Vsebino omogoča naturafemina.si

Kaj nam menstruacija pove o našem zdravju

Menstruacija je del ženskega življenja, pa naj nam bo to všeč ali ne. Tako kot z vsem drugim v življenju je tudi z ‘ženskimi dnevi’ tako, da si jih lahko naredimo prijetne, da si takrat vzamemo več časa zase, ali pa krivimo za svoje tegobe ves svet. 

Dandanes je zavedanje prišlo že tako daleč, da nam je jasno ne le to, da smo za svoje dobro počutje in srečno bivanje odgovorne same. Vedno bolj se zavedamo tudi tega, da bodo naši predmenstrualni simptomi in menstrualne bolečine znosnejši, milejši ali jih sploh ne bo več, če bomo svoje telo poslušale cel mesec in bomo do njega spoštljive, če ne rečem kar – če bomo zanj skrbele z vso materinsko ljubeznijo, namesto da ga naprezamo do onemoglosti ter tako svoje telo izčrpavamo do skrajnih meja, dušo pa nemalokrat trgamo na koščke.

Intimna nega mora žensko podpirati

Žensko intimno zdravje podpira nežna zaščita z vložki in tamponi iz naravnih materialov.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z ženskim zdravjem, pa tudi tradicionalne medicine, kot sta TKM in ajurveda, opozarjajo prav na to. Na nežno skrb za svoje misli, čustva in telo. Med drugim tudi na intimno nego, ki ne sme biti agresivna in ki mora žensko podpirati. To pa, med drugim, niso vložki in tamponi iz umetnih materialov, ki dalj časa zadržujejo menstrualno tekočino, vendar s tem naše intimne predele dražijo in dodatno obremenjujejo. Žensko intimno zdravje podpira nežna zaščita z vložki in tamponi iz naravnih materialov, če se le da, iz bombaža.

Nepremagljive priporočamo slovenski izdelek, vložke in tampone Natura Femina Organic. Zato, ker so izdelani iz organskega bombaža, so brez alergenih snovi, so 100% biorazgradljivi, ohranjajo naravno ph vrednost in so izdelani v Sloveniji.

Izdelki Natura Femina Organic iz certificiranega organskega bombaža.

Vseeno pa se – tudi takrat, ko smo skrbne do svojega telesa, tudi ko ga negujemo z najboljšimi izdelki in hranimo z najboljšo hrano, lahko zgodi, da ‘gre’ naš menstrualni cikel malo ‘po svoje’.

Kdaj je prav, da obiščemo svojo ginekologinjo oz. ginekologa?

V knjigi Vodnik za vsako žensko dr. Lesley Hickin so podrobneje opisane vse težave, avtorica pa pravi: »Menstrualni cikel je dovzeten za vplive sprememb zunaj telesa, npr. v načinu življenja, ki lahko postane stresno ali neobičajno, ali za vpliv bolezni. H ginekologu morate v naslednjih primerih: 

  • Menstruacijske krvavitve so postale nenavadno močne. 
  • Menstruacijske krvavitve so postale neredne, izostajajo ali so povsem izostale. 
  • Krvavitve med dvema menstruacijama ali po spolnem odnosu.
  • Čutite tako hude bolečine ali tako močno krvavite, da vas to ovira pri normalnem življenju. 
  • Začeli ste krvaveti kadarkoli po meni (o meni govorimo, če niste imeli menstruacije več kot eno leto).«

Če se najdemo v katerem koli od zgoraj naštetih stanj, takoj pokličimo izbrano ginekologinjo ali ginekologa, sicer pa bodimo do sebe in svojega telesa nežne in materinske. Še predvsem ob menstruaciji si moramo ženske privoščiti udobna oblačila, ki nas ne utesnjujejo, ter bombažno spodnje perilo in vložke, ki so do naše kože in sluznice prijazni, saj so nežni in iz ekološkega bombaža, tako kot na primer Natura Femina Organic.

Kaj pomeni izostanek menstruacije?

Naj na hitro razložimo dva izraza: o amenoreji – izostanku menstruacije govorimo, če menstruacija preneha pri ženski, ki ni noseča in se ne približuje meni, medtem ko je oligomenoreja stanje, o katerem govorimo, če med eno in drugo krvavitvijo mine več kot 35 dni. »Tako pri amenoreji kot pri oligomenoreji je pomembno, da greste h ginekologu,« opozarja avtorica knjige Vodnik za vsako žensko, ki pojasnjuje, da daljši ali večkratni izostanek menstruacije lahko vpliva na zmožnost zanositve in čvrstost kosti, kar pozneje privede do osteoporoze.

Dr. Lesley Hickin pravi, da so najpogostejši vzrok za primarno amenorejo pri ženskah v reproduktivnem obdobju slaba prehrana, hormonske nepravilnosti in genetske okvare. »Za sekundarno amenorejo je lahko več vzrokov, npr. stres, hujšanje in dieta,« opozarja avtorica knjige, ki dodaja, da na menstruacijo lahko vplivajo tudi različne bolezni, npr. težave s črevesjem, kot je Crohnova bolezen, ali bolezni ščitnice.

»Naslednji pogost vzrok za sekundarno amenorejo je sindrom policističnih jajčnikov, pri katerem je neredna ovulacija povezana s preveliko količino moških hormonov, ki jih izločajo jajčniki ali nadledvični žlezi, in s prezgodnjo meno,« pravi dr. Lesley Hickin, ki dodaja, da bo zdravnika zanimalo tudi, ali morda jemljete kakšna zdravila na recept, ki bi lahko vplivala na menstruacijski cikel. »S preiskavami krvi bodo ugotovili, koliko imate hormonov, kar pove, ali hipofiza in ščitnica delujeta normalno ali ne. Če ni vzrok nič od tega, bo potreben ginekološki pregled, ali jajčniki delujejo pravilno in ali je lahko v ozadju kakšen drug dejavnik,« lahko preberemo v knjigi Vodnik za vsako žensko, v kateri najdemo tudi odgovor na vprašanje o vmesnih krvavitvah.

Močne menstruacije

Za močnimi menstruacijami, pri katerih izločimo skupno več kot 90 ml menstrualne tekočine, trpi desetina žensk v rodnem obdobju. Pri močnih menstruacijah, imenovanih menoragija, so krvavitve tako močne, da kri namoči spodnje hlačke ali posteljno perilo, v krvi so primešani krvni strdki, vložke ali tampone pa moramo menjati na manj kot dve uri. Menstruacije pri menoragiji so lahko tako močne, da nas ovirajo pri običajnih dejavnostih doma in v službi. 

»Nekatere ženske imajo vedno močne menstruacije, in če niso slabokrvne ali jih močne krvavitve ne ovirajo, ne potrebujejo zdravljenja,« pravi  dr. Lesley Hickin, ki razlaga, da imamo nekatere ženske močnejše menstruacije tudi takrat, ko nehamo jemati kontracepcijske tabletke ali smo rodile. »Prav tako se lahko krvavitve povečajo, ko se približujete meni in se endometrij odebeli. V tem času so menstruacije zaradi sprememb v hormonskem ravnotežju v telesu pogosto tudi neredne,« lahko preberemo v knjigi Vodnik za vsako žensko, ki pravi, da bo zdravnik na ginekološkem pregledu ob močnih menstruacijah preveril, ali so se nam v maternici morda razvili miomi, polipi ali drugi nenormalni izrastki, ali pa vzel bris materničnega vratu za preiskavo, če smo tudi utrujene in nam hitro zmanjka sape, pa tudi vzorec krvi za ugotavljanje slabokrvnosti

Vmesne krvavitve

Krvavitve med dvema menstruacijama so lahko posledica različnih dejavnikov. Povsem normalno je tudi, če jih imamo v vsem rodnem obdobju. Povzroča jih lahko maternični vložek ali pa se pojavijo v času, ko jemljemo kontracepcijske tablete. Lahko so znamenje najrazličnejših nepravilnosti v nožnici ali maternici, na primer miomov ali polipov, pa tudi stranski učinek nekaterih vrst hormonskega nadomestnega zdravljenja. Če imamo vmesne krvavitve, pojdimo h ginekologu, med njimi pa še posebej poskrbimo, da bomo uporabljale ekološke izdelke, ki so do našega telesa resnično prijazni.

Vmesne krvavitve dodatno obremenijo ravnovesje med dobrimi in potencialno škodljivimi mikroorganizmi (bakterijami in glivami) v nožnici kar lahko poveča ženske težave v smislu pojavljanja vnetij. Za vzdrževanje ravnovesja je zelo pomembno, da ženske tako med menstruacijo, vmesnimi krvavitvami in tudi za vsakodnevno zaščito posegamo po vložkih, ki so v celoti iz ekološkega bombaža kot na primer Natura Femina Organic.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam