Zakaj je Manca Špik v svojo rutino uvedla dnevno postenje

Pevka Manca Špik se redno razstruplja, vsaj dvakrat na leto, pri tem pa vsakokrat zamenja taktiko. Že nekaj časa se drži tudi dnevnega postenja. Veliko vas pozna tudi angleški izraz za to – intermittent fasting – prekinitveni post. 

Manco sem prosila, naj nepremagljivim zaupa, zakaj se je odločila, da dnevno postenje in redno razstrupljanje uvede v svojo rutino, in na kaj moramo biti pozorne, če se odločamo, ali bi bilo to počele tudi me.

Kako v praksi pri vas poteka dnevno postenje?

Ta način postenja, ki je v svetu izjemno priljubljen, sem pričela že nekaj let nazaj. Gre za to, da si vsak dan določiš t. i. okno za hranjenje oz. angleško feeding window. To je čas, v katerem ješ. Krajši je ta čas, bolje je. Nekateri se tako dnevno postijo po sistemu 16/8, torej jedo samo 8 ur dnevno, npr. od 12. do 20. ure ali od 10. do 18. ure. Spet drugi gredo v skrajnosti in jedo samo enkrat dnevno, recimo ob 18. uri pojejo en večji obrok. Sama sem preizkusila vse možnosti, na koncu pa ugotovila, da mi najbolj ustreza, če jem med 12. in 18. uro, torej je moje okno hranjenja samo 6 ur na dan. V tem času pojem dva obroka.

Katere so prednosti tega načina prehranjevanja, ki je pravzaprav že način življenja?

Ta oblika posta je odlična za vse, ki želijo pospeševati celično obnavljanje, torej t. i. avtofagijo celic. Šele po približno 16 urah, ko so telesne celice brez hrane, se namreč začne pomemben proces njihovega samočiščevanja, pri čemer zdrave celice zaradi pomanjkanja hranil (ni vnosa hrane) naredijo malo ‘reda v hiši’ in pomalicajo neaktivne, mrtve celice. Ta proces čiščenja je z vidika zdravja, dolgoživosti in vitalnosti izjemnega pomena. 

Vendar moramo vedeti, da to ni za vsakogar …

Tako je, dnevno postenje ni za vsakogar. Vsekakor pa ni za vsako žensko. Tako je treba pač poskusiti in opazovati, kako se ob prekinitvenem postu počutiš. Nosečnicam ga povsem odsvetujejo. Slišala sem tudi, da imajo s tem težave ženske v menopavzi, saj jim močno nagaja pri hormonskem ravnovesju. Skratka, zame deluje, če se bo kaj spremenilo (npr. da bi imela zaradi tega hormonske motnje), pa bom to dnevno prakso opustila oz. zamenjala.

Manca tudi sicer živi zdravo, vsako jutro meditira, s eukvarja z jogo in je fizično aktivna.

Dvakrat letno se lotite prečiščevalnega posta. Predvidevam, da enkrat jeseni in enkrat spomladi?

Po navadi spomladi, morda še enkrat jeseni. Z njim prečistim prebavila in se znebim morebitnih strupov v telesu.

Letos ste preboleli covid. Ste zato kaj spremenili način postenja? 

Lotila sem se ga v milejši obliki, saj je moj imunski sistem bolj občutljiv in moram biti do telesa še posebno nežna. Mila oblika posta vključuje uživanje zelenjavno-sadnih smutijev in seveda vode. Poudarek mora biti na zelenjavi, sadje je samo za boljši okus. Pri zelenjavi pridejo v poštev križevnice, še posebno kak listnati ohrovt, špinača, blitva, lahko tudi listi zelene, rabarbara, korenje, kar je sezonsko in sveže. Avokado je obvezna sestavina vsakega smutija. Od sadja pa predvsem jagodičevje, kivi, citrusi. Čim manj naj bo banan in drugega zelo sladkega sadja. Srednja možnost tega posta vključuje samo uživanje čajev in bistre goveje ali piščančje juhe. Najtežji pa je seveda vodni post.

Obvezna sestavina vsakega smutija je avokado.

Kako dolgo pa se postite?

Jaz recimo zmorem največ tri dni srednje možnosti, spet drugi pa brez težav zdržijo pet dni samo na vodi z elektroliti. Poslušati moramo svoje telo in opazovati, kako se počutimo. Zame je na primer značilno, da sem prvi dan dobro, drugi dan utrujena, tretji dan pa kar pokam od energije. Torej očitno deluje! Jeseni bom zagotovo preizkusila srednjo možnost posta s čaji in juho …

Na kaj moramo biti pri postenju še posebno pozorni?

Vsekakor je treba skrbeti za odlično hidracijo. Sama ne kompliciram in imam pri sebi vedno stekleni bidon, vsebuje pa filtrirano vodo, ki ji dodam ščepec solnega cveta, keltske soli ali havajske soli. Vse tri vrste soli so odlični elektroliti. Če imam čas, vodo prej še ‘strukturiram’. Prelijem jo skozi poseben lijak, ki vodo zvrtinči (t. i. vortexer), ter postavim na sonce za pol ure.

Vem, da ste tudi veliko fizično aktivni. Kako je s tem v času postenja?

Če treniram za moč in vzdržljivost (npr. sklece, počepi), tisti dan svoje ‘okno’ podaljšam za kakšno uro in vmes vrinem še dodatni obrok, ki je po navadi kak šejk s skuto, proteini, ovsenimi kosmiči in jagodičevjem. 

Kar se tiče večdnevnega postenja in razstrupljanja, pa mi na primer vsekakor ustreza vsakodnevno gibanje in jutranje telovadbe, joge ali meditacije ne izpustim. Treninga z utežmi pa v tem času zagotovo ne priporočam, saj bi bil stres za telo prevelik.

Foto: Marko Delbello Ocepek

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam