Marinirana hobotnica na žaru z zelenjavo

Razvajanja na morju si ne znam predstavljati brez dobre hrane in kozarca lepo ohlajenega vina, še posebej ob večerih, ko se lepo ohladi in, ko lahko v miru posedim in pockrljam sebe, svojo družino ali naše goste. Marinirana hobotnica na žaru je namreč tudi jed, s katero zagotovo naredite vtis.

Pripravila sem recept za štiri osebe, čas priprave pa je približno uro in pol. Vendar pa pozor! Hobotnico morate pripraviti dan prej!

Sestavine:

  • 1,5 kg hobotnice

Sestavine za marinado

  • 1,2 dl olivnega olja
  • 2,5 dl rdečega vinskega kisa
  • 2,5 dl suhega belega vina
  • sol
  • 10 zrn črnega popra
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlička suhega origana

Sestavine za prilogo:

  • 100 g paprike
  • 50 g češnjevega paradižnika
  • 150 g krompirja
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • 3 stroki česna
  • sesekljan peteršilj

Drugo:

  • 1 limona
  • ekstra deviško olivno olje
  • suh origano

Mariniranje hobotnice:

Hobotnico očistimo in narežemo na kose, ki jih stresemo v lonec. Prelijemo jo s kisom in s toliko hladne vode, da je povsem pokrita. Pristavimo, zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo 60 minut.
Vse sestavine za marinado nalijemo oz. stresemo v steklen kozarec s tesno prilegajočim pokrovčkom, potem pa kozarec stresamo, podobno, kot pri pripravi koktajlov, da se vse sestavine premešajo in spojijo. Kuhano hobotnico odcedimo in položimo v skledo. Prelijemo jo z marinado, premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in za 24 ur postavimo v hladilnik. Sestavine vmes nekajkrat premešamo.

Priprava na žaru:

Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje. Lahko pečemo tudi v ponvici. Marinirane kose hobotnice odcedimo in dobro posušimo. Marinado shranimo. Kose položimo na žar, pečemo 15 minut, jih vmes nekajkrat obrnemo in premažemo z preostalo marinado.

Priprava priloge:

  • 100 g paprike
  • 50 g češnjevega paradižnika
  • 150 g krompirja
  • sol , poper
  • oljčno olje
  • 3 stroki česna
  • 20 g sesekljanega petršilja

Vse skupaj operemo, krompir olupimo in narežemo na poljubne kose. Začinimo, položimo v pekač , dodamo strt česen in spečemo. Ko je pečeno, potresemo s sesekljanim petršiljem.

Foto: Peter Irman

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam