Nepremagljive beremo: Mesto deklet, Elizabeth Gilbert

Tooo, na policah je nova knjiga Elizabeth Gilbert, literarne zvezdnice, ki je svet osvojila s knjigo Jej, moli, ljubi. Knjižno sladičko sem takoj morala prebrati! Hvala, Elizabeth, da si mi odstranila pogled na New York izpred 80 let. Na nek način si želim, da bi bila takrat, za kakšen hipec, no, vsaj kakšno leto, lahko tam. 

Samo 80 let je od takrat, ko se je Vivian preselila k teti v New York. Samo 80 let, pa je svet tako zelo drugačen! Takrat ženske še kontracepcije niso smele uporabljati, če niso bile poročene. Nezakonska mati je bila nekaj nezaslišanega, družina pa se je hčerki odrekla, če se je s kom zapletla pred poroko in tako naredila ‘sramoto družini’ … Tudi o tem spregovori knjiga, a njena lahkotnost trkljanka kozarcev s koktajli, bežnih seksualnih srečanj in trapastih gledaliških predstav z revijskimi plesalkami vse težke teme – tudi vojno in vse težave, ki jih je prinesla s seboj, obarva tako, da jo hočeš prebrati od prve do zadnje črke. Priznam, jaz sem si želela še, Elizabethin lahkotni slog mi je v teh temnih dneh tako prijal, da sem prebrala še vse zahvale. Res. Dobesedno.

»Ženska se na neki točki v življenju preprosto naveliča tega, da jo je ves čas sram,« razmišlja. »In potem lahko postane oseba, kakršna res je.«

Vabim te torej, da se sprehodiš, če že ne moreš čisto zares, po New Yorku med leti 1940 in 1970 (pa tudi malo čez). Obljubim ti, uživala boš. Lahkotno bo, včasih seksi, včasih pijano, včasih boš o prebranem poglavju premišljevala še cel dan, včasih se boš samo potepala po ulicah ali uživala v modi. Finih materialih, še boljših krojih. Prijateljstvih, približevanjih in oddaljevanjih. Dodatna pika na i pa je še nekaj: prav vojna. Prav razmišljanje o grdi, črni, zoprni vojni, za katero nikoli niso vedeli, kdaj se bo končala. A so vsak dan upali. In če tu pomislimo na naše trenutno življenje z virusom, vidimo le, da smo lahko srečni, da nismo tam. V čisto pravi vojni. Pa te ne bom morila, ker knjiga ni zamorjena. A prisežem, lahko pomaga na kak zamorjenii dan. Ker, kot pravi Vivian v knjigi: »Življenje je hkrati bežno in nevarno, zato se nima smisla odrekati užitkom ali dogodivščinam.«

Na kratko o knjigi:

Devetnajstletno Vivian Morris leta 1940 zaradi slabega uspeha v prvem letniku izključijo iz kolidža Vassar. Premožni starši jo pošljejo na Manhattan k teti Peg, ki je lastnica nekoč sijajnega, vendar zdaj že razpadajočega gledališča Lily Playhouse. Vivian se tam seznani s svetom nenavadnih in karizmatičnih ljudi, od lahkoživih revijskih plesalk prek seksi igralca, sijajne igralke, donhuanskega pisca do preudarne upravnice gledališča. Toda ko Vivian naredi lahkomiselno napako, izbruhne škandal in njen svet se tako zelo postavi na glavo, da traja leta, preden popolnoma dojame, kaj se je res zgodilo. Toda na koncu zaradi tega spozna, kakšno življenje si res želi in kakšna svoboda je zanj potrebna.

Mesto deklet je edinstvena ljubezenska zgodba, napisana z globokim razumevanjem človeškega hrepenenja in medsebojnih odnosov.

Pripelje jo tudi do ljubezni njenega življenja, ljubezni, ki je drugačna od vseh drugih. Ko zdaj, pri devetinosemdesetih letih, Vivian končno pripoveduje svojo zgodbo, se spomni, kako so dogodki v tistih letih obrnili tok njenega življenja v drugo smer, ter užitka in neodvisnosti, s katerima se je pognala vanj.

Knjigo mesto deklet je napisala odlična

Elizabeth M. Gilbert, ameriška pisateljica, ki je zaslovela z veliko prodajno uspešnico, romanom Jej, moli, ljubi (v izvirniku Eat, Pray, Love) iz leta 2006. Roman je v slovenščini izdala založba Učila leta 2009. Po romanu je bil leta 2010 posnet tudi istoimenski film. Njena prva knjiga je bila Pilgrims (Houghton Mifflin, 1997), zbirka kratkih zgodb, ki je prejela nagrado Pushcart ter se uvrstila med finaliste za nagrado PEN/Hemingway. Sledila sta romana Stern Men (Houghton Mifflin, 2000) in The Last American Man (2002); slednji je bil nominiran za knjižno nagrado National Book Award. Leta 2006 je izšla knjiga Jej, moli, ljubi: Zgodba o ženski, ki je v Italiji, Indiji in Indoneziji iskala vse, kronika njenega spiritualističnega in osebnostnega iskanja, ki ga je preživljala na potovanjih. Potovanja je financirala s pomočjo predujma, ki ga je prejela od založnika za nastajajočo knjigo. Družba Columbia Pictures je po zgodbi posnela istoimenski film z Julio Roberts v vlogi Elizabeth Gilbert. Njena peta knjiga, Committed: A Skeptic Makes Peace with Marriage, je izšla januarja 2010 in je nekakšno nadaljevanje knjige Jej, moli, ljubi. Med drugim govori o instituciji poroke s sodobnega stališča; opisuje tudi stališče do istospolnih porok in jih primerja z medrasnimi porokami pred letom 1970.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam