Nepremagljive beremo: D(r)oživete sladkarije by Pola Bekeraj

Pola, sezula si me! Resnično! Nikoli nisem dvomila vate, nikoli, ampak ta knjiga – uauuu!  Ne spomnim se boljše naslovnice. Dobesedno! Obeta draga, in nikakor me ni razočarala.

No, čisto čisto majčkeno – zaradi naslovnice sem pričakovala kakšen malce bolj pikanten recept in namig, ampak razumem – predstavila si nam tradicionalne sladičke, pripravljenih preprosto in seveda, z drožmi. Ker obljubljaš nadaljevanje, naj namignem: če boš tudi z naslednjo knjigo provocirala, ne pozabi tudi na kakšen strastno droživet recept in zgodbico zraven. Hočemo (tudi) to! 

Paša za oči in domišljijo

Ok, naslovnica ne bi mogla biti boljša. Notranjost? Mmmm, izbran papir, ki hitro prevzame vonj sladke peke. Všeč mi je, da si v knjigo vključila tudi čisto teorijo o fermentaciji in drožeh, da si lažje predstavljam, za kaj gre. Da si bralca seznanila tudi s tem, koliko poskusov je včasih terjal recept, da je zadovoljil tvojim očem in brbončicam. Da si nam razkrila svoje magdalenice, pardon, babičine fernandle, ki te spet in spet odnesejo v otroštvo, na Koroško. Da si nam razkrila delček svojega sveta med bakterijami v kamniti hiši sredi Bele krajine. Da si nas povabila v svoj bistro, a si nam hkrati šepnila, naj najprej poskusimo peči sami. Da si nam pokazala svojo lepo družino in ja, da med zahvalami nisi pozabila na taščo. Čudovite slike pričajo o tem, da se za tvojimi kamnitimi zidovi dobro je in da je lepo biti tvoj gost. Ter da si v Črnomelj, ki se zdi tako daleč od vsega dogajanja, pripeljala bistro, zaradi katerega bi se človek pripeljal iz Ljubljane. Samo zato, da te spozna, da poskusi tvojo snikers pito in cruffine ter se založi z nepozabnimi browniji. Ampak, no, hvala, da bistro odpiraš tudi v Novem mestu. Da si nam prišla nasproti.

Kuharska knjiga, ki jo bereš

Takole. Verjetno se sliši čudno, a morala sem jo prebrati od prve do zadnje črke. Ne le zahvale in tisto o tebi, pa zakaj fermentacija in zakaj droži ter vsake toliko še namig. Ne, morala sem prebrati tudi recepte, tvoje zgodbe, kar vse. 

Recepti, ki jih moraš oživeti

Če sem, še preden mi je prišla tvoja knjiga v roke, mislila, da se bom z drožmi spoznavala po šolsko: najprej tečaj, potem kruh in šele nato sladice z drožmi, si mi moje načrte postavila na glavo. Droži sem ti že naročila in si označila recepte, ki jih bom prve preizkusila. Pripravljena sem in komaj čakam, da jih spoznam. Bakterije, ki se jih še malo bojim. Pa ne zato, ker jih nočem, temveč ker jih hočem. Vzgajati in z njimi čarati vse, kar bo dišalo iz pečice. Ter z dobrotami razveseljevati tiste, ki jih imam rada. 

Na kratko o knjigi

D(r)oživete sladkarije by Polona Bekeraj je knjiga, ki nas postopno vodi od fermentacije in droži do sladkanja. Malo bolj zdravega sladkanja, juhej. A vseeno noro okusnega in privlačnega na oko. Avtorica je namreč recepte preizkušala tako dolgo, dokler ni dobila okusa in teksture, ki človeka pustita brez besed. Tako kot tudi sama knjiga, polna okusnih, preprostih receptov sladic z drožmi, prepletenih s Polonimi zgodbami in z namigi za poustvarjanje. 

Knjigo D(r)oživete sladkarije by Pola Bekeraj je napisala

Polonca Klančnik – Pola, Korošica, ki jo je ljubezen pripeljala v Belo krajino. Mamica Ave in Jona, partnerka in prijateljica ter šepetalka bakterijam. Ja, prav ste prebrali. Pola obožuje divji kvas, združbo mlečnokislinskih bakterij in kvasovk iz naravnega okolja, s katerimi pripravlja kvašeno testo za svoje sladkarije – v svoji kuhinji, bistroju, na delavnicah, rojstnodnevnih zabavah … Več o njej pa … v njeni knjigi. Se je razpisala …

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam