vas morda mika, da bi, če so vaše rjuhe zelo umazane, vlili cel vrč pralnega sredstva, ne pretiravajte. Če uporabite več detergenta, kot je treba, se lahko zgodi, da se molekule detergenta same ujamejo v rjuhe, kar lahko na žalost še dodatno razdraži vašo kožo. Medtem ko boste slekli vzmetnico, nosili koš za smeti in ponovno pripravljali posteljo, ne pozabite: Nič ne prekaša preprostega razkošja, ki ga predstavlja drsenje v mehke in čiste rjuhe!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam