Najboljša investicija proti staranju. Krema z zaščitnim faktorjem!

Za zgled so nam lahko Korejke, ki jim je ena glavnih prioritet skrb zase in seveda za svojo kožo. Cenijo gladko, sijočo in seveda enakomerno polt. Ravno zaradi tega je uporaba krem z zaščitnim faktorjem zanje nepogrešljivega pomena.

Joj, če se samo spomnim poletij, ko sem bila še mlajša. Dobesedno kuhana in pečena sem bila na plaži, se sončila, mazala z vsemi možnimi pripravki, kupljenimi in domačimi, da bi le bila čim bolj zagorela. Za izgovor imam lahko to, da so bila to osemdeseta in začetki devetdesetih let, ko se o tem, kako nevarno je izpostavljanje soncu, ni govorilo prav veliko na glas, in nekako je veljalo, da bolj, ko imaš zagorelo polt, bolj zdravo si videti. 

Seveda sem si s tem početjem (k sreči samo) pridelala hiperpigmentacije po obrazu, in seveda je tudi po toči zvoniti prepozno (ali kako že pravijo). To, da sem začela uporabljati kreme za obraz z visokim zaščitnim faktorjem, je pripomoglo le k temu, da niso nastale nove, stare pa so mi odstranili z laserjem. 

Ta članek je znova nastal v sodelovanju z Mašo in Ino, dekletoma iz trgovine Missha, ki sta mi razložili več o hiperpigmentaciji, pomenu zaščite pred soncem, kako prepoznamo dobro UVA-zaščito in zakaj so korejske kreme z zaščitnim faktorjem tako posebne. 

Uporaba zaščitnega faktorja naj bo pomemben korak v naši jutranji rutini. In to ne samo poleti, na dopustu.

Uporaba zaščitnega faktorja je vsekakor eden od najpomembnejših korakov v naši jutranji rutini. Zakaj je SPF tako pomemben oz. kaj je njegova glavna vloga? SPF (Sun Protection Factor) ali ZF (zaščitni faktor) je eden od glavnih dejavnikov, ki našo kožo varuje pred staranjem, jo ohranja zdravo, mladostno in sijočo. Glavne negativne posledice prekomerne izpostavljenosti sončnim žarkom so: staranje, opekline in posledično kožni rak. Poleg gub in prezgodnjega staranja kože so to zagotovo dovolj dobri razlogi, da začnemo uporabljati kreme z visokim zaščitnim faktorjem.

UVA-žarki so povzročitelji staranja, UVB pa sončnih opeklin. Pomembno je, da smo v iskanju popolne sončne kreme pozorni na to, da nas varuje pred obema vrstama UV-žarkov. Večina UV-škode, ki jo naredimo v življenju, se zgodi v prvih 20 letih našega življenja. Posledica tega pa so pigmentni madeži in gube, ki nas spremljajo v našem zrelejšem življenjskem obdobju.

Kaj so hiperpigmentacije in kako nastanejo?

Hiperpigmentacije so temnejše lise na našem obrazu, ki se pojavijo, kadar naša koža proizvede večje količine melanina. Je pogosto stanje, ki lahko prizadene vsakogar ne glede na tip kože. Dejavnikov, ki povzročajo hiperpigmentacije, je več (hormoni, vnetni procesi, akne …), če pa se osredotočimo na hiperpigmentacije, ki so posledica prevelike izpostavljenosti sončnim žarkom, je glava preventiva uporaba krem z dobro UV-zaščito. Z uporabo krem z zaščitnim faktorjem tako najuspešneje preprečimo nastanek hiperpigmentacij in zmanjšamo možnost njihovega poslabšanja. 

UVA-zaščito lahko razberemo iz oznake PA. Poleg oznake PA najdemo tudi različno število + znakov. Ravno + znaki so pokazatelji UVA-zaščite. 

Zdaj dosledno, ampak res dosledno uporabljam za obraz kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Za zgled so nam lahko Korejke, ki jim je ena glavnih prioritet skrb zase in seveda za svojo kožo. Cenijo gladko, sijočo in seveda enakomerno polt. Ravno zaradi tega je uporaba krem z zaščitnim faktorjem zanje nepogrešljivega pomena. Ne skrivam, da sem že na splošno velika oboževalka korejske kozmetike Missha, ki jo uporabljam že dolgo. Tako kot sem navdušena nad njihovo BB-kremo, tudi ta ima visok zaščitni faktor, sem tudi nad kremami z zaščitnim faktorjem. Lepo dišijo, so prijetne za nanašanje, tudi v največji vročini nimaš občutka, da imaš karkoli na obrazu.

Zakaj so korejske kreme z zaščitnim faktorjem tako posebne?

 • So lahkotnih tekstur, ki se v kožo lepo vpijejo.
 • Ne puščajo lepljivega in težkega občutka na obrazu. 
 • Imajo visoko UVB- in UVA-zaščito.
 • Ne mašijo por.
 • Vsebujejo pomirjujoče sestavine, kot so: aloe vera, Centella Asia  tica, sladki pelin …
 • Vsebujejo antioksidativne sestavine in sestavine za izenačevanje tena (zeleni čaj, vitamin E, arbutin, niacinamid …).

Kako prepoznamo dobro UVA-zaščito? 

UVA-zaščito lahko razberemo iz oznake PA. Poleg oznake PA najdemo tudi različno število + znakov. Ravno + znaki so pokazatelji UVA-zaščite. 

PA+ = manjša UVA-zaščita

PA++ = srednja UVA-zaščita 

PA+++ = visoka UVA-zaščita.

PA++++ = zelo visoka UVA-zaščita

Večina UV-škode, ki jo naredimo v življenju, se zgodi v prvih 20 letih našega življenja. Posledica tega pa so pigmentni madeži in gube, ki nas spremljajo v našem zrelejšem življenjskem obdobju.

Mineralni in kemični filtri

Mineralni filtri UV-svetlobo odbijajo, medtem ko jo kemični filtri absorbirajo in jo razpršijo kot energijo ali toploto. 

Mineralni filtri

Ustvarijo fizično pregrado med našo kožo in sončnimi žarki. Pregrada se ustvari tako, da se mineralni filtri ne absorbirajo v našo kožo, ampak ostanejo na njeni površini. Mineralni filtri nam najpogosteje nudijo širok spekter zaščite, kar pomeni, da nas varujejo tako pred UVA- kot tudi pred UVB-žarki. Najpogostejša mineralna filtra trenutno sta cinkov oksid in titanov dioksid. Mineralni filtri se pogosteje uporabljajo v naravni kozmetiki in so primerni za občutljive tipe kož. Kreme z mineralnimi filtri imajo pogosto gostejšo teksturo, kar pomeni, da jih moramo ob koncu dneva temeljito odstraniti s kože. Priporočeno je dvofazno čiščenje kože (1. korak − čistilo na oljni osnovi, 2. korak − čistilni gel, mleko ali pena).

Kemični filtri

Krema s kemičnimi filtri prodre globlje v našo kožo in deluje tako, da absorbira sončne žarke, preden se ti dotaknejo naše kože. Delujejo kot goba, ki vpije UVA- in UVB-žarke. Poleg ostalih sestavin so kemični filtri pogosto kombinirani z antioksidanti, kot so Vitamin A ali E, ki kožo varujejo pred prostimi radikali. 

Ponovni nanos SPF je priporočen na 90 minut do dve uri ali pogosteje, kadar ste v stiku z vodo. 

Dobro je vedeti

 • Za dobro zaščito je pomembno, da uporabljamo najmanj ZF 30 ali več. 
 • SPF je vedno zadnji korak v vaši jutranji rutini. 
 • Nanesite SPF 15 do 20 minut, preden se boste izpostavili sončnim žarkom. 
 • SPF vedno nanesite na vse predele telesa, ki so izpostavljeni soncu (Ne pozabite na vrat, dekolte in roke).
 • Ponovni nanos SPF je priporočen na 90 minut do dve uri ali pogosteje, kadar ste v stiku z vodo. 
 • Če uporabljate kisline (BHA, AHA), je ustrezna SPF-zaščita še kako pomembna. Uporabite kremo s SPF 30 ali več .
 • Ko nosite zaščiti faktor, ne pozabite na temeljito čiščenje obraza. Postopek dvojnega čiščenja; prvi korak: čistilo na oljni osnovi, ki z obraza odstrani vse površinske nečistoče − SPF in ličila. Drugi korak pa vključuje čistilno peno, mleko ali gel, ki s kože odstranijo nečistoče, odvečen sebum in pot.

Članek je nastal v sodelovanju z Missha.si, kreme z visokim zaščitnim faktorjem pa lahko kupite TUKAJ.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam