Tako vse nam pomaga gibanje v naravi

Vsak izmed nas je kreator svojega dne. Če uspeš obvladovati sebe, lahko obvladuješ tudi svet okoli sebe. In to imaš moč le, če si v konstantnem stiku z naravo.

Vemo. Narava je prava zakladnica znanja, dobrega počutja in polnih baterij. Je namreč prostor, kjer je priporočljivo preživeti čim več časa. Časa s samim seboj. Za dobro počutje je potreben notranji mir, kar pomeni, da se je potrebno čim hitreje znebiti duševne toksičnosti in misli, ki nam bremenijo dušo in polnijo glavo. 

Nenehna negotovost, nezaupanje vase in biti brez nadzora nad zunanjim svetom, kaj hitro pripelje do točke nezadovoljstva. Zato kontrola svojega sveta, svojih misli in čustev zahteva konstantno delo. Delo na sebi in s svojimi mislimi. In to je najlažje dosegljivo ravno z obiskom naše čudovite narave. 

Zakaj narava?

Sprehod v naravi vpliva na vsesplošno boljše počutje, znižuje stopnjo stresa, krepi imunski sistem, vpliva na duševno zdravje in omogoča največji možen stik s samim seboj. Gibanje na prostem naše telo napolni z energijo, ne glede na letni čas. Je vsekakor najboljša možna izbira, da zapolniš svoj prosti čas. Tisti, ki čutimo močno povezanost z naravnimi danostmi, verjamemo, da se lahko naše razpoloženje mnogo izboljša, smo srečnejši in tudi razmišljamo nekoliko drugače. Samo dnevnih 15-30 minutk nas napolni z energijo in vsekakor vpliva pozitivno na nas in naše misli ter dobro počutje. 

Narava ima na nas mnogo pozitivnih učinkov.

Na univerzi v Teksasu so raziskovali vpliv dreves in travnikov na človekovo zdravje in ugotovili, da zelena barva ter zelene površine izboljšujejo razpoloženje, preženejo negativne misli in zmanjšajo stopnjo agresivnosti. 

6 pozitivnih učinkov narave   

Vemo, da ima narava mnogo pozitivnih učinkov na človeka, zaradi katerih jo je pametno obiskovati. Naštejem vam ji zgolj 6, ki vam bodo dovolj, da se odločite za krajši sprehod ali kakšno drugo športno aktivnost v teh krasnih januarskih dneh. 

  1. MANJ STRESA – vemo, da nas le ta spremlja na vsakem koraku, zato je oddih v naravi prava rešitev za zmanjšanje anksioznosti, depresije in čiščenje misli.
  2. BOLJŠA KONCENTRACIJA – zelena barva je poleg modre najpogostejša barva narave, ki sprošča in pomirja, s tem pa krepi koncentracijo in fokus.
  3. VEČJA PROŽNOST MOŽGANOV – povezava z naravo bogati tudi na nivoju uma, saj vpliva na boljšo  funkcionalnost možganov. Ljudje, ki več časa preživijo v naravi, se na testih inteligence izkažejo mnogo bolje. 
  4. IZBOLJŠAN IMUNSKI SISTEM – krepka imunska odpornost se zgradi z uravnoteženo prehrano, dovolj počitka in vsakodnevno športno aktivnostjo v naravi, ki doprinese k posameznikovemu psihofizičnemu zdravju.
  5. VEČJA SAMOZAVEST – več narediš zase, bolj samozavesten si. Drži, kajne? In ljudje, ki se odločajo za rekreacijo v naravi, imajo večjo samozavest, ki jo tudi izžarevajo.
  6. VSESPLOŠNO DOBRO POČUTJE – povezava z naravo in prosti čas preživet v njej nas navdaja s toplino, optimizmom, dobrim počutjem in sproščenostjo. Ljudje, ki dlje časa preživijo v naravi, so srečnejši, ter mnogo bolj zadovoljni s svojim življenjem.

» Vzemi si minutko za sprehod v naravo. Obstoj v miru ter tišini, poglej v nebo in razmišljaj, kako veličastno je tvoje življenje.«

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam