Naučite se postaviti pravo ceno za svoje delo!

Ni redkost, da si mnogo samostojnih podjetnic ne upa postaviti za svoje delo primerne cene. “Rajši imam malo manj in to potem za sigurno,” je eden od argumentov, ki ga tudi lahko slišimo.

Vendar pa se na dolgi rok še vedno izkaže, da so po začetnem navdušenju, ker so dobile delo, hitro ugotovile, da so seveda za delo, ki ga opravljajo, za energijo, trud, znanje in konec koncev tudi stroške, ki jih imajo, plačane premalo. To seveda potem vodi v nezadovoljstvo in stres –  na koncu na obeh straneh, delojemalca in delodajalca.

O tej temi sem se pogovarjala s Tanjo Skaza, uspešno podjetnico, solastnico Plastike Skaza in ustanoviteljico inštituta Skaza.

Kakšne so vaše izkušnje s tem? Iz posla in tudi vaš osebni pogled na to, ste vi kdaj doživeli kaj podobnega? Ste bili kdaj v podobni dilemi?  

V poslovnem svetu pretirano navdušenje ni nikoli dobro, saj takrat ponavadi pozabite na osnove poslovanja in hitro padete na kruta realna tla. Pri določanju cen je pomembno, da si določite jasno ciljno skupino, kdo so vaše stranke, na takšen način si boste lažje postavile realno ceno.  Najprej si izdelajte SWOT analizo, v kateri boste ocenile vaše prednosti, slabosti, priložnosti, nevarnosti in si zapisale, kaj dejansko znate in ponujate.  

Naj vam izdam svojo izkušnjo, ki ni bila dobra ne zame in ne za stranke. V letošnjem letu sva z Igorjem predala vodenje podjetja direktorjema, sama pa sem se lotila izobraževanja organizacijam, strankam …

Kaj sem mi je zgodilo. Ustvarila sem zmedo na trgu in pri strankah. Nikoli še nisem delala e-delavnice in sem ceno postavila neprimerno za svoje izkušnje, znanje in reference, ki jih imam. Na delavnico so se prijavile različne stranke, od direktorjev do iskalcev prve zaposlitve. Kaj sem s tem naredila?

Njihova pričakovanja, glede na njihove izkušnje in znanje, so bila drugačna. Zdaj se zavedam, da ne morem podajati iste vsebine direktorjem in podjetnikom začetnikom. Zato je zelo pomembno, kdo je vaša stranka, in dokler je ne določite, delajte samo na tem. Boste videli, predpriprava je 90 odstotkov opravljenega dela. 

Zakaj menite, da ima toliko ljudi, predvsem tukaj ciljam na ženske, težave s tem? So premalo samozavestne, ne znajo tega komunicirati …?

Ženske imamo v sebi zakoreninjen manjvrednosti kompleks še iz davne preteklosti. Moški so bili obravnavani kot večvredni samo zaradi svojega spola. Žal je v poslovnem svetu marsikje še vedno tako. Razlika med spoloma se kaže tudi v tem, da ženska želi stvari narediti 100-odstotno, da je zadovoljna s svojim delom. Medtem ko je moški po navadi že zadovoljen z 80-odstotnim vložkom, ker ima v sebi prirojeno misel, da je moški, in to pomeni, da je boljši in uspešnejši. 

Ženske smo prevečkrat premalo samozavestne, to je dejstvo. Podcenjujemo se in ne dovolimo si ustvariti svojega lastnega pogleda na situacije. Predlagam vam, da se soočite s tem, kdo ste in kaj počnete in si konkretno rečete, da ste dobre! Uporabite afirmacije, ki vam bodo pomagale dvigniti samozavest. V tem svetu so najuspešnejši in najprepoznavnejši tisti, ki so tekmovalni, ki imajo željo biti prvi! Bodite to ve.

Velikokrat nas je strah tudi zavrnitve. “Kaj če bom zato ostala brez službe, brez posla, brez dela …?” Kako se soočiti s tem strahom? 

Soočanje s strahom je vaš največji potencial. Soočite se. Ko ugotovite, da je strah vaš največji sovražnik, šele začnete rasti. Začnejo se dogajati premiki v in okoli vas. Zavedajte se, da tam, kjer je največji strah, je največ potenciala. Če se upate poglobiti in raziskati te strahove, boste uspešnejše, ugotovile boste, kdo sploh ste.

Tu bi se dotaknila korenskih vzorcev. Največkrat vas je strah zavrnitve, ker v otroštvu morda niste dobile dovolj ljubezni ali niste zadovoljile kriterijev drugih – staršev, okolice. Strah vas je narediti korak naprej, korak iz cone udobja, ki lahko pomeni zavrnitev. Ampak vedite, da le na takšen način lahko zrastete in se premaknete naprej.

Bolj ko čutite, da vas je strah, bolj se poglobite vase in raziščite ta strah, sprejmite ga, njegovo bolečino. Poglejte od kod izhaja, kajti bolj ko boste ozavestile ta strah, prej boste našle rešitve in spoznale, kje je vaš potencial za naprej. Večkrat se zgodi, da na podlagi neraziskanih vzorcev najdete partnerja, ki si ga želite, in ne partnerja, ki vas bi imel rad, in na koncu ugotovite, da morate najprej imeti rade sebe, da vas ima lahko rad tudi partner.

Kako lahko sami sebi postavimo ceno? Katere so ključne točke, ki jih moramo pri tem upoštevati − bodisi ko oddajamo ponudbo, se pogajamo za povišico ali pa plačo v novi službi.

Dotaknimo se samostojnih podjetnic, kako si lahko določite svojo ceno. Predvsem je pomembno, da spoštujete same sebe in da se zavedate, da vse stranke ne bodo vaše stranke. Bolj ko znate določiti svojo ciljno skupino, bolje znate določiti ceno. 

Upoštevajte leta izkušenj na ustreznih delovnih mestih, koliko ur izobraževanja ste vložile vase, v svoje znanje, da ste danes to, kdor ste. Saj veste, več vlagate vase, več znanja imate, več ga posledično lahko delite. 

Spomnite se tudi, da potrebujete prostor, opremo, znanje, ki ste ga vložile v končni izdelek ali storitev. Če ste poleg tega še znana oseba, kot je Rebeka Dremelj, je treba tudi vključiti obleko, frizerja, make up, vse, kar vam pomaga bolje opraviti posel. 

Vse drage dame, ki želite povišico ali napredovanje, si postavite in odgovorite na tri ključna vprašanja: 

1. Kako ste pomagale svojim sodelavcem, da so zaradi vas in vašega znanja, ki ste jim ga podale, postali boljše osebe, da dosegajo boljše rezultate, so bolj pripadni in živijo vrednote podjetja? 

2. Koliko ste doprinesle k dobičku ali dodani vrednosti, da je zaradi tega podjetje uspešnejše? 

3. Kaj in koliko ste naredile za prepoznavnost blagovne znamke, ugled vašega podjetja, vaših sodelavcev? 

Ali veste, da je zelo veliko ljudi nesrečnih na delovnih mestih? Kako veste, če rade delate in hodite na delo? 

Kašen je vaš timski duh v podjetju? Spomnimo se, da ničesar nismo ustvarile same, za nami stoji skupina ljudi. Karkoli počnete, je rezultat, skupek različnih znanj. Komunicirajte z njimi, pohvalite jih, ustvarite si medsebojno zaupanje. Če vas bo cenil tim, boste lažje napredovale, ker bodo o vas širili dober glas.

Katere so tiste največje napake, ki jih delamo, ko vrednotimo svoje delo? Česa največkrat ne upoštevamo?

Premalo se cenimo in včasih ne razmišljamo dolgoročno, naredimo na primer ponudbo le zaradi tega, da bi dobili posel. Pozneje pa ugotovimo, da si z zaslužkom ne pokrijemo niti osnovnih stroškov. Postavite si takšno ceno, za katero verjamete, da ste jo vredne, in ne boste verjele, tedaj boste dobile natanko tiste stranke, ki ste si jih želele. Na takšen način si boste začele graditi svojo blagovno znamko, ker to ste vi, vaše podjetje. Ustvarjanje prepoznavne blagovne znamke ni preprosto in ni kratkoročen projekt, za to so potrebni čas, trud, disciplina, vera, vztrajnost in spoštovanje. 

Premalo se cenimo in včasih ne razmišljamo dolgoročno, naredimo na primer ponudbo le zaradi tega, da bi dobili posel.

Kako lahko našo komunikacijo izboljšamo, tako da je tudi drugi strani jasno, da si ta honorar, plačo, povišico … zaslužimo? 

Dokler ne razdelamo svoje SWOT analize, ne vemo natanko, koliko smo vredne. Največkrat našo ceno primerjajo z drugimi ponudbami, in prav takrat je vaša naloga, da znate zelo jasno povedati, kaj je vaša konkurenčna prednost oz. po čem ste drugačni od drugih.  Prosim, ne primerjajte se z drugimi, vi ste edinstvena oseba in ustvarjalka svojega življenja. 

Bolj ko boste verjele vase, boljše stranke boste dobile in srečnejše boste v osebnem ter poslovnem življenju.  

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam