Tako svoje telo pripravimo na jesen

Dobrodošla, jesen. Moj letni čas, ki ga vedno znova z veseljem pričakujem. Obdobje, ki ga sprejemam kot novo rojstvo in je namenjeno spremembam.

Čas zase. Osvobajam se negativnih misli, negativnih ljudi in sprejemam svobodo zase ter za svojo dušo. Čas je za dobro knjigo, za zdrave napitke, za dolge sprehode med šelestenjem listja in za meditacijo. 

Že od nekdaj sem sprejemala jesen kot nov začetek. Tako kot drevesa odmetavajo liste, bi morali mi za seboj pustiti vse, kar nas obremenjuje in utesnjuje. In ravno jesen je idealna za spremembe. 

Ob tem nam je dana še čudovita narava. Ta se je odela v pisano obleko in nam podarja dobrote, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Jesen je znana kot čas veselja in blaginje, da vse, za kar smo trdo delali, požanjemo in z radostjo uživamo v rezultatih. Posamezni letni čas pa ne prinese sprememb le naravi, skupaj z njim se odvijajo tudi subtilni procesi v telesu.

Ravno zaradi tega včasih potrebujemo oddih od vsakdanjega življenja, četudi samo za kakšno uro ali dve. Vzemite si čas zase in si napolnite baterije, da vaše misli pobegnejo v svet popolne sprostitve.

Spremembe, ki se jeseni odvijajo v naših telesih

Po tradicionalni kitajski medicini jeseni vlada element kovine, ta pa podpira delovanje pljuč in debelega črevesja. V človeškem telesu to pomeni, da sta ta dva organa v tem letnem času najbolj aktivna, hkrati pa tudi najbolj obremenjena, zato smo tudi več časa smrkavi. Jeseni je torej bistveno, da poskrbimo zase in za svoje počutje. Okrepimo imunski sistem s toplimi čaji, uživamo veliko vitamina C, doma pripravljenih napitkov in toplih domačih juh. Vabi nas vonj pečenega kostanja, ki je jeseni idealna hrana, da ogreje in okrepi naše telo. Jedem dodajmo tudi kaj pekočega, npr. ingverjev čaj, pekoče začimbe, saj ravno te jedi spodbujajo delovanje pljuč in debelega črevesa ter okrepijo imunski sistem. V telesu namreč sušijo morebitno sluz, ki je glavni razlog za nastanek prehladov. Več kot primeren je tudi kaki, ki ga poznamo kot del prehrane (več nekoliko pozneje).

Jeseni si privoščimo tudi to, da jedem dodamo kaj pekočega, na primer ingver. Za krepitev imunskega sistema je odličen tudi ingverjev čaj.

Glede na to, da so pljuča jeseni zelo obremenjena, se priporoča odhod na sprehod, globoko dihanje in ob tem sprejemanje svežega zraka, ki dodatno okrepi pljuča. Z vsakih vdihom se napolnimo s svežino in belo svetlobo, z vsakim izdihom pa iz pljuč izpraznimo težo in sivino. Vdihnimo globoko, radostno, veselo, poslovimo se od mračnih in melanholičnih misli ter na življenje poglejmo pozitivno – v vsakih okoliščinah imamo namreč možnost izbire.

Jeseni, ki je znana kot obdobje utrujenosti in prehladov, pa vztrajno sledi naravna metoda, ki vliva energijo in krepi imunski sistem. Saj vemo, o čem bo govora, mar ne? 


Privoščite si masažo

Z masažo s kože odstranimo odmrle celice, odpiramo pore in pospešujemo izločanje strupov iz telesa.


Masaža deluje na mišični, limfni in živčni sistem. Blagodejno vpliva na počutje in razpoloženje, sprošča hormone sreče, ki preganjajo stres in depresijo. Zavedamo pa se, da so učinki masaže vidni tudi na koži, ki je naš največji organ in zahteva posebno nego, še posebno v času jeseni in zime. Z masažo s kože odstranimo odmrle celice, odpiramo pore in pospešujemo izločanje strupov iz telesa. Pomagala nam bo pri harmonizaciji telesa in duha, globokem sproščanju, krepitvi imunskega sistema, razstrupljanju celotnega telesa, vzpostavljanju hormonskega ravnovesja, odpravi bolezenskih in čustvenih težav, bolečine, zviševanju naravne odpornosti, utrujenosti, nespečnosti, pospeševanju krvnega obroka.

Za ljubitelje dobre hrane 

Če ste tudi ljubiteljica dobre hrane, veste, da ravno jesen ponuja kup zdravih plodov, ki nam lahko pomagajo pregnati hladnejše dni. Ko se temperature spustijo, nam je na voljo bolj škrobnata zelenjava (korenje, repa, pesa, redkev, buče, brstični ohrovt) in sadje, kot so hruške, jabolka, grozdje, fige. Omenim naj še kostanj, gobe in vsestranske buče, ki jih najdemo na skoraj vsakem koraku. Iz hokaido ali maslenih buč lahko pripravimo juho, ki nas napolni z energijo in vitamini. Mnogokrat posežemo po toplih čajih, ki so nepogrešljiv dodatek v hladnih večerih, tudi smutiji so v tem obdobju več kot dobrodošli. Pripravimo jih lahko na tisoč in en način in seveda jim dodamo vse, kar nam ustreza. Zato bom v nadaljevanju predstavila enega, ki je na moji listi najljubših. 

Fit živilo in njegova priprava:

Jeseni je močno priljubljen in iskan sadež kaki. Nekaterim je bolj poznan, drugim manj, vendar ni zato nič manj okusen. Ne le da je odličnega okusa, vsebuje tudi mnogo vitaminov. Poleg provitamina A bomo v njem našli tudi kar nekaj vitamina C in nekatere od vitaminov B-kompleksa(B1, B2 in B6). Vsebuje tudi vrsto pomembnih rudnin in elementov v sledovih, kot so kalij, magnezij, železo, baker, jod, krom, selen in fluor. Zaradi visoke vrednosti vitamina A in C sta že dva sadeža dnevno dovolj, da pokrijemo dnevno potrebo po omenjenih vitaminih. Ima mnoge pozitivne učinke na zdravje – poleg tega, da ureja prebavo, skrbi tudi za mladost imunskega sistema, blaži vnetja v telesu, čisti jetra in ledvice, vpliva na kostno gostoto ter znižuje raven holesterola. Ugodno vpliva tudi na utrujenost in obvladovanje stresa. 

Preprosta priprava kakijevega napitka

Priprava kakijevega napitka je hitra in enostavna.

Hitra in enostavna priprava za poln kozarec vitaminov, ki je prava izbira za zajtrk ali malico. Kaki operemo, odstranimo peclje in ga narežemo. Damo v blender želeno količino kakija, malo riževega ali kokosovega mleka, malenkost pomarančnega soka, cimeta in po želji še kurkumo ali mleti ingver. Zmešamo in postrežemo v kozarcu. Slastno, mar ne? 

Bodite zdravi in nasmejani tudi jeseni! Vesel in zdrav začetek jeseni vam želim.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam