Kaj se zgodi, če iz svojega življenja en mesec vsak dan odstranimo eno stvar?

Polna klet krame … Podstrešje polno stvari, ki jih bomo ”enkrat” še potrebovali … Predali polni navlake, da ne najdemo tistega posebnega pisala … Omare polne oblek, ki jih bomo nekoč še oblekli …

Vse te stvari prispevajo k našemu nezadovoljstvu na toliko različnih načinov, pa se tega sploh ne zavedamo. 

Nikoli pa se res ne vprašamo, kaj je zares bistveno? Katere od teh stvari res potrebujemo? Katere od teh stvari dodajajo vrednost našemu življenju? Imamo priložnost imeti tako zelo veliko stvari … Nikoli pred nami si ljudje niso mogli privoščiti toliko, kot si lahko mi sedaj. Vse, česar si zaželimo, je na dosegu enega klika. Pri nas, v naših rokah v roku 24 ur. Kot nekakšna čarovnija. In nikoli še ni bilo več depresije, anksioznosti, motenj v duševnem zdravju, tesnob, strahu …

Ko imaš vsega dovolj – preveč, pa si še vedno nezadovoljen s svojim življenjem … Ko ne moreš prenehati kupovati nove stvari, a hkrati ti vsaka nova stvar ne prinese želenega zadovoljstva in sreče.  Misliš, da si dosegel vse, ko imaš vse, kar potrebuješ, a ti to ne prinaša sreče, in ko imaš vsega dovolj, želiš na začetek, začeti znova. 

Kaj pa, če bi odstranili po eno stvar, ki jo imamo iz svojega življenja vsak dan en mesec? Kaj bi se zgodilo?

Avtorja knjižne uspešnice, Love people. Use things. (Ljubi ljudi. Izrabi stvari.), Joshua Fields Millburn in Ryan Nicodemus sta se rodila revna, nikoli niso imeli dovolj. In oba sta si želela več, želela to praznino iz otroštva zapolniti tako kot večina nas. Služba, delo od jutra do večera, hitenje, trud za napredovanje, želja po vedno boljši pisarni, vedno višjem položaju v podjetju, tekanje od enega opravka do drugega. Popravilo avta, košenje trave na vikendu, popravilo strehe … 

”Naši spomini niso v naših stvareh. Naši spomini so znotraj nas, ” The Minimalists. 

 Lovljenje ”ameriških sanj” ju je stalo veliko več kot denar. Mogoče sta živela ameriške sanje, a to niso bile njune sanje. Kaj ti pomeni vikend, če si potem suženj urejanja okolice, pospravljanja doma in vikenda, kupovanja stvari za dom in vikend? Kdaj imaš čas, da se spočiješ, si privoščiš branje na vikendu? 

In začela sta znova. Minimalizem jima je spremenil življenji. Dal jima je priložnost, da sta osebi, kateri sta bili znotraj sebe, brez vse nepotrebne krame, brez vseh stvari, lovljenja za stvarmi. To globoko željo biti nekdo, ki sta ga iskala celo življenje, sta že imela v sebi. Brez nepotrebnih stvari, oblek, imetja. 

Sporočilo The Minimalists je tako zelo globoko in pomembno, ker se vsi grebemo za napačnimi stvarmi in umiramo od lakote, da najdemo tisto, kar je zares pomembno. 

Kaj je minimalizem?

“Minimalizem je koncept, ki nas popelje mimo stvari, da lahko naredimo prostor za pomembne stvari v življenju – ki pravzaprav sploh niso stvari.” Minimalizem je živeti samo s stvarmi, ki jih resnično potrebujemo. Gre za namerno promoviranje stvari, ki jih najbolj cenimo, in odstranjevanje vsega, kar nas od tega odvrača. Ne glede na ime, ki ga damo temu trendu, je odziv na prekomerno porabo in oglaševanje. Na to opozorilo potrošništva je leta 1979 v svojem govoru »Kriza zaupanja« opozoril že predsednik ZDA Jimmy Carter!

Wikipedija pravi: ”Potrošništvo pride iz besede potrošnik, uporabnik izdelkov in storitev. Danes pod potrošništvo razumemo pretirano porabljanje materialnih dobrin, ki so sicer dobrodošle za trgovce in industrijo, dolgoročno pa neugodne za okolje in odnose med ljudmi. Zato ima ta pomen negativen prizvok.

V sodobni zahodni civilizaciji potrošništvo že precej časa kaže vse tipične znake religije. In za to religijo nedvomno velja Marxova misel: »Religija je opij za ljudstvo.« Potrošništvo ima svoje tipične verske zgradbe (nakupovalna središča) in obrede (nedeljski nakup namesto nedeljske maše). Najpomembnejša pa je lestvica vrednot, ki omogoča, da potrošništvo povsem obvladuje življenje marsikaterega človeka. Potrošništvo s prefinjenim sistemom reklam poskrbi za to, da se posameznik čim bolj poistoveti z ideali, ki mu jih ponujajo oglasi. Oglasi potrošniku obljubljajo tako rekoč nebesa na zemlji – če bo kupoval izdelke določene znamke. Žal pa so lepotni ideali, ki jih ponujajo reklame, v resničnem življenju nedosegljivi, kar potrošnike žene v depresivnost in psihične bolezni.”

Človeška identiteta ni več opredeljena s tem, kaj počne, temveč s tem, kar ima v lasti. Vendar smo odkrili, da lastništvo in uživanje stvari ne zadovolji našega hrepenenja po pomenu. Naučili smo se, da kopičenje materialnih dobrin ne more zapolniti praznine življenj, ki nimajo zaupanja ali namena. 

Minimalizem je živeti samo s stvarmi, ki jih resnično potrebujemo. Gre za namerno promoviranje stvari, ki jih najbolj cenimo, in odstranjevanje vsega, kar nas od tega odvrača.

Najti svoj namen in biti samozavesten, je potovanje, še posebej po dogodku, ki vam je spremenil življenje. Paziš, da ne daješ prednosti ‘stvarem’, kajti na koncu dneva bodo najpomembnejši tvoji odnosi, ne materialna lastnina. Minimalista Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus prek svoje spletne strani, knjig, podkastov in dokumentarcev pomagata več kot 20 milijonom ljudi živeti smiselno življenje z manj.

Pri sprejemanju minimalizma ne gre nujno za zmanjševanje stvari, imetja – gre za preprostejše življenje.

 • Kakorkoli gledaš, pa naj si bo to imetje, ljudje ali blaginja – navezanost je vedno trpljenje.
 • Odpuščanje ni nekaj, kar počneš. To je nekaj, kar nehaš početi.
 • Nehaš se pretvarjati, da je vsaka stvar dragocena.
 • Nehaš se oklepati toksičnih odnosov.
 • Nehaš se obnašati, kot da si prezaposlen.
 • Nehaš se predstavljati, kot da te delajo pomembnega le dosežki.
 • Nehaš misliti, da bodo nove navade rešile vse težave.
 • Nehaš poskušati vse “popraviti”.
 • Nehaš iskati zadnje novice.
 • Nehaš polirati fasado uspeha.
 • Nehaš loviti srečo.

Ko spustiš navezanosti, ujameš val svobode, miru, spokojnosti. Zamisli se, kakšno je življenje potem … Knjiga Ljubi ljudi, izrabi stvari, ki bo spremenila vse dojemanje pomembnega …  Nisem popoln primer minimalizma ali razmetanja, vendar vem, da stvari v mojem življenju niso nič v primerjavi z ljudmi, ki jih imam rada, in izkušnjo, ki jo živim z njimi. Ta teden uživajte v vsakem trenutku, ki ga delite s svojimi najdražjimi. Razmišljajte več o tem, kaj vam daje dobro počutje, in poglejte, kako se počutite ob koncu tedna, prepričana sem, da se boste počutili srečnejše in mirnejše.

Za več informacij o knjigi, kliknite na fotografijo.

Zapis je pripravila Maja Tomšič – spletna knjigarna in založba Cangura.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam