Nepremagljive beremo: Sebastian Fitzek, Darilo

Darilo. Psihološka srhljivka. »Pravzaprav je prispodoba življenja, je moral pomisliti Milan, medtem ko je z Andro hodil proti široko osvetljeni hišici s stranišči. Ali niso vsi ljudje popotniki, ki vedo, da je njihov lastni obstoj spričo univerzuma tako bežen kot počivališče na avtocesti?« 

No, ta napis na platnici me je prepričal v branje, ker rada razmišljam o naših življenjih, naših motivih in vzgibih. Pa seveda to, da je avtor romana prvi nemški dobitnik evropske nagrade za kriminalno literaturo. Ker – kakšno kriminalko bi bilo pa že dobro prebrati pod vročim soncem na plaži, kajne? Ok, premamila me je tudi naslovnica, všeč mi je. Po več kot dvajsetih letih dela za lifestyle revije očitno še vedno padam na videz in na besede. Grozljivo, če ne kar srhljivo je to moje spoznanje …

Srhljivka, ki ni za vsakogar, čeprav ne morda na prvi vtis

Če sem si obetala branje na plaži s psihološko obravnavo in razkrivanjem nerazumnih dejanj ter kdo-je-koga-in-zakaj-on-tako-kot-je-to-pač-naredil, sem se zmotila. Fitzekovo Darilo je srhljivka v pravem pomenu besede, ki nežnejšim dušam ne bo dala spati. Lahko jih spremlja še dolga leta ali celo desetletja – samo opozarjam. Čeprav se na začetku ne zgodi nič tako srhljivega. Ok, ja, čisto na začetku je opisan grozljiv prizor posilstva v moškem berlinskem zaporu, kjer se znajde Milan. Ampak recimo, da smo o takšnih prizorih brali in slišali že toliko, da jih z nekaj gnusa in kepe v želodcu zmoremo prebaviti. 

Ljubezen in spoznavanje z nepismenostjo

Potem se ne zgodi nič strašnega. Zgodi se ljubezen, nenavadna ljubezen med nenavadnima človekoma. In razkrije se sramota, ki jo doživljajo analfabeti, odrasli ljudje, ki ne zmorejo, ne znajo brati in pisati – zelo nadrobno spoznamo življenje človeka, ki je obsojen na zaničevanje, nespoštovanje, nerazumevanje, nenehen stres, da ga bodo prepoznali. No, tak je bil Milan, ki naj bi zaradi nepismenosti postal ropar – bil je lenoba, zato mu do fizičnega dela ni bilo, in izjemno inteligentno bitje, ki je svojo nepismenost lahko prikrival za spominom, čudnim vedenjem ali nezavestjo, ki jo je sprožil s penicilinom (vedno ga je imel v žepu), na katerega je bil alergičen.

Knjiga ni napisana za nežne duše in tako kot se tatu za vedno vtisne v kožo.

Ljubezen in analfabetizem sicer spremljata bralca čez vseh 320 strani, a vmes se zgodi toliko krutosti, krvoločnosti, sadizma, brutalnosti, da še enkrat opominjam – knjiga ni napisana za nežne duše in tako kot se tatu za vedno vtisne v kožo, tako kot lahko analfabetizem za vedno močno zaznamuje človeka, tako se lahko s takšno knjigo v vas zaleze strah, ki vas lahko spremlja do konca življenja. Naj Darilo torej ostane prijetno branje le za tiste, ki so na knjižnih straneh že ‘vajeni vsega hudega’. 

Na kratko o knjigi

Milan Berg že dve leti ni več kriminalist. Čaka pred semaforjem, ko ob njem ustavi avtomobil. Na zadnjem sedežu je prestrašeno dekle, ki mu skozi šipo pokaže list s sporočilom. Gre za klic na pomoč? Milan sporočila ne more prebrati, ker je nepismen, vendar čuti, da je dekle v smrtni nevarnosti. Globoko v sebi začuti, da ji hoče, mora pomagati. Vendar njegovo zasledovanje kmalu postane nočna mora, v katero so vključeni vsi ključni akterji njegovega življenja; tako sedanjega, ki ga je ustvaril z vso skrbjo, kot preteklega, ki mu je za vedno skušal ubežati. Na koncu poti ga čaka srhljivo spoznanje: resnica je včasih preveč grozljiva, da bi lahko z njo živeli naprej – nevednost pa največje darilo na svetu, kot mu je v knjigi nekajkrat rekel oče.

Konec dober, vse dobro … vendar ne v Fitzekovem Darilu

Ah, no, želela sem si drugačen konec. Morda pa je zapisan bolj po vašem, kot pa po mojem okusu. Sem pač iz dobe pravljic, ki se vedno končajo s … pravljičnim koncem.

Pisatelj srhljivega Darila, ki žal ni primeren za nežne duše, je

Sebastian Fitzek z družino živi v Berlinu. Je nemški zvezdnik psiholoških srhljivk, katerega dela so prevedena v več kot 25 jezikov. Že s svojim prvencem Terapija je dosegel velik uspeh, od takrat pa se njegove psihološke srhljivke – vse po vrsti uspešnice – množijo kot po tekočem traku, zato ni čudno, da je tudi prvi nemški dobitnik evropske nagrade za kriminalno literaturo. 

Vabljeni, da se nam v Nepremagljivem knjižnem klubu, ki nastaja v partnerstvu z založbo Učila, na našem spletnem mestu pridružite vsak petek. Res dobro in zanimivo čtivo vas čaka tudi v knjižnih škatlah, kjer vas poleg knjige meseca čakajo tudi drobna presenečenja. Navdušeni bodo tudi otroci, so pa tudi super ideja za darilo! Knjižne škatle lahko naročite TUKAJ.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam