Močne in drzne ženske skozi oči Ane Sneeringer

Umetnost nas bogati in v nas zbuja vse od veselja in žalosti do občudovanja. Povezana je tako z vizualnim dojemanjem kot z našim občutenjem. Tega se zaveda tudi slovenska umetnica Ana Sneeringer, ki s svojimi slikami navdušuje po svetu, zato je čas da jo spoznamo tudi mi.

Ana Sneeringer svoja umetniška raziskovanja izraža skozi abstraktne portrete žensk, ki jih navadno spremljajo žive barve in različni mediji. Je samouk, zato ustvarja iz srca in se ne obremenjuje z iskanjem ravnotežja med formalno izobrazbo in osebnim izrazom, kot so zapisali v njenem portretu v ameriški reviji o sodobni umetnosti Create! Magazine. Njena dela so razstavljena v Združenih arabskih emiratih, Italiji, ZDA, Indiji, Združenem kraljestvu in Kanadi. Predstavljena je bila v umetniški reviji All She Makes, Create! ter v reviji Beautiful Bizzare Magazine, dveh prepoznavnih umetniških platformah za sodobne umetnike 21. stoletja. 

Ana živi in ustvarja v Hyderabadu v Indiji, njeno umetniško pot je zaznamovalo prav dejstvo, da se s svojo družino seli po svetu. Ker jo je življenje vodilo skozi različna mesta in dežele kot so Jordanija, Francija, Rusija, Dominikanska republika, Nizozemska in sedaj Indija, je bila v stiku z mnogimi ženskami iz različnih kultur, kar se odraža tudi pri njenem ustvarjanju. Mešanje čustev in doživetij mnogoterih žensk z vsega sveta, ne pa tudi razlike med rasami in barvami. »Moje protagonistke so ženske z močnim karakterjem in energijo, ki izražajo surova čustva in se ne bojijo pokazati svoje pristne in naravne osebnosti. Moji portreti uprizarjajo domiselne in unikatne dame iz resničnega življenja, ki uživajo ali se učijo uživati v svojem telesu tako, da se sprejmejo kot celoto in to spoznanje pretvorijo v vrhunsko moč ponosa in dosegljivosti,« o svojem delu pravi Ana.

To pomlad se je lotila tudi serije slik, ki še poudarja pomembnost odkrivanja čustev imenovano Human. »Preučevala sem odzive svojega telesa na specifična čustva, ki sem jih doživljala v preteklih petih mesecih. Zadovoljstvo, obsojanje, sreča, izdaja, potešitev, osamljenost, zavedanje in empatija predstavljajo le nekaj čustev, ki so bila fokus preučevanja,« opiše. Serija zajema mešane medije na papirju, kjer gre za igro akvarelov, ki so poleg akrila in mehkih pastelov njen glavni medij. In prav eksperimentiranje z omenjenimi mediji ji je omogočilo, da v svoja umetniška dela vnese mehkobo in nežnost, kot tudi stisko in drznost.

Njeno umetniško platno je živahen, kalejdoskopski svet misli, čustev in izkušenj, ki si jih delijo sodobne ženske. In ker jo je pri navdihu vodila tudi glasba, je jo rada posluša med ustvarjanjem, lahko na njenih portretih srečamo tudi glasbenice, med njimi tudi slovensko glasbenico Senidah, ki jo avtorica obožuje. Zdaj se je Ana odločila, da svoje delo pokaže tudi na rodnih domačih tleh. V Sloveniji se je lani pridružila slovenskim umetnicam in združenju Europa Donna v vseslovenski akciji ozaveščanja o raku dojk. Nekaj njenih umetnin in oblačil pa boste kmalu lahko občudovali v trgovini Mestne galerije v Ljubljani.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam