Rebeka raziskuje: Vse o beljenju zob

Če so oči ogledalo duše, so zobje ogledalo zdravja, pa tudi lepote in dobrega počutja. Vsi namreč hrepenimo po bleščečem nasmehu v stilu hollywoodskih zvezd, a le redkim je naravno dana takšna  belina zob.

Kljub temu, da nam beljenje zob ponujajo praktično na vsakem koraku, v kozmetičnih salonih, pripomočke za beljenje pa lahko kupimo tudi v vseh bolje založenih drogerijah –  je pri tem potrebna večja previdnost, kot si mislimo. O beljenju zob smo se pogovarjali s Petrom Tatalovičem, dr.dent.med iz Dentalnega centra Tatalovič v Krškem, ki pravi, da pogosto paciente zanima samo to, da so zobje lepi, a pomembno je, da so tudi zdravi. Brez enega ni drugega!

“Preden se lotimo beljenja zob, moramo imeti zdravo zobovje, brez kariesa(zobne gnilobe). Veliko pacientov namreč želi samo beljenje, kar se na dolgi rok nikoli ne obrestuje. Tako se je tudi meni že zgodilo, da sem pacienta, ki je želel zgolj beljenje na neurejenih, nezdravih zobeh odslovil oziroma ga napotil naj najprej uredi ali bolje rečeno reši zobe pri svojem zdravniku, ali pa pri nas in se nato vrne na beljenje,«  pravi.

Največji sovražnikih belih zob

Kajenje, pigmentirane pijače, rdeče vino, pravi čaji in črna kava so najpogostejši krivci za obarvanost zob, še posebej v primerih, ko se v količinah pretirava. Pav tako pa lahko na obarvanost vplivajo nekatere ustne vode za izpiranje, tudi tiste, ki nam jih predpiše zobozdravnik. Slednje so namreč običajno namenjene pacientom po operacijah, da z njimi kemijsko razgrajujejo bakterije.  A nekateri pacienti s tem nadaljujejo tudi po koncu predpisanega obdobja.« In še ena zanimivost, nad katero bo marsikdo presenečen, tudi neprimerne zobne paste lahko povzročajo obarvanost zob.

Pobelimo lahko tudi samo en zob

Zobozdravnik lahko pacientu pobeli tudi samo en zob. Do temno obarvanega zoba najpogosteje pride, kadar je oseba utrpela udarec, kjer je prišlo do odumrtja zobnega živca, kateri pa je bil že ali pa še bo ustrezno zdravljen. Tudi v tem primeru mu s pomočjo pravega belila in ustreznega postopka zobozdravnik poskrbi, da temni zob ne kazi več njegovega nasmeha.

Pazljivo pri beljenju zob!

V želji po hitrem belem efektu zob se marsikdo posluži tudi zobnih past ali beljenje opravi kar v bližnjem kozmetičnem salonu. »Beljenje zob se ne zgodi zaradi efekta tako imenovane modre lučke, ampak zaradi paste peroksida, pri čemer je najbolj pomemben odstotek vsebovanega karbamit peroksida.  Ta mora biti okoli 37 odstotni, za ordinacijsko beljenje, oz. okoli 10-15% za nočno beljenje Prav tako morajo preparati vsebovati veliko vode. “Med beljenjem namreč prihaja do dehidracije zoba, zato moramo ves ta čas stalno skrbeti tudi za primerno rehidracijo. Beljenje zob samo po sebi ni škodljivo, če znaš uporabljati vse preparate in se držiš vseh navodil. In ker imamo le ene zobe, so za te posege najbolj usposobljeni prav zobozdravniki, zobe pa si na zdrav način lahko pobelimo za 3 do 5 odtenkov.« razloži dr. Tatalovič.

Peter Tatalović dr.dent.med.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam