Ste že obiskali to čudovito ljubljansko cvetličarno?

Cvetličarska galerija Oblak v Ljubljani je res nekaj posebnega. Ni le cvetličarna, ampak tudi prostor za dogodke in predvsem prostor, kjer si nahraniš dušo.

Lastnik je Miha Oblak in je tisti, ki je poskrbel za čudovite šopke, ki smo jih oktobra lani podarile našim nominirankam za Nepremagljivo žensko. Nekaj posebnega so tudi njegovi poročni šopki, skoraj 22 let nazaj je naredil tudi mojega, z rožami opremlja domove znanih Ljubljančanov, predvsem pa je njegova cvetličarna oziroma Cvetličarska galerija, ki se pohvali tudi z mini apartmajem, na Poljanski cesti v Ljubljani tista, ki privablja ne samo ljubitelje rož, ampak tudi ljubitelje umetnosti in doživetij.

Miha Oblak (Foto: Anže Grabeljšek)

Čeprav sem tam velikokrat, me vsakič znova osupne in opazim kaj novega. Sam prostor je dekadenten, eklektičen. Miha pravi, da je nekakšna mešanica njegovega stila in tipične Ljubljane. Njegov logotip je močvirski tulipan, blizu vhoda najdete tudi orgle, ki delujejo in so stare 130 let, prostor, kjer so se odvijali že različni dogodki, med drugim tudi dve Skrivni večerji, pa krasi tudi 85 let star čudovit lestenec iz cerkve iz Šentvida pri Stični. Enega svojih zadnjih obiskov pred dnevi sem izkoristila tudi za kratek klepet, ki ga delim tudi z vami.

Cvetličarska galerija Oblak

Opremljanje svojih domov z rožami ti zaupajo tudi znani. Kako se recimo lotiš, ko imaš neki prostor in bi ga šopek ali lončnica zelo polepšala. Narediš načrt?

Zelo fino je, če lahko pridem najprej pogledat prostor. Potem se skupaj z lastnikom dogovorim, kaj in kako, kakšne so predvsem njegove želje in zaželeno je, da ima doma tudi kakšno lepo vazo. Sam ne sledim toliko trendom, bolj je pomembno, kakšen stil stanovanja pravzaprav opremljamo z rožami. Če je stil stanovanja zelo minimalističen, se mi zdi dobro, da so tudi ostale stvari bolj minimalistične, lahko so recimo ob kakšnih posebnih večerjah na mizi bistveno bolj bogati šopki. Seveda je potem pomembno, kakšno je razmerje med velikostjo šopka in vaze, da ni na primer zelo majhna vaza in ogromen šopek. Tudi s samo enim cvetom v vazi lahko naredimo velik učinek … Dejstvo pa je, da je vsako rožo treba negovati. Tako kot je treba orhidejo zaliti, je šopku treba zamenjati vodo dva do trikrat na teden.

Kakšno pa je pravilo, če bi jaz recimo želela en lep šopek za v svoje stanovanje? Na kaj moramo biti pozorni?

Prva stvar je, kakšen stil šopka bi si zaželela. Ali je šopek vezan, se pravi, da je zvezan tako kot bidermajer ali je visok. Zakaj? Ker je v primeru vezanega šopka zelo dobro, da je vaza neprosojna, ker pri tako velikem skupku rož voda sčasoma postane temna. Prosojne vaze zato niso primerne. Če pa želimo bolj minimalističen stil, pa so primerne recimo kale in flamingi. Vaza je lahko v tem primeru prozorna, s tem, da mora biti zelo malo vode in paziti moramo, da je vaza vedno čista. Rože moramo vedno spodrezati, preden jih postavimo v vazo. Pri temperaturi vode pa velja pravilo, da bolj, kot so olesenela stebla, bolj topla naj bo voda, sicer pa za rože uporabljamo rahlo mlačno vodo. Vazo moramo med menjavanjem vode vedno pomiti s čistilom, da preprečimo nastajanje bakterij.

Ali vse rože sodijo v prostor, če govoriva o rezanem cvetju.

Če je v samem prostoru ogromno rož, je treba biti previden, da ne dišijo, ker lahko zelo hitro s šopkom lilij ali šopkom hijacint naredimo zelo močan vonj, kar pa ni prav dobrodošlo. Sploh v jedilnici ali spalnici. Spet je treba paziti, če gre za večerjo, šopek ne sme biti visok, mora biti nizek, zato da se lahko ljudje gledajo čez šopek. Da ni to potem tako, da se ta šopek umika, ampak da dejansko se naredi šopek, ki je proporcionalen z mizo. V tem primeru ne moremo uporabiti hijacint ali lilij, ker bo vonj premočan. Pri teh stvareh je treba na to tudi zelo paziti. Tudi nageljne lahko uporabimo. 150 nageljnov v eni krasni vazi je videti zelo lepo in zanimivo. Nobene rože ne smemo podcenjevati.

Spomnim se, da si mi dal za prijateljico šopek, v katerem so bile krizanteme. Ali niso to rože za na grob?

Ne. V bistvu je tako, da ta trend prihaja nazaj. Vse stare rastline, ki so se uporabljale včasih, od aspidistrinih listov, nageljnov, krizantem … Obstaja stereotip, da je to roža za na pokopališče, ampak to ni res. Velike bunke krizanteme so fenomenalne in na primer Japonci jih zelo častijo. So tudi zelo lepe in mislim, da jim delamo krivico. Priljubljene so recimo tudi ruske krizanteme, so izredno moderne, lepih barv in izredno vzdržljive. In seveda nageljni, ki sem jih že omenil. Če jih kombiniramo še s kakšnimi kostanjevimi vejami, so lahko videti fenomenalno.

Katere rastline sodijo v spalnico in katere ne? Vse zaradi vonja verjetno ne moremo dati v spalnico?

Najprej naj povem, da je spalnica absolutno primeren prostor za cvetje. Rože so na splošno vedno dobrodošle in primerne so ne le za vse prostore, ampak tudi za vse priložnosti. Ko pa govorimo o opremljanju spalnice s cvetjem, pa moramo biti nujno pozorni na to, da cvetje ne diši, da ga ni preveč, saj bo naša spalnica hitro videti kot mrliška vežica. Kakšen cvet sodi seveda tudi v kopalnico. Zelo primerna za ta prostor je na primer orhideja v lončku, ker je tam več vlage in nam bo tam dobro uspevala.

V Cvetličarski galeriji je bilo tudi ogromno dogodkov, med drugim dve Skirvni večerji. Vidite pa lahko tudi 85 let star čudovit lestenec.

Prihaja sezona porok. Kako delaš poročne šopke, slediš trendom, nevesti?

Zelo pomembno je to, da nevesta že ve, kako bo oblečena. Jaz sem vedno tega mnenja, da bolj, kot je barvno skladen šopek, bolj, kot je šopek povezan z obleko, lepše je videti šopek. Absolutno je treba paziti na velikost neveste, paziti je treba tudi na njeno postavo, ujeti je treba razmerja. Po postavi manjša nevesta ne more imeti ogromnega in dolgega šopka, saj jo bo dobesedno zakril. Zelo rad delam vezane šopke, to pomeni, da je spodaj polepljen (vatiran), da je tanko steblo, da ima nevesta res občutek, da drži šopek, kot je treba, predvsem pa mora biti šopek trdno zvezan. Nikakor ne sme priti do tega, da potem vse leti iz njega. Biti mora edinstven. To ni šopek, ki ga zvežeš v nekaj minutah, zato da je nekaj »spacano« skupaj. Ta šopek lahko na fotografijah gledamo potem še 30, 40 ali več let.

Kakšno cvetje pa sodi v poročni šopek?

Predvsem je pomembno, da je barvno usklajen z nevestino obleko. V poročni šopek pa sodi veliko cvetja, tako je na primer lahko sestavljen iz samih šmarnic, lahko dodamo malo jasmina, lahko uporabimo cvetove limone, pomaranče … Da ima šopek tudi vonj, ki nas potem še dolgo spominja na nekaj lepega. Delali smo tudi na primer že šopek v obliki torbice. Nevesta je imela namreč zelo odštekano zeleno rdečo obleko, poročila se je v Goriških brdih, zato smo naredili poročni šopek iz samih češenj, spodnji del pa je bil polepljen z zelenimi listi.

Se pravi, da ni več neke klasike, ko si imel bidermajerček? Kakšen je bil najbolj odštekan šopek?

Tudi tukaj gredo trendi močno naprej. Prej omenjeni šopek je bil v obliki torbice, lahko je v obliki pahljače, naredil sem tudi že šopek iz jagod, spominčic, sivke, oljke, Swarovski kristalov …

Verjetno je odvisno tudi od lokacije poroke ?

Tako je. Če se recimo poročiš na Krvavcu, je zelo fino, če imaš šopek, ki je skladen, s kakšnim encijanom, planiko in podobno. Če se poročiš na Ljubljanskem barju, pa imaš lahko tudi močvirski tulipan.

Kaj pa te tako navdušuje pri močvirskem tulipanu, da si ga vključil tudi v logotip tvoje cvetličarne?

Da je v bistvu izredno krhek in da je avtohton in res edinstven, saj cveti samo 14 dni. Je prosojen, zelo lepe barve, nežna, graciozna rastlina. Tudi moja žena ga je imela v poročnem šopku, mislim, da jih je bilo v njem okoli 1500.

Foto: Arhiv Miha Oblak, Anže Grabeljšek in Skrivna večerja

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam