To je inovacija, ki nam pomaga do popolnega nasmeha!

Večino stvari si želimo doseči v čim krajšem času, nemoteče in tudi čim bolj učinkovito. Nič drugače ni pri zobeh.

A dejstvo je, da so popolni zobje redkost, dana malokateremu posamezniku, medtem ko mora večina med nami na poti do popolnega nasmeha najprej sprejeti pomembno odločitev. Ta odločitev se imenuje zobni aparat! In če nas je bilo nekoč strah motečih kovinskih žic po zobeh, so danes te preteklost. Inovacija v ortodontiji, ki je preplavila svet in osvojila tudi najbolj skeptične, se imenuje invisalign. Gre za nevidni zobni aparat, ki hitro in brez bolečin vodi do popolnega videza. A ker se pred tovrstnim korakom v nas poraja kup vprašanj, smo se o tem pogovorili s strokovnjakinjo Živo Tatalović Mešiček, dr. dent. med., spec. zob. in čeljustne ortopedije, ki je razjasnila vse morebitne dileme. Naša odločitev bo zato lažja in nedvomno prava do popolnega nasmeha, o katerem sanjamo vsi.

Katere so največje prednosti zobnega aparata invisalign? Ima morda tudi kakšno slabost?

Invisalign nevidni zobni aparat ima prednosti in slabosti, tako kot vsaka stvar. Zame kot zobozdravnico je prednost zagotovo v tem, da je snemljiv in tako pacient lažje vzdržuje dobro higieno, ki je ključna med vsako ortodontsko terapijo. Prednost je tudi v hitrejši terapiji, šest mesecev do enega leta v primerjavi s fiksnim aparatom. Pacienti hitro vidijo spremembe, premike zob, zato so tudi zelo motivirani in navdušeni nad aparatom. Tudi obiskov ortodonta je manj v primerjavi s fiksnim aparatom. Največja prednost aparata za paciente pa je v estetiki, saj je skoraj neviden. Zaradi tega je tudi vedno bolj priljubljen. Kot slabost bi izpostavila to, da je snemljiv. Kar je, kot sem že omenila, zame prednost in slabost hkrati, saj ga tako pacient lahko izgubi oziroma ne nosi. Je pa za rezultat nujno, da je aparat v ustih vsaj 22 ur dnevno, sname se ga lahko samo ob umivanju zob in med jedjo.

Pri katerih letih se ljudje večinoma odločajo za aparate?

Pacienti se danes odločajo za ortodontsko terapijo ne glede na starost. Seveda je najlažja in najhitrejša terapija pri mlajših, ko kost še ni do konca razvita, vendar zgornje meje za aparat ni. Potrebujemo ustrezno higieno, zdrave zobe in obzobna tkiva ter dobro motivacijo. 

Kako je s prilagajanjem na zobni aparat? Imamo kaj težav pri govorjenju, prehranjevanju in koliko časa okvirno moramo nositi tovrstni aparat?

Kot pri vsaki novi stvari se je treba navaditi tudi na ta aparat. Ker ni žičk, tako kot pri fiksnem aparatu, ki znajo pikati in boleti, se tega aparata pacienti praviloma hitreje navadijo. V nekaj dneh do enega tedna, odvisno od posameznika. Aparat je nedvomno primeren za ljudi, ki so na bolj izpostavljenih položajih, ravno ker je neviden in ga vsi hitro sprejmejo. Na začetku seveda lahko moti pri govoru, dokler se ga pacienti ne navadijo. Sama vsakemu svetujem, naj doma ali v avtu glasno bere kakšno uro in se tako hitreje navadi na spremembo. Pri prehranjevanju pa je treba aparat sneti. Tudi med pitjem kave, vina ipd., saj se opornice lahko tudi zabarvajo. Pacient dobi lično škatlico, v katero aparat shrani. Nošenje aparata je lahko na začetku malo boleče, a spet manj kot pri fiksni terapiji. Bolečina lahko traja par dni. 

Katere nepravilnosti lahko popravimo z omenjenim zobnim aparatom?

Načeloma lahko z invisalinom zdravimo že skoraj vse nepravilnosti, seveda so izjeme oz. zahtevnejše nepravilnosti, kjer je terapija lažje izvedljiva s fiksnim aparatom, vendar je na koncu vse odvisno od nepravilnosti, pacienta in seveda znanja ortodonta.

Kako poteka celotna terapija od prvega obiska dalje? 

Na prvem obisku pacientu predstavimo okvirni načrt terapije ter izdelamo predračun. V našem dentalnem centru DCT vsakega pacienta obravnavamo celostno. To pomeni, da vsakemu na prvem pregledu povemo vse, kar je treba storiti, da pridemo do želenega rezultata. Pacientu predstavimo potek terapije, ki lahko zajema konzervativno zdravljenje, ortodontsko obravnavo in nadaljnjo kirurško, protetično ali implantološko obravnavo. Prednost je, da smo velikokrat že na prvem pregledu, preden se pacient odloči za terapijo v naši ordinaciji, vsi specialisti, ki predstavimo vsak svoj načrt terapije zanj. Le na ta način lahko pridemo do želenega končnega rezultata ter zadovoljnega in nasmejanega pacienta.

Pacienti se morajo zavedeti, da potek terapije vodi ortodont in da je premikanje zob delo ortodonta, ne samega aparata.

Na prvem pregledu torej pregledamo celotno stanje zob in ortopan. Sledi skeniranje zob in fotografiranje. Nato nastopi moje delo – delo ortodonta, načrtovanje terapije, ki je ključnega pomena. Pacienti se morajo zavedeti, da potek terapije vodi ortodont in da je premikanje zob delo ortodonta, ne samega aparata. Aparat brez dobrega načrta ortodonta ne bo deloval. Tako kot formule 1 ne zna vozit vsak, sploh pa ni vsak voznik enako dober. (smeh) Ko potrdim načrt terapije, sledi izdelava alignerjev, in ko dobimo alignerje v ordinacijo, pokličemo pacienta, da se dogovorimo za termin. Vse skupaj traja približno mesec do dva. Takrat se na zobe namestijo attachmenti – kompozitni gumbki v barvi zoba, ki omogočajo določene premike. Pacientu damo vsa navodila in se dogovorimo za kontrolo čez osem do deset tednov. Na toliko časa povprečno sledijo tudi ostale kontrole.

Kako je s higieno zob v času nošenja aparata in kako vzdržujemo njegovo higieno?

Med terapijo je nujno tudi čiščenje zobnega kamna, saj lahko ta blokira premike zob in podaljša terapijo. 

Ali že na začetku zdravljenja lahko vidimo končni rezultat?

Da, nasmeh oz. simulacijo poteka zdravljenja lahko pacient vidi pred pričetkom terapije. Pacienta vedno opozorim, da je to računalniško vodena terapija in da zobje verjetno ne bodo v celoti sledili alignerjem – folijam. Zato kdaj že med terapijo, večinoma pa na koncu sledi ‘refinement’, ko pacienta še enkrat poskeniramo, sledi nov set alignerjev, da pridemo do želenega končnega rezultata. 

Od česa je odvisno število opornic?

Število opornic je odvisno od nepravilnosti. V kateri paket oz. koliko opornic pacient potrebuje, se pacientu pove na prvem pregledu, ko ocenim stopnjo nepravilnosti. 

Veliko ljudi se odloči tudi za menda cenejše zdravljenje čez mejo …

Pacienti odhajajo v sosednjo Hrvaško k zobozdravniku, največkrat ker mislijo, da bo tam ceneje. Vendar jih je vse več, ki pridejo prej tudi k nam in se prepričajo, da v ceni ni bistvene razlike. Premalokrat razmišljajo, da je treba na kontrole večkrat in da prevoz tudi stane, predvsem pa nam vzame veliko časa. Bi pa opozorila, naj pri katerihkoli zobozdravstvenih storitvah pacienti ne gledajo samo na ceno, predvsem je pomembno znanje zobozdravnika in seveda zaupanje temu. 

Kakšno mora biti stanje zob, preden se odločimo za ta aparat?

Zobje morajo biti pred začetkom ortodontske terapije v celoti sanirani. Higiena mora biti brezhibna.

Kakšen odnos imamo ljudje danes na splošno do zobnih aparatov?

Pacienti se vse bolj zavedajo pomena ortodontske terapije, tako z estetskega vidika kot tudi funkcionalnega. Zavedajo se, da je pomemben tudi zagriz, ne samo ravni zobje. Mislim, da je najpomembneje, da se pacientu predstavi celotna pot do lepega nasmeha. Da pacient razume, zakaj je kdaj treba zobe najprej poravnati, preden jih obrusimo. Da ne moremo vedno zob samo obrusiti in narediti novih brez predhodne ortodontske terapije. Pacienti morajo biti seznanjeni z vsemi postopki, s časovnim potekom zdravljenja, da se lažje in z zaupanjem odločijo za celostno obravnavo. Če nam zaupajo in vedo, kaj lahko pričakujejo, je sodelovanje lažje. Določene obravnave, s tem mislim kompleksnejše, celostne obravnave, kjer je poleg ortodontije potrebno tudi protetično, implantološko urediti pacienta, lahko trajajo tudi nekaj let. Je pa zato sreča pacientov na koncu toliko večja, ko se končno lahko sproščeno smejijo.

Kakšen primer oz. zgodba vašega pacienta ali pacientke, ki ste si ga še zapomnili?

Vedno pravim, da je zadovoljen pacient nasmejan pacient. Veliko je pacientov, ki po končani terapiji rečejo, da se lahko končno sproščeno smejijo. Spomnim se pacientke, ki je prišla k nam samo na pogovor. Ko sva ji z bratom (Peter Tatalovič, dr. dent. med., Msc.) predstavila celotni načrt, ki je obsegal ortodontsko terapijo, implantate in protetiko, ter ji povedala, da je to edini način, ki se ga bomo pri nas lotili in da bo trajalo približno tri leta, je bila najprej malo šokirana. Ni pričakovala, da bo treba popraviti toliko stvari. Si je pa želela, da bi do 50. leta imela končno lepe zobe. Gospa se je odločila za terapijo z invisalignom, bila je izredno motivirana, sploh ko je kmalu videla spremembe. Na koncu je bila presrečna, nasmejana in z objemom je povedala vse. Končno se lahko normalno smejim, splačalo se je, je samo rekla. Zaradi takšnih rezultatov v našem centru poudarjamo, da je izrednega pomena sodelovanje specialistov. Saj lahko določene paciente, predvsem odrasle, obravnavamo samo multidisciplinarno, se pravi več specialistov skupaj. 

Ali se zobje res nenehno premikajo in z leta spreminjajo položaj?

Zobje se premikajo vse življenje. Tako kot je pomembna faza ortodontske terapije, je tudi pomembna faza retencije. To pomeni, da je po končani terapiji nujno zobe zadržati na novem položaju. Zato nalepimo na notranjo stran zob retencijsko žičko in izdelamo pacientom še retainer – folijo, ki jo potem pacient nosi ponoči. Vsem pacientom svetujem, naj faza retencije traja toliko časa, kolikor si želijo imeti ravne zobe.

Kako pogosto je treba nositi aparat na spodnji in zgornji čeljusti hkrati?

V večini primerov je treba aparat nositi v obeh čeljustih. Če premikamo zobe samo v enem zobnem loku, zagriz ne bo v redu. Stabilen zagriz pa nam zagotavlja tudi dolgoročni rezultat, zato je treba obravnavati zgornji in spodnji zobni lok istočasno, da lahko uredimo zagriz in s tem omogočimo stabilnost rezultata.

Kako je z dostopnostjo tega aparata glede na cene?

Cena invisalign aparata je odvisna od nepravilnosti. Cena aparata, ki zajema neomejeno število folij, vse preglede in Vivera retainer (retencijske folije od Invisaligna), je 3590 evrov. Doplačila pa so potem odvisna od nepravilnosti oz. zahtevnosti terapije. Doplačati je treba ortopan, CBCT – 3D-slikanje, če ga potrebujemo, in miniimplamntate, če so potrebni. Vse to lahko opravimo v prostorih našega dentalnega centra. Mogoče je tudi plačilo na obroke, kar pacientom tudi predstavimo na prvem pregledu.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam