Skrivnost dobrega pečenja ni le recept, ampak tudi pečica

Bližajo se dnevi, ko bomo več časa preživeli doma. Posledično se bomo pogosteje zadrževali v kuhinji, saj prihajajo meseci, ko ni le naša kuhinjska plošča, temveč predvsem pečica spet v prvi vrsti našega vsakodnevnega kulinaričnega ustvarjanja.

Saj veste, kako se je ob hladnejših dneh prijetno usesti za mizo in za kosilo pojesti pečen krompir s hrustljavim piščancem? Ali pa si ob večerih zleknjena na naslanjač privoščiti vroč kakav in pravkar pečeno slastno pecivo … Da o praznikih, ko se želijo s peko izkazati tudi tisti, ki se pečenja sicer otepajo, ne govorimo! A skrivnost uspeha dobrega pečenja se ne skriva le v skrbno pripravljenih receptih, temveč tudi v dobri pečici, zato vam nekaj zanimivosti in napotkov, ki jih morda še niste poznali, razkrivamo v tokratnem članku. 

Parna pečica za hitrejši, lepši in bolj zdrav obrok 

Na trgu je na voljo veliko vrst pečic, zato se zdi odločitev, katera je prava zame, težka. A le, če ne poznamo nekaj malih skrivnosti … Današnji življenjski slog od nas zahteva dvoje: hitrost in učinkovitost na vseh področjih, tudi v kuhinji. Čeprav prepogosto pozabljamo, se vsakdo od nas zaveda, kako pomembna je zdrava hrana za naše vsakodnevno delovanje in dobro počutje. Hitro pripravljene in zdrave obroke najlažje dosežemo ob uporabi pravega tehničnega pomočnika v kuhinji in en od teh je parna pečica Electrolux SteamCrisp. Idealna je za peko in praženje, saj združuje paro in tradicionalno toploto za nežno kuhanje hrane, da se jedi ne bi izsušile.

Para ohranja celično strukturo zelenjave, zato živila niso izsušena, temveč čvrstejša, okusnejša, imajo lepšo strukturo na krožniku in ohranjajo hranilne snovi, kot so minerali in vitamini.

Živila, pripravljena s paro, so namreč bolj sočna, polnega okusa in bolj vabljiva na pogled. Para ohranja celično strukturo zelenjave, zato živila niso izsušena, temveč čvrstejša, okusnejša, imajo lepšo strukturo na krožniku in ohranjajo hranilne snovi, kot so minerali in vitamini. Če nimamo parne pečice, lahko obstoječo »nadgradimo« tako, da ob jedeh, za katere želimo, da so hrustljave, denimo kruh ali piščanec, vanjo damo skledo z vodo. Vlaga namreč omogoča, da skorjica ostane hrustljava.

Spoznajte »muhe« svoje pečice in ne odpirajte vrat

Vsaka pečica ima svoje muhe oz. svoj način pečenja. S tem mislimo predvsem na točke, kjer je gretje najmočnejše, in točke, kjer je gretje najbolj šibko. Z leti uporabe in s številnimi izkustvi svojo pečico seveda spoznamo, pri novi pa si najhitreje pomagate z mletim kokosom. Razporedite ga na pekač, ga postavite v razgreto pečico in takoj vam bo jasno, kje so njene vroče in kje hladne točke. To vam bo nedvomno v pomoč, ko boste pečico uporabili naslednjič. Ko je pečica ogreta, pa je najbolj pomembno, da v njen ohranjamo stalno temperaturo tudi s tem, da ne odpiramo vrat. Vroč zrak namreč dobesedno ‘bruhne’ ven vsakič, ko odpremo vratca. Ob tem temperatura izjemno hitro pade tudi za 25 stopinj, zato to dejanje, ki se mu zaradi čudovitih arom, ki preplavijo prostor, sicer težko upremo, preprosto ni najbolj smotrno.

Ko je pečica ogreta, pa je najbolj pomembno, da v njen ohranjamo stalno temperaturo tudi s tem, da ne odpiramo vrat.

Vsemu temu pa se lahko tudi povsem elegantno izognemo, če uporabljamo napredno Electroluxovo parno pečico. Njihova funkcija hitrega segrevanja poskrbi, da je pečica pripravljena, ko ste pripravljeni vi. Zaradi krajšega časa predgrevanja kot pri tradicionalnem pečenju lahko proste trenutke spremenite v bolj nepozabne obroke. Za še bolj natančno pečenje pa vam je na voljo tipalo za jedi, kakršnega uporabljajo tudi vrhunski kuharski chefi. Zahvaljujoč tipalu za jedi namreč lahko vsakokrat dosežemo popolne rezultate.

Omogoča nam nadzorovati postopek pečenja z merjenjem temperature jedra hrane ter nas opomni celo takrat, ko se hrana speče na želeno temperaturo in kar namesto nas ustavi pečenje. Če nam tudi ta ‘pomočnik’ ni dovolj, pa imamo na voljo tudi LCD-zaslon, s katerim lahko ustvarimo izjemno okusne obroke. Izberite hrano, pečica pa bo izbrala primerno temperaturo in čas pečenja. Enostavno je tudi prilagoditi nastavitve vašim željam, katerih rezultat bo vrhunsko pripravljena jed.

Da čiščenje pečice ne bo več nočna mora

Ohranjanje pečice kot nove ni težko s pametno funkcijo pirolitičnega čiščenja linije SteamCrisp.

Zazrite se vase in se vprašajte, kdaj ste nazadnje očistili svojo pečico. Je na dnu še vedno zažgani ostanek sladkega jabolčnega soka, ki se je izlil iz pekača zadnje jabolčne pite? Ali pa so steklena vratca že tako mastna in polna madežev, da skoznje komaj vidite jed, ki ste jo postavili v pečico? Najmanj dela boste imeli, če boste izbrali parno pečico Electrolux. Ohranjanje pečice kot nove ni težko s pametno funkcijo pirolitičnega čiščenja linije SteamCrisp. Gre za sistem samodejnega čiščenja, ki segreje pečico do temperature, ki spremeni ostanke maščobe in druge ostanke v pepel. To pomeni, da morate dno samo obrisati in za drgnjenje ne boste porabili niti enega dneva več. Če imate pečico brez samoočiščevalnega sistema, pa boste za čiščenje seveda porabili nekaj več časa, pa tudi napora. V tem primeru vam priporočamo izbiro naravnih sestavin, brez nepotrebne uporabe dragih in strupenih snovi.

Vzemite navadno sodo bikarbono, alkoholni kis in citronsko kislino v obliki limone ali citronke. Pečico segrejte na 250 stopinj Celzija. V posodi, odporni proti visokim temperaturam, zmešajte od 4 do 5 žlic sode bikarbone z 1 litrom vode. Posodo postavite v pečico, zaprite in pustite približno 30 do 40 minut. Pečico nato izklopite in pustite, da se ohladi. Ko se bo maščoba omehčala, notranjost pečice in steklo poškropite z 9-odstotnim alkoholom. Če vaša pečica ni bila popolnoma zanemarjena, bi se po tem postopku morala ponovno bleščati. Zdaj, ko poznate nekaj malih skrivnosti velikih mojstrov pečenja, pa je na vas le še odločitev, katera bo naslednja jed, ki bo romala v vašo pečico in razvajala brbončice vas in vaših najbližjih.

Članek je oglasno sporočilo in je nastal v sodelovanju s podjetjem Electrolux.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam