Spoznajte Ilario, ki bo Nepremagljive navdušila za čiščenje

Lahko bi ji rekli gurujka čiščenja, saj pozna vse trike in skrivnosti, ki so povezane s čiščenjem.

Moja današnja sogovornica je Ilaria Šavron Kocjančič, ki nam bo nekaj trikov in skrivnosti tudi izdala. Pomlad je čas sprememb, saj zimska oblačila pospravimo v omare, tudi zimske čevlje in velikokrat se zgodi, da enako storimo tudi dekoracijo, preprogami in še čim. To je tudi čas za veliko spomladansko čiščenje, ko želimo svoj dom prezračiti, očistiti in osvežiti. Vsi pa se želimo v svojem domu tudi dobro počutiti.

Mojo sogovornico poznate in spremljate na Instagram profilu z imenom Čisti z mano, kjer rešuje naše tegobe s čiščenjem. Če pa je slučajno še ne poznate, boste danes spoznali nasvete, ki vas bodo opogumili za čiščenje vodnega kamna in fug, tudi pečica ni nočna mora in še marsikaj.

Ko vas spremljamo, zagotovo lahko trdimo, da radi čistite. Od kod izvira ta ljubezen do čiščenja? Mnogim namreč čiščenje ne predstavlja ravno veselja.

Joj, jaz čiščenje obožujem, imam ga raje kot shopping. 🙂 Od kod izvira? Hmm … Pri 19 letih sem dejansko ugotovila, da je to nekaj, kar me tako sprosti, nekaj kar mi dejansko izklopi misli. Sem pa začela s fugami. Nikoli ne bom pozabila, ko sem živela še doma, smo imeli 3 nadstropja, to je bilo 200 kvadratov. Jaz sem dejansko čistila fugo po fugo in to tako pogosto, da sem se že vprašala, ali je vse v redu z mano. Ampak meni je to bil tak užitek, da res ne znam opisati. Potem se je pa samo stopnjevalo, dokler nisem videla, da v vsem, kar čistim, dejansko uživam. To mi da neko notranje zadovoljstvo in srečo. Iz takšnega užitka sem potem iz radovednosti v YouTube vpisala »cleaning«, tam sem našla ogromno posnetkov, in ko sem gledala te posnetke čiščenja, me je tako potegnilo, da sem morala tudi sama nekaj počistiti, dejansko mi je dalo ogromno motivacije za čiščenje, zato sem se kasneje odločila za profil Čisti z mano. Za profil sem čutila toliko strahu in sramu, da sem komaj zbrala pogum. Posledično je bila to lekcija, da nas v življenju ni treba biti ničesar strah.

Pa se lotiva kar fug, ki Nepremagljivim povzročajo težave. Kako očistiti fuge, ki so lahko prava nadloga?

Fug se jaz po navadi lotim s čudežno gobico ali zelenim WC NETOM, ki ga namažem na fugo in potem s krtačko drgnem. To se je izkazalo za najboljšo in učinkovito rešitev.

Nadaljujva pa na neprijetne vonjave, ki prihajajo iz odtoka. Kako poskrbeti, da nam ne bo neprijetno, ko gostu kuhamo kavo?

Kar se tiče neprijetnih vonjav, jaz enkrat tedensko v odtok stresem sodo bikarbono, čez prelijem alkoholni kis in na koncu splaknem z vročo vodo. Za piko na i pa na koncu v odtok vlijem še katerokoli čistilo, ki diši. Preverjeno tudi s strani sledilk, da dejansko preprečimo vse neprijetne vonjave.

Ko omenim vaše ime, se kar avtomatsko pojavi beseda mehčalec. Dali ste mu velik pomen in slišala sem, da ima mehčalce rada tudi vaša mama. Pa je mehčalec res samo za perilo?

Oh, mehčalec. To je pa strast, pri kateri ima prste vmes moja mama. Tudi ona je velika ljubiteljica mehčalcev in je to prenesla name. Mehčalec lahko uporabimo na toliko načinov, da bi lahko tukaj cel spis napisale. Najpogosteje ga jaz uporabim kot čistilo, in sicer v posodo nalijem vodo, notri dodam mehčalec in potem s krpico prebrišem vse delovne površine, omarice, vrata, razne police, dejansko vse, kar ni sijaj. Lahko ga uporabimo tudi kot čistilo za tla, dišavo prostorov, dišavo posteljnine, kavča, preproge itd. Dišavo pa naredimo tako, da v stekleničko s šprico vlijemo vodo in dodamo mehčalec. 

Kaj pa straniščna školjka? Spomnim se, da sem imela v času študija sostanovalko, ki ni nikoli hotela čistiti stranišča. Kako bi jo vi prepričali?

Straniščna školjka je pri večini problem, ne toliko s čiščenjem, ampak, kako jo sčistiti, saj se v njej nabira ogromno vodnega kamna, najpogosteje vidimo vodni kamen tam, kjer priteka voda in na dnu školjke. To predstavlja vsem velik izziv, ampak tudi za to imamo rešitev. Če je školjka dokaj vzdrževana, je moje najljubše čistilo oziroma pena od dr. Beckmanna, ki jo samo stresemo v školjko, pustimo in čez 15-20 minut podrgnemo z metlico. Zame je to must-have. In pa obvezna oprema školjke, ki je wc obešanka. Kar se tiče školjke z ogromno vodnega kamna, kjer ljudje obupajo in mislijo, da ni rešitve, se je pa treba lotiti tako, da najprej s krpico poberemo vso vodo iz školjke, v vrelniku za vodo zavremo alkoholni kis in prelijemo čez vodni kamen. Verjamete ali ne, zavreti alkoholni kis spravi vodni kamen dol tudi,če je star 10 let. 

Če kdo Nepremagljive lahko navduši s čiščenjem, potem je to zagotovo Ilaria.

Kar se pa tiče vaše sostanovalke in njej podobnih, bi jo pa prepričala tako, da bi jo prisilila, da bi bila z mano, ko čistim in da ji pokažem, kako enostavno je vzdrževati čisto školjko, na katero sede tudi ona. Zagotovo bi ji predala to veselje, sploh ne dvomim (smeh). 

Nepremagljive so zelo radovedne, kako se znebiti vodnega kamna?

No, kot sem že zgoraj omenila, vodnega kamna se najhitreje in najbolj učinkovito znebimo z zavretim alkoholnim kisom ali pa z raznimi čistili, vse je odvisno od količine vodnega kamna. 

Pri nas zelo rade kuhamo in pečemo, ampak umazana pečica pa je nekaj, kar nam ni najbolj v veselje. Imate skrivnost, da bi spremenile mnenje?

To priznam, tudi jaz je ne počistim po vsaki peki. Se je pa lotim tako, da poškropim čistilo za pečico (dr. Beckmann),pustim nekaj časa delovati in potem s strgalom postrgam dol vse, kar je zapečeno, ko nam jo uspe tako enostavno sčistiti,mislim, da hitro spremenimo mnenje. Hitro vidimo, da je bilo vredno, da smo jo očistit in da jo bomo naslednjič z večjim veseljem. 

Za konec pa nas boste osrečili še kakšnim nasvetom za čiščenje ploščic in steklenih površin. To najbolj zanima mame, ki imajo majhne otroke, saj imamo poln dom prstnih odtisov.

Ooo, tudi za to imamo rešitev, obstajajo sicer krpice, ki jih lahko samo zmočimo z vodo, dobro ožamemo in steklene površine z enim zamahom postanejo čiste in sijoče. Prodajajo jih pa v drogerijah. To sem po moje že 50 storyev posnela,ker so vse tako navdušene nad temi krpicami.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam