Vsebino omogoča MEDITERRA

Kako prepoznamo kakovostno oljčno olje?

Oljčno olje je eno najbolj priljubljenih in najbolj uporabljanih tudi v slovenskih kuhinjah, a ob tem mnogo poznavalcev jedilnih olj opozarja, da je na tržišču veliko lažnih oljčnih olj.

Ta vsebujejo barvila, arome in klorifil, zato je pomembno, da znamo prepoznati in izbrati zares kakovostno oljčno olje, saj ga po vsem svetu množično uporabljamo za kuhanje in za lepoto. Več kot 5.000 letno zgodovino pridobivanja ekstra deviškega oljčnega olja ima na primer Grčija in tam še vedno ohranjajo antične metode pridobivanja, vsaka družina pa ima svoj recept, ki prehaja iz roda v rod in ostaja družinska skrivnost. Iz najboljših izbranih grških nasadov Kalamate, Šparte in Krete prihaja tudi bio ekstra deviško Mediterra oljčno olje, ki se ponaša tudi z več nagradami za kakovost in okus. Pridelujejo ga iz oliv vrste Koroneiki, ki je zelo cenjena in slovi po tem, da vsebuje bistveno manj olja kot ostale sorte in da je okus oljčnega olja iz njih zelo svež, nežen, rahlo pikanten s posebno sadno aromo. 

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu oljčnega olja 

Oljčno olje vrhunske kakovosti je tisto olje, ki je nastalo s kakovostnimi postopki, od pridelave do obiranja. Bio oljčno olje Mediterra na primer prešajo najkasneje 12-ih urah po obiranju. Najpomembnejše tri stvari, na katere moramo biti pozorni pri nakupu oljčnega olja so tako:

 • Prenizka cena je znak za alarm. Kakovostna oljčna olja niso poceni z razlogom, saj je za liter ekstra deviškega oljčnega olja potrebnih 8-10 kg oliv optimalne zrelosti, potem pa sledijo še vsi ostali dejavniki, od tega, da je pridelek ročno obran, do logistike in prodajnih marž. Zato bodite pozorni, saj poceni oljčno olje pomeni tudi, da je slabše kakovosti in so za njegovo izdelavo uporabili manjšo količino oliv in kemične postopke.
 • Stopnja kislosti. Zgornja dovoljena meja kislosti je v EU 0,8%. Najdete jo na etiketi in, če je manjša od te številke pomeni, da so v oljčnem olju uporabljeni nepoškodovani plodovi, da mu ni bila dodana voda in, da so olje hranili pri primerni temperaturah.  
 • Oznaka bio. To pomeni, da so oljčno olje, tako kot bio oljčno olje Mediterra, proizvedli na naravi prijazen način, brez uporabe umetnih gnojil in pesticdov.
Mediterra bio oljčno olje

In pozor! Zelo  je pomembno tudi, kako olivno olje shranjujete. Proces oksidacije se namreč začne takoj, ko odprete steklenico olja, zato ga je priporočljivo hraniti v originalni embalaži in ga porabiti v roku dveh mesecev.

Zdravilni učinki

Zelo pomembne sestavine ekstra deviškega oljčnega olja so v maščobah topni vitamini A, D, E in K ter visoka vsebnost polifenolov. Učinki oljčnega olja na zdravje so odvisni prav od njegove proizvodnje, zaradi česar se priporoča uživanje ekstra deviškega oljčnega olja visoke kakovosti kakršno je Mediterra. 75 % maščob, ki jih najdemo v oljčnem olju, predstavljajo omega-9 maščobne kisline. Le-te vplivajo na znižanje holesterola in krvnega tlaka, zato je oljčno olje pomembno za ohranjanje vitalnosti in zdravja srca.

Recept za pomarančno olivne piškote

Brez oljčnega olja si ne predstavljamo mediteranske kuhinje, dobro se poda k sveži zelenjavi, solatam in ribam. Tudi ob toplotni obdelavi pečenja in cvrtja obdrži svojo maščobno strukturo in pozitivne učinke. Hrani lahko dodamo le nekaj kapljic ekološko pridelanega oljčnega olja in jo tako obogatimo z antioksidanti in zdravimi maščobami. Žlica oljčnega olja sicer vsebuje okoli 120 kalorij.

Oljčno olje lahko uporabljamo tudi pri pripravi sladic.

Vse bolj je prisoten tudi v sladicah in z vami delimo en super recept za slastne piškote.

Sestavine:

 • 135 g moke
 • 1/2 žličke pecilnega praška
 • 1/4 žličke soli
 • 75 g sladkorja + 2 žlici za valjanje
 • 30 g bio oljčnega olja Mediterra
 • lupinica 1 pomaranče
 • 1 jajce
 • 1/4 žličke vanilijeve esence

Priprava:

V posodo presejte moko, pecilni prašek in sol. Posebej zmešajte sladkor in olje, potem pa dodajte še jajce in vanilijevo esenco ter pomarančno lupinico in premešajte. V tekoče sestavine umešajte suhe sestavine tako, da dobite mehko in svetleče se testo. Nadalje pekač obložite s papirjem za peko. Z žličko zajemite testo, ga z rokami povaljajte v mehko kroglico, to pa položite v sladkor in jo povaljajte v njem. Majhne sladke kroglice razporedite na pekač. Pecite jih 10-12 minut na 175°C. Piškotki so pečeni, ko se razpokajo in se ob robu začnejo zlato barvati.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam