Razvajanja na morju si ne znam predstavljati brez dobre hrane in kozarca lepo ohlajenega vina, še posebej ob večerih, ko se lepo ohladi in, ko lahko v miru posedim in pockrljam sebe, svojo družino ali naše goste. Marinirana hobotnica na žaru je namreč tudi jed, s katero zagotovo naredite vtis.
Pripravila sem recept za štiri osebe, čas priprave pa je približno uro in pol. Vendar pa pozor! Hobotnico morate pripraviti dan prej!
Sestavine:
- 1,5 kg hobotnice
Sestavine za marinado
- 1,2 dl olivnega olja
- 2,5 dl rdečega vinskega kisa
- 2,5 dl suhega belega vina
- sol
- 10 zrn črnega popra
- 2 lovorova lista
- 1 žlička suhega origana
Sestavine za prilogo:
- 100 g paprike
- 50 g češnjevega paradižnika
- 150 g krompirja
- sol, poper
- oljčno olje
- 3 stroki česna
- sesekljan peteršilj
Drugo:
- 1 limona
- ekstra deviško olivno olje
- suh origano
Mariniranje hobotnice:
Hobotnico očistimo in narežemo na kose, ki jih stresemo v lonec. Prelijemo jo s kisom in s toliko hladne vode, da je povsem pokrita. Pristavimo, zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo 60 minut.
Vse sestavine za marinado nalijemo oz. stresemo v steklen kozarec s tesno prilegajočim pokrovčkom, potem pa kozarec stresamo, podobno, kot pri pripravi koktajlov, da se vse sestavine premešajo in spojijo. Kuhano hobotnico odcedimo in položimo v skledo. Prelijemo jo z marinado, premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in za 24 ur postavimo v hladilnik. Sestavine vmes nekajkrat premešamo.
Priprava na žaru:
Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje. Lahko pečemo tudi v ponvici. Marinirane kose hobotnice odcedimo in dobro posušimo. Marinado shranimo. Kose položimo na žar, pečemo 15 minut, jih vmes nekajkrat obrnemo in premažemo z preostalo marinado.
Priprava priloge:
- 100 g paprike
- 50 g češnjevega paradižnika
- 150 g krompirja
- sol , poper
- oljčno olje
- 3 stroki česna
- 20 g sesekljanega petršilja
Vse skupaj operemo, krompir olupimo in narežemo na poljubne kose. Začinimo, položimo v pekač , dodamo strt česen in spečemo. Ko je pečeno, potresemo s sesekljanim petršiljem.
Foto: Peter Irman