To je vabilo na poroko, ki mu ne rečeš ne …

Vabilo na indijsko poroko je tisto, ki ga nikoli ne zavrneš. Izjemno doživetje, ki me je popeljalo v čisto drugi svet …

O tem, kako živahna, pisana in glasna je Indija sem že pisala (članek najdete TUKAJ). Tokrat pa se bom posvetila indijski poroki, na kateri sem kot gostja doživela res nepozabno izkušnjo. Pravijo, da je vsaka indijska poroka zgodba zase, saj je v Indiji ogromno različnih kultur in vsaka ima svoje zakonitosti. Jaz bom zapisala izkušnjo o južnoindijski in bolj moderni, a vseeno s tradicionalnim pridihom, in – kot so me poučili, tudi manjši. Gostov je bilo namreč “le” okoli 500. Število gostov je sicer lahko tudi od 5.000 navzgor. “Povabimo pač vse, ki jih poznamo,” mi je razložil eden od gostov, moja prijateljica Ingrid June, ki ima ganske korenine pa je ob tem pripomnila, da je pri njih enako, le, da se na poroko prikažejo še vsi tisti, ki poznajo družini ženina in neveste. 😉  

Z družino sem se v Bangaloreju udeležila poroke sina naših prijateljev in moževih poslovnih partnerjev. Poroka je bila sicer v osnovi tradicionalna, ni bila dogovorjena (takšnih je v Indiji še vedno približno 70%) in s precej modernimi elementi. Tako so na primer na dan hindujskega poročnega obreda stregli tudi meso, kar sicer ni v navadi. 

Predporočna zabava

To je eno najbolj razburljivih praznovanj in je namenjeno temu, da nevesti gostje zaželijo srečo in blagoslovijo zakon. Prizor, ko smo prišli na to zabavo dan pred poroko, je bil kot  prizor iz bollywoodskega filma.

Prelepa nevesta Anushka in njene prijateljice.

Vsi so plesali na glasno glasbo, ženske pa so imele oblečene bleščeče in pisane obleke. Tradicionalno je Mehndi zabava, ki se odvija dan pred poroko, da polepšajo in blagoslovijo nevesto pred njenim velikim dnem. V hindujski tradiciji je Mehndi del Solaha Shringarja ali šestnajst poročnih okraskov, ki je ritual za polepšanje neveste od glave do pet v času njene poroke. Vendar pa kot sem že omenila, poroka na kateri sem bila, ni bila do zadnje črtice tradicionalna, roke so nam poslikali že v četrtek, v petek je bila predporočna zabava, v soboto pa poroka.  

Vse ženske gostje smo imele poslikane dlani.
Tako je bila videti poslikava naslednji dan.

Mehndi je sicer znana tudi kot kana, je barvilo in jo zaradi naravnih hladilnih lastnosti ljudje iz toplejših podnebij, vključno z indijsko podcelino, Afriko in Bližnjim vzhodom, že stoletja v obliki paste uporabljajo za nadzor telesne temperature. Mehndi ima tudi zdravilne lastnosti: hlajenje lajša stres, vročino in glavobole, zato naj bi pomirjalo nevestine živce, če ga nanesemo na njene roke in noge. Tradicionalno se pravi, da temnejši kot je madež mehndi, več ljubezni bo nevesta prejela od moža in tašče. Roke si poslikajo tudi ženske gostje in na naši zabavi si je večina izbrala svoj motiv, jaz pa sem se prepustila umetnicama. Poslikava lahko traja tudi do šest ur, jaz sem se odločila samo za poslikavo dlani in opravila v dobre pol ure, potem pa sem morala počakati eno uro, da se je barva posušila in začela odpadati.

Tisti dan si nisem smela umiti rok (to so mi povedali šele, ko sem imela barvo že na rokah 😉 ), naslednji dan pa je barva postala oranžna. Obdržala se je nekje 10 dni.  

Sama Mehndi zabava v petek je bila nepozabna, z veliko hrane, glasbe in plesa. Glasba je na zabavi Mehndi izjemno pomembna. Seznam pesmi je bil skrbno izbran in nujno je, da so na njem skladbe, ob katerih se da plesati. Tradicionalno to zabavo gostijo nevestini starši, dogodek pa se je začel s svečanim prihodom za nevesto in za ženina. 

Kaj oblečeš na predporočno zabavo in indijsko poroko?

Mehndi zabava je bila res prava paša za oči, nevesta je bila oblečena v tradicionalno rdečo, njene prijateljice, sorodnice in ostale gostje so izbrale pisane sarije, lenghe in salwar kameez (kurta) – slednjo sem si izbrala tudi jaz, kurte pa so imeli oblečene tudi vsi moški. Kurto zase in lengho za mojo hči sem kupila v eni od priljubljenih trgovin s tradicionalnimi oblačili Fabindia. Navdušena sem bila, kako udobno je oblačilo in kako prijeten je material.

Hlače so na elastiko, široke, čez njih pa oblečeš široko tuniko, pika na i pa je šal. Nevestino krilo je bilo težko nekaj kilogramov, a kljub temu je v njem preplesala kar nekaj ur. “Samo enkrat se bom poročila,” je komentirala Anushka, sicer po poklicu učiteljica in izjemno lepa mlada dama. Celotno prizorišče v priljubljeni hotelski verigi Taj je bilo okrašeno s cvetjem, povsod so bile pisane blazine, na vhodu je bilo postavljeno ogledalo, da so gostje lahko preverile, če vse “štima”.

Za predporočno zabavo sem oblekla izjemno udobno kurto.
Za poroko pa smo se evropske gostje oblekle po “naše”.

Za poroko v soboto pa smo imele evropske gostje oblečene koktajl obleke. Ko sem spraševala, ali se moram izogibati kakšni barvi, je kakšna bolj zaželena oziroma, ali moram paziti na stil oblačila, je bil odgovor, da je to moderna poroka, in da imam lahko tudi zelo kratko krilo, če želim. 😉 Ženin je bil oblečen v belo, nevesta pa v rdečo obleko.

Kako je bila videti poroka?

Poroka je potekala po hindujskih običajih, ki sicer vključujejo kar nekaj ritualov, vendar so jih naši gostitelji zelo skrajšali. Ob prihodu nas je pričakalo glasno bobnanje, napoved, da na ceremonijo prihaja ženin, nevesto sta pod baldahin, okrašenem s cvetjem, pospremila starša.

Prihod ženina je zelo glasen.
Prihod neveste v spremstvu staršev in sorodnikov.

Anushko in Veda sta poročila hindujski duhovnik (imenuje se Pandit) in njegov pomočnik, med obredom so bili na odru tudi njuni starši in sorojenci, ki imajo v obredih tudi vsak svojo vlogo.

Poročni obred

Presenetilo me je, da so med obredom gostje vstajali, si hodili iskati hrano in razložili so mi, da je v Indiji zvezda vsakega druženja hrana, ki je nad vsem. 😉 Po končanem obredu je sledila zabava in ogromno hrane

Čakanje na prihod mladoporočencev.

Po začetnih govorih so sledile koreografirane plesne predstave, ki so jih pripravili nevestini in ženinovi prijatelji in so za njih vadili več mesecev. So pa to večinoma bile koreografije iz znanih Bollywoodskih filmov. Poroka je trajala do jutra, jaz sem v petah zdržala nekje do ene ure zjutraj, potem pa se z dvigalom odpravila v 6. nadstropje, naravnost v posteljo in ugotovila, da sem v zadnjem času izgubila kar nekaj žurerske kondicije. 🙂 

Nekaj zanimivih dejstev o poroki

  • Običajno traja hindujska poroka tri dni.
  • Mladoporočenca se ob koncu obreda ne poljubita in si ne izmenjata prstanov, namesto tega poteka obred enotnosti, kjer si izmenjata cvetne vence. Velikokrat ženin podari nevesti tudi ogrlico mangalsutra.
  • Mladoporočenca zvežejo skupaj, vozel hasta melap je vozel med ženinovim šalom in nevestinim sarijem in to predstavlja “ljubezen, ki veže dve duši za vse življenje.” Par potem naredi štiri korake okoli ognja, pri čemer vsak korak predstavlja življenjsko stopnjo: slediti življenjski verski in moralni dolžnosti (dharma); slediti blaginji (artha); slediti zemeljskim užitkom (kama); iskati duhovno odrešenje (mokša).
Glavna zvezda vsake indijske zabave in seveda tudi poroke, je hrana. Te nikakor ne zmanjkati, na tradicionalni hindujski poroki pa ne strežejo mesa.
  • Za darilo običajno podarijo denar, vendar pa se mora znesek končati z enico. Mi smo nevesti in ženinu, ki ima zelo rad Slovenijo, podarili luksuzno razvajanje v Goriških Brdih, z vinskimi degustacijami in posvojitvijo trte. 
  • Na datum in uro poroke vpliva astrologija. Hindujski duhovnik, ki potem vodi tudi slovesnost, s pomočjo astrologije določi najugodnejši datum in čas za obred.  
  • Rdeča barva za srečo. Je največkrat uporabljena barva na indijskih porokah – običajno z zlatimi poudarki. Včasih dva ali tri dni pred poroko nevesti celo nanesejo malo rdeče barve v lase.
  • Veliko poudarka je na oblačilih in za Indijce so poroke kot modna revija. Za vsak posamezni dogodek imate drugačno obleko in ženin lahko zamenja ravno toliko oblačil kot nevesta.
  • Kot mož in žena skupaj naredita prvih sedem korakov, na tleh je razporejenih sedem kamnov in se premikata od enega do drugega. Pandit pa medtem bere sedem verzov: “Skupaj bova živela s spoštovanjem drug do drugega. Skupaj bova razvijala duševno, fizično in duhovno ravnovesje. Skupaj bova uspevala, pridobivala bogastvo in delila svoje dosežke. Skupaj bova pridobila srečo, harmonijo in spoznanje z medsebojno ljubeznijo. Skupaj bova vzgajala močne, krepostne otroke. Skupaj bova zvesta drug drugemu ter uveljavljala samozavest in dolgoživost. Skupaj bova ostala vseživljenjska partnerja in dosegla odrešenje.”
  • Pri nas ugrabijo nevesto ali nevestin šopek, tam pa so mi razložili, da za odkupnino ukradejo ženinove čevlje in odkupnina se giblje do več deset tisoč evrov. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam