Ne maraš športa? Rolaj!

Nikoli, prav nikoli nisem bila ljubiteljica športa. Vse kar sem preizkusila, sem kar hitro odnehala. Vedno sem trdila in trdim še danes. So športniki in smo »afnači – rekreativci – uživači«.

In sama spadam med slednje. Kar koli »športnega« počnem, počnem, ker mi v tistem trenutku ustreza. Nikoli nisem bila pretirano športno aktivna, ker pač je to zdravo, je to moderno, to počnejo vsi. Vse sem počela zaradi dobrega lastnega počutja in tako ravnam še danes. No, sem vsekakor spada rolanje. Osvojila sem ga pri petih letih, ko smo z družino vsako leto poleti hodili na dopust v Piran. Ljubezen do rolanja pa sem dobila od svoje ome in to kar sredi Tartinijevega trga na belem marmorju. Ravno zato danes s ponosom trdim, da ga obvladam kot hojo. Rekla bi »v nulo«. 

Kaj sploh je rolanje?

Gre za izvrstno kardio vadbo, kjer na zabaven način združimo gibanje in preživljanje časa na prostem, v naravi. Kar je meni zelo ljubo, saj ne maram zaprtih prostorov, fitnes dvoran in množice ljudi. Z rolanjem dobim svobodo, s katero si spomladi in poleti krajšam prosti čas. S pomočjo rolanja lahko zmanjšamo telesno težo, krepimo mišice, vzdržljivost in gibljivost. Skratka rolanje je vsestranska športna aktivnost, primerna za vsakogar. Gre za aerobno aktivnost, kjer prav tako urimo ravnotežje, utrjujemo trup, krepimo mišični tonus in kjer je tudi obremenjenost sklepov nižja kot pri ostalih športnih vadbah. 

Poznamo več vrst rolanja, meni najljubša je vsekakor rekreacijska

Najbolj razširjena in osnovna oblika rolanja, ki jo vsi poznamo, je fitnes. Iz nje so se razvili vsi ostali slogi. Pri vsakem izmed njih pa so pomembne druge karakteristike, zato so za vsako zvrst razvili rolerje, ki so z ustreznimi lastnostmi prilagojeni posameznemu slogu. Fitnes rolanju sta še najbolj podobna relacijsko in hitrostno rolanje, kjer gre za premagovanje daljših razdalj, hitrostno rolanje pa se odvija v krogih. Ostale kategorije vključujejo akrobatske elemente in zahtevajo veliko spretnosti. Poznamo agressive rolanje, kamor se vključuje urbano rolanje in izvajanje trikov v skate parku, freestyle, kjer se izvajajo razni triki med vijuganjem okoli lončkov, cross, ki poteka na tekmovalni progi s številnimi ovirami ter se začne s skupnim startom več tekmovalcev, ter downhill s spustom po strminah, kjer se dosegajo hitrosti nad 100 km/h, ter off-road, ki zajema spuščanje po naravnih neurejenih terenih s posebej prilagojenimi rolerji.

Ne pozabimo da, poleg primerne opreme (pregledani in servisirani rolerji) je za popoln užitek na rolerjih potrebno nekaj znanja in spretnosti, ter zaščitna oprema. Ko imate vso opremo, je treba izbrati ustrezen teren, ki si ga izberete na zmožnosti in znanje, da lahko čim bolj varno začnete z aktivnostjo in ob njej maksimalno uživate.

Naj bo varnost na prvem mestu

Za varno rolanje potrebujemo zaščitno opremo, kamor uvrščamo čelado in ščitnike – dlančniki, komolčniki, kolenčniki. Pri nakupu opreme moramo biti pozorni na pravo velikost in pri rolanju na primerno izbiro terena. Pogojena naj bo z znanjem, da je aktivnost kar se da varna. Za začetnike je najbolj primerna prosta ravna površina, saj je od tega odvisna kakovost rolanja ter ohranjanje ravnotežja. Izogibati se je treba spolzkih površin, kamenčkov in razpok. Lokacijo rolanja moramo torej dobro izbrati, saj vemo, da si največkrat delimo asfaltirane površine še z ostalimi udeleženci v prometu – pešci, kolesarji. Spoštovati je treba lokalne predpise glede rolanja in biti nadvse pazljiv na dogajanje okrog sebe. 

Uživajte na koleščkih in pazljivo. Srečno. <3 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam