Vsebino omogoča Tosama

Imate predsodke do tamponov? To vas bo prepričalo, da so odveč!

Ste tudi ve med tistimi, ki imajo zadržke pri uporabi higienskih tamponov? Odkar pomnim, sem se njihovi uporabi izogibala, pa ne zaradi tega, ker bi imela kakšne slabe izkušnje z njimi, predsodki so bili tisti, ki so me ovirali, da bi poskusila.

Tudi zato, ker so se mi globoko v spomin vtisnili senzacionalistični naslovi, kako je ta in ta ženska ali punca umrla zaradi tampona, pravzaprav zaradi sindroma toksičnega šoka, ki naj bi ga ta povzročil. Potem smo lahko prebrali in slišali nešteto pripovedi o pozabljenih tamponih … Skratka, mislim, da se jim je zgodilo veliko krivice, seveda pa je od vsake posameznice odvisno, ali je bolj za tampone ali za vložke. Jaz sem (zdaj) za kombinacijo obojega.

Ker sem že dolgo zvesta uporabnica Tosaminih higienskih vložkov Natura Femina Organic in sem na lastni koži izkusila, kakšna je lahko razlika med izdelki za intimno higieno, sem se malo bolj ‘poglobila’ tudi v tampone in jih zadnje čase, pri petinštiridesetih, končno začela uporabljati. Naj priznam, da še vedno več uporabljam vložke, tamponi pa so naravnost idealni, ko se odpravim v hribe, na rekreacijo in tudi poleti na morju so izjemno praktični. Ker so izdelani iz organskega bombaža in ne dražijo, so prijetni in nemoteči.

Iz kakšnih materialov so izdelki za osebno higieno, je zelo pomembno za naše počutje med menstruacijo. Zame sta varnost in udobje na prvem mestu, in če bi samo za trenutek podvomila ali začutila, da me tampon na kakršenkoli način moti, bi jih nehala uporabljati. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da sem pri uporabi popolnoma mirna, saj so pri Tosami dobro poskrbeli za vse takšne, kot sem jaz. ;). Tiste, ki še vedno oklevate, a mislite, da bi vam tamponi prišli prav – več kot poskusiti in se same prepričati o tem, kako kakovostni so, ne morete. Tosamini tamponi so izdelani iz certificiranega organskega bombaža (certifikat GOTS). So dermatološko testirani, sterilizirani, brez dodanih parfumov in niso beljeni s klorom. Tamponi so zaradi svoje oblike izredno vpojni in zanesljivi, njihov zaobljeni vrh in ovoj pa zagotavljata večjo kompaktnost in gladkost. 

Kaj me je po vseh teh letih torej prepričalo v uporabo?

V prvi vrsti to, da je uporaba tamponov resnično varna! Skrbeti zase pomeni tudi, da nam je mar za to, iz kakšnih materialov so naši izdelki za osebno higieno, da se zaradi njih udobno in predvsem varno počutimo. Vendar lahko za varno in udobno uporabo največ naredimo same! 

Kako lahko same poskrbimo za varnejšo uporabo tamponov?

Najpomembnejše je, da tampon redno menjamo, na 4 do 6 ur, nikoli ga v nožnici ne pustimo ves dan ali vso noč!

 • Tampon primerne vpojnosti izberemo glede na to, kako močna je menstruacija.
 • Preden vstavimo tampon, si temeljito umijemo roke.
 • Nikoli ne uporabimo več kot enega tampona, vstavimo ga približno do zadnje tretjine nožnice in pazimo, da ne pregloboko.
 • Preden vstavimo tampon, preverimo, da je vrvica dobro pritrjena.
 • Izberemo bombažne tampone.
 • Če sumimo, da smo ga iz nožnice pozabile vzeti, se takoj posvetujemo z ginekologom.

Kako pravilno vstavimo aplikatorski tampon si oglejte TUKAJ.

Kako vemo, kakšno vpojnost izbrati?

Ste vedele, da v enem mesečnem ciklusu ženska izloči do 120 mililitrov menstrualne tekočine, seveda pa se tekom ciklusa spreminja tudi to, kako močna je menstruacija. Zato obstajajo različno vpojni tamponi (z oznakami mini, normal in super), ki jih lahko prilagajamo glede na dogajanje med menstruacijo. Res je pomembno, da izberemo pravo vpojnost, saj se nam zaradi premalo vpojnega tampona lahko hitro zgodi, da končamo s krvavim madežem na oblačilih, če je preveč vpojen, pa lahko izsuši sluznico v nožnici ali jo celo poškoduje, ko ga vlečemo ven. 

Pravo vpojnost izberete tako, da začnete z mini tamponom in ga pustite v nožnici 4 ure.

Če smo izbrali pravilen tampon, bo v tem času popolnoma prepojen, a ne bo prepuščal. Vedno izberite pravo vpojnost, ne večje – raje ob tem uporabite še dodatni bombažni ščitnik perila.

Pozor vse, ki imate težave s srbečico, draženjem, pekočim občutkom in izcedkom neprijetnega vonja

Če se prepoznate v zgoraj naštetih težavah in vas je med drugim tudi to oviralo, da bi uporabljale tampone, lahko poskusite s tamponi Natura Femina by ellen®. Vsebujejo probiotike, ki so naravno prisotni v zdravi nožnici in ščitijo nožnično mikrofloro, vzdržujejo njeno pH vrednost ter zmanjšajo te neprijetnosti kot so srbenje, draženje, povečan izcedek in neprijeten vonj. 

Kaj lahko povzroča omenjene težave?

 • jemanje antibiotikov,
 • kontracepcija, nosečnost, menopavza, … Skratka, hormonske spremembe.
 • Neustrezna higiena, sem sodi tudi pretirano umivanje
 • spolni odnosi,
 • Sintetično perilo in higienski vložki iz umetnih materialov,
 • pogosto kopanje v bazenih,
 • stres.

Natura Femina by ellen® pravzaprav ubijete dve muhi na en mah, saj so zanesljiva zaščita med menstruacijo, ker pa so prepojeni s probiotikom, tako vzdržujete tudi pH vrednost v nožnici, in ščitite nožnično mikrofloro. Tako lahko na naraven način vzpostavite ravnovesje in ohranite zdravo nožnico.

Pomembno!

 • Za to, da dosežete kar najboljši učinek, priporočajo uporabo treh tamponov Natura Femina by ellen® na dan, 3 dni v času menstruacije, vsaj 3 zaporedne menstrualne cikle.
 • Tampon s probiotikom pustite v nožnici vsaj 90 minut, da se v popolnoma prepoji in doseže telesno temperaturo. Na tak način dosežemo želeno delovanje probiotikov.
 • Tampone uporabljate samo med menstruacijo.
 • Tampone s probiotiki Natura Femina by ellen® lahko kombinirate z običajnimi higienskimi izdelki.

In za konec – kaj je sploh sindrom toksičnega šoka?

Za ta sindrom ste gotovo že slišale ali brale o njem, tudi to, da naj bi bil glavni krivec za včasih celo smrtonosno okužbo, ki jo povezujejo predvsem z zelo dobro vpojnimi tamponi. Vendar se ta sindrom pojavlja pri vseh ljudeh, ženskah in moških, tudi otrocih. Kot pravi Maja Bertoncelj, univ. dipl. mikrobiologinja, je to zelo redek zaplet, povzročajo pa ga bakterijski toksini, ki ga bakterije Streptococcus pyogenes, Staphyilococcus aureus razvijejo v določenih pogojih. Za sindrom toksičnega šoka so značilni povišana temperatura, nenaden padec pritiska, vrtoglavica, opeklinam podobni izpuščaji in rdečina kože, glavobol, lahko tudi driska in bruhanje.

 • Za razvoj toksičnega sindroma morajo biti sočasno izpolnjeni trije pogoji v bolezenskem trikotniku gostitelj-okolje-patogen.
 • 10 do 30 odstotkov žensk ima bakterijo Staphyilococcus aureus stalno v nožnici, saj je del njihove naravne flore.
 • Zgolj 1 do 3 odstotki bakterij Staphyilococcus aureus imajo zapis za toksin.
 • Toksin se tvori v stacionarni fazi rasti bakterije, ki nastopi po 6 do 8 urah, zato je tampon varna izbira, če ga menjamo na 4 do 6 ur.
 • Večina odraslih žensk in moških (90 odstotkov) ima protitelesa, ki nas ščitijo pred razvojem sindroma toksičnega šoka.

1 Komentirajte

 • Avatar
  Posted 15/01/2021 3:36 pop
  by Mirjana

  Jaz tampone uporabljam od kar pomnim. Med menstruacijo sem sproščena.
  Se pa vedno spomnim da so starši govorili da uporaba tamponov ni ok.. Da so higienski uložki super.
  Lp Mirjana

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam