Kako sem se odvadila sladkorja

Ne rabiš sladkorja, si že dovolj sladka. Malo za šalo, veliko za res in začelo se je. Stavek, ki sem ga slišala, me je predramil.

V bistvu še sama ne vem, kje sem ga »pobrala«, od kje je prišel in zakaj se mi je tako nič sluteče usidral globoko v uho. Oseba, ki je oboževala sladko, oseba, katere vsakdan je bil sladko za zajtrk, sladko za kosilo, sladko za večerjo, pa še vmes mogoče malo sladkega. Potem pa bum. Čez noč sem se odločila, da sprejmem izziv in sama sebe prekosim. Ajde, zmoreš. 

Sprejela sem izziv

Teden dni ne bom uživala sladkorja. Mine teden dni in uau. Mojca, se ti zavedaš, da takšen »čokoholik« kot si, da lahko zdržiš teden dni brez čokolade? Lahko. Sem. In potem preizkušanje same sebe. Preizkušanje mej zmogljivosti in čustev. Še teden dni. Pa je minil mesec, minila sta dva meseca, minilo je pol leta in februarja slavim SLADKO eno leto. Eno leto, odkar sem se zavestno odločila, da bom iz svoje prehrane izločila sladkor. In nikoli, res nikoli si nisem mislila, da bom kdaj uspela povedati, da ne jem sladkorja.

Da nekaj razčistimo takoj na začetku. Govora je namreč o sladkarijah, kajti vedeti je potrebno, da ogromno hrane prav tako vsebuje sladkor. Najdemo ga praktično povsod, tudi tam, kjer si niti mislimo ne, in s tem hitro presežemo priporočeno dnevno mejo.  In vemo, da je ravno sladkor sovražnik našega zdravja. 

Primerjava po podatkih Ameriškega združenja za srce (AHA) je največja količina dodanih sladkorjev, ki jo je dovoljeno zaužiti v enem dnevu:

  • Moški: 150 kcal na dan (37,5 g ali 9 žličk).
  • Ženske: 100 kcal na dan (25 gramov ali 6 žličk).

Če smo zdravi in aktivni, so te količine razumne, saj jih po večini tudi uspemo pokuriti v toku tekočega dne in tako ne povzročajo škode na telesu. Pomembno pa je poudariti, da ni potrebe po dodajanju sladkorjev. Sladkor namreč nima nobene fiziološke funkcije, če ga jemo manj, smo potem posledično tudi bolj zdravi.

Je težko, ni pa nemogoče

Težko se je upreti vsem sladicam, vsem sladkarijam, saj dobro vemo, kakšnega mamljivega izgleda so. Barvito in slastno. Sladkor poleg tega sproži aktivacijo receptorjev, kar vpliva na možganski sistem nagrajevanja. To nato vodi v kompulzivno vedenje, kljub negativnim posledicam, kot so povečanje telesne teže, glavoboli in hormonska neravnovesja. Pri tovrstnih odločitvah je vedno najpomembneje, da se zavestno odločimo za dosego cilja in postopamo korak za korakom. Saj ta odločitev potem kasneje pomembno vpliva na naše zdravje ter boljše počutje.

Pozitivni učinki na telo

Če se odločite in odrečete sladkorju, vam sama garantiram, da se boste bolje počutili, polni boste energije, lažje boste vzdrževali telesno težo, izboljšala se vam bo kvaliteta spanca, koža bo mnogo lepša, sijoča in bolj zdravega videza, uredila se vam bo prebava in vsekakor boste zmanjšali tveganje za razvoj različnih bolezni (diabetes, bolezni srca/ožilja, …). 

Dodani sladkorji proti naravnim sladkorjem – velika razlika

Zelo pomembno je tudi omeniti in poznati razliko med dodanimi sladkorji in sladkorji, ki se naravno pojavljajo v živilih (sadje, zelenjava). To so zdrava živila, ki vsebujejo vodo, vlaknine in naravne sladkorje, ki so celo priporočljivi za telo. Dodani sladkorji pa so enostavni ogljikovi hidrati. To pomeni, da se hitro prebavijo in hitro vstopijo v krvni obtok, zaradi česar se krvni sladkor hitro poviša in na hitro pridobimo energijo. Prav zato mnogi, ko so utrujeni, posežejo po sladkarijah. A ko se sladkor presnovi, se zgodi velik padec energije. Takrat nastopi utrujenost in izčrpanost. Torej je vseeno mnogo bolje poseči po »pravi« hrani, kajne?

Saj že vemo, da nič ni nemogoče, se strinjate?  

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam