Vsebino omogoča HYUNDAI AVTO TRADE D.O.O.

Nasveti za varno vožnjo naših otrok

Varnost otrok nam je vedno na prvem mestu in nič drugače ne sme biti v avtomobilu. Otroci so velikokrat razigrani in polni idej, včasih pa tudi utrujeni in zaspani, zaradi česa se trudimo, da jim je vožnja z avtomobilom udobna.

Ko smo se septembra vrnili v šole in vrtce, smo se spet znašli v prometu, zato bomo danes govorili o varnostnih predpisih, ki si jih morate zapomniti, kadar vozite otroke.

Ko imate otroka, se v vašem življenju spremeni veliko stvari. Avtomobili, ki so obstajali le za vaše udobje, se hitro spremenijo v družinske avtomobile. Za otrokovo varnost morate imeti ustrezen avtomobilski sedež in zmanjšati nenadno zaviranje. Otroci prinašajo v naša življenja srečo, hkrati pa se poveča tudi naša odgovornost in skrb za otroka. Oglejmo si torej nekaj stvari, na katere je treba biti med vožnjo zagotovo pozoren zaradi otrokove varnosti.

Imejte različne avtomobilske sedeže za različne starosti

Kadar v avtomobilu vozite otroka, prometna zakonodaja določa, da mora biti vsakdo, mlajši od 6 let, v avtosedežu. Ko pride do nesreče in otroka držite v rokah, otrok absorbira fizični šok, ki ga doživi starš in ki je sedemkrat večji od tistega, ki ga lahko prenese teža odrasle osebe. Če je otrok na sovoznikovem sedežu z zračno blazino, mu lahko raztezanje zračne blazine ob nesreči zlomi vrat ali mu prekrije obraz in povzroči zadušitev; zato je varnejše otroka namestiti na zadnji sedež.

Avtosedeži se razlikujejo po vrstah in uporabi glede na otrokovo starost. Otroci, mlajši od enega leta, in težki manj kot 9 kg, morajo imeti avtomobilski sedež nameščen na zadnjem sedežu v smeri proti zadnjemu delu. Hrbtna opora mora biti pod kotom 45 stopinj, medtem ko je naslon za glavo nastavljen na otrokovo ramo. Na ta način bo otrokov avtomobilski sedež zaščitil glavo in vrat pred tresenjem avtomobila, udarci pa se bodo ob morebitni nesreči porazdelili na hrbet, kjer so kosti relativno najmočnejše, da bo otrokov vrat varen.

Ko je otrok starejši od enega leta (težji od 9 kg), lahko uporablja avtomobilski sedež, obrnjen naprej. Zdaj lahko vozite in gledate otrokov nasmejani obraz za seboj. Avtosedež mora biti še vedno nameščen na zadnjem sedežu, pri čemer mora biti hrbtna opora pod kotom 90 stopinj. Priključek ramenskega pasu mora biti nad otrokovimi rameni, hrbtna opora pa mora segati do otrokovih ušes. Ne pozabite zategniti pasu. Vsi pasovi morajo biti zategnjeni, tako da je dovolj prostora za en prst.

Ena izmed napak, ki jih lahko naredimo ob pripenjanju v sedežek je ta, da otroku prej ne slečemo bundice.

Tudi ko otrok dopolni 6 let, je priporočljivo, da do svojega 13. leta starosti uporablja varnostni stol, ki povečuje višino sedenja. Varnostni stol mora imeti kolenski in ramenski pas, saj ga varnostni pas odraslih ne bo v celoti zaščitil.

Od 13. leta starosti (težji od 36 kg) lahko otroci uporabljajo tudi varnostni pas za odrasle. Pri tem morate paziti, da se varnostni ne pas zaplete. Če se varnostni pas zaplete, lahko ob morebitni nesreči zapleteni vozel pritisne na telo ali pa se varnostni pas pretrga. Zaradi varnosti otroka se prepričajte, da je zaponka pri nameščanju varnostnega pasu popolnoma zaklenjena.

Otroka ne puščajte samega v avtomobilu

V skladu s prometno zakonodajo morajo vozniki in skrbniki osebno preveriti potnike na zadnjih sedežih, vendar se napake vedno zgodijo. O tem smo že govorili in nekako logično se nam zdi, da otrok ne puščamo v avtomobilu, a to se še vedno dogaja. Zadnje sedeže je vedno treba pregledati, kajti hitro lahko pride do nesreče. V zadnjem času pa se razvijajo tudi tehnologije za varno zaščito otrok na zadnjih sedežih.

Hyundai je razvil sistem “ROA (Rear Occupant Alert)”, Ultrasonični senzorji zaznavajo gibanje potnikov ali domačih živali na zadnji klopi ter voznika na to opozorijo s sporočilom na instrumentni plošči. Če slednjega zaznajo, ko ste vi že izstopili, se aktivirajo hupa in smerniki.

Občasno preverite vrata avtomobila tudi med vožnjo

Radovedni otrok ne bi smel odpreti vrat zadnjega sedeža, medtem ko je avto v gibanju. Prav tako je grozno celo pomisliti na nekoga, ki v naglici izstopi, ko se avto ustavi in ne vidi drugega avtomobila, ki prihaja od zadaj. Če imate otroško ključavnico, varnostno napravo za zaščito otrok na notranji strani vrat zadnjega sedeža, se navadite, da jo uporabljate. Pazite tudi na okna. Za otroka je lahko nevarno tudi, če ima roke ali glavo skozi okno.

Hyundai je razvil sistem za pomoč pri varnem izstopu “SEA (Safe Exit Assist)”. Ta pametna funkcija preprečuje nesreče, saj zaznava vozila, ki se vam približujejo od zadaj ter v primeru, da je izstop prenevaren na to opozori s simbolom na zaslonu merilnikov ter zunanjih ogledalih, pa tudi z zvočnim signalom. Lahko pa tudi začasno zaklene zadnja vrata. Tako lahko potniki izstopijo šele, ko so razmere varne.

Zmanjšanje nenadnih zaviranj in pospeševanj

Včasih je neizogibno, da nenadoma pritisnete na pedal za zavoro ali stopalko za plin. Ker pa to lahko povzroči nesreče, saj drugi vozniki ne morejo predvideti smeri vožnje posameznika, se morate temu čim bolj izogibati. Poleg tega sta nenadno zaviranje in pospeševanje veliko bolj nevarna za otroke, ki sedijo na zadnjih sedežih. V primerjavi z voznikovim in sovoznikovim sedežem obstaja večja možnost, da človek na zadnjem sedežu ni pripet z varnostnim pasom, in ob vsakem trku so otroci, ki so majhni in lahki, veliko bolj izpostavljeni temu, da jih vrže iz avtomobila. Tveganje za poškodbe je vedno prisotno. Če imate otroka, morate torej namerno zmanjšati slabe navade, kot sta nenadno zaviranje ali pospeševanje.

Otroke je treba zaščititi in poskrbeti, da so v varnem okolju. Zanje, ki so vedno radovedni in ki hitro rastejo, si moramo zapomniti in upoštevati nekatere stvari: ko rastejo, jim zamenjajte avtomobilske sedeže, da bodo ustrezali njihovim spreminjajočim se telesnim meram, ne dovolite jim odpirati vrat, ko je avto v gibanju, in jih ne puščajte samih v avtu. Vse to so obvezne navade za varnost. Voznikova budnost in pozornost bosta otrokom omogočili varno in zabavno življenje v avtomobilu.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam