To je joga za lepo oblikovano telo

Hej, draga nepremagljiva! Si že slišala za obliko dinamične joge, imenovano tudi vinyasa joga? No, če še nisi, nujno beri dalje, saj ti zagotavljam, da boš zagotovo želela začeti.

Sedaj, ko se bliža poletje, pa te dinamična oblika (sploh če si velika ljubiteljica joge) še bolj vabi, da jo preizkusiš in uživaš v vseh pozitivnih učinkih, ki jih prinaša tebi in tvojemu telesu. 

Kaj je vinyasa joga?

»Vinyasa pomeni dih, povezan z gibanjem. To je zavestno fluidno gibanje, pri katerem je vsaka drža tesno povezana z dihom. Um osredotoča na gibanje in omogoča jogiju, da gre globlje v prakso.«

Vinyasa joga je bolj dinamična kot hathe joga, ki se bolj osredotoča na statične položaje, ki se običajno zadržujejo dlje časa.

Med prakso vinysa joge pogosto slišiš, kako učitelj reče: »Pojdi skozi vinyaso.« Iti skozi vinyaso pomeni iti skozi kratko zaporedje iz stoječega položaja (tadasane) navzdol skozi chaturango (ozka skleca) v kobro, tako da končaš s strešico. 

Vsi stili joge so odlični za telo, toda tisto, kar ponuja bolj dinamična praksa, kot je vinyasa flow, je, da telo pripelje v stanje fizične moči, gibljivosti in vitalnosti, um pa v stanje ravnotežja in miru.

Dinamični stil vinyasa joge nam na fizični ravni pomaga do večje moči, zlasti v zgornjem delu telesa, kar izboljšuje držo, naše aktivno vsakdanje življenje, pomaga nam zgraditi in vzdrževati močno presnovo.

Katere so prednosti vinyasa yoge?

Uf, koristi vinyasa joge je ogromno. Spodaj jih naštevam le nekaj, vendar sem prepričana, da boš našla vsaj en razlog, da boš želela preizkusiti vse čarobne učinke vinyasa flowa.

  • Stil vinyasa joge pomaga graditi in vzdrževati močne kosti, mišice in vezivno tkivo, kar pripomore k dobri presnovi, pravilni drži in aktivnemu ter živemu telesu.
  • Ena izmed raziskav je pokazala, da velik odstotek žensk, starih nad 65 let, močno izgubi mišično telesno moč, kar onemogoča polno aktivno vsakdanje življenje. Dinamična oblika vinyasa joge pripomore k ohranjanju telesne moči, ravnotežja in optimalnega zdravja tudi v starejših letih. 
  • Vsaka oblika joge prinaša tudi telesne koristi, vključno z izboljšanim ravnotežjem in večjo gibljivostjo. Vinyasa joga pa bo poleg tega povečala vzdržljivost, kondicijo in fizično moč. To zagotavljajo dinamični gibi, ki povečajo srčni utrip in razvijejo mišični tonus. 
  • Večja moč in prilagodljivost telesa zmanjšujeta tveganje za poškodbe ali ponovne poškodbe. Druga korist pa so okrepljen imunski sistem in seveda občutek dobrega počutja, kar vpliva na vsakdanje življenje. 
  • Dinamična praksa, ki jo ponuja vinyasa joga, poživi telo, njegovo sposobnost samozdravljenja pa okrepimo s tehnikami raztezanja, krepitve in dihanja. Povečana telesna toplota in energija bosta sprostili mišice in spodbudili močnejši pretok krvi, ki prenaša kisik v vitalne organe. Povečana toplota v telesu povzroči znojenje, ki se mu pomaga znebiti škodljivih snovi in strupov.
  • Vinyasa joga je pogosto znana tudi kot ‘premikajoča se meditacija’. Ta oblika joge sinhronizira telo, um in čustva v uravnoteženo usklajenost. Ko se osredotočiš na svoj dih, izboljšaš koncentracijo, kar uravnovesi tvoj živčni sistem in v telo prinaša mir. 
  • Sedeči življenjski slog in večurno delo za zasloni, od telefona do televizije in računalnika, resnično vpliva na našo držo. Nepravilna drža pa vpliva na celotno telo in počutje čez dan. Vinyasa joga je najučinkovitejši način za popravljanje telesne drže in krepitev hrbtenice. Verjetno si že slišala za izraz, ki pravi: »Star si toliko, kot je stara tvoja hrbtenica.« No, zdaj veš, kako pomembno je, da zavestno gibaš in dihaš ter celotnemu telesu povrneš mladost in živost. 
  • Vinyasa joga prispeva k mišični moči, gradi močna ramena, trdno jedro in je odlična kardiovaskularna vadba, poleg vsega pa telo tudi sprosti. 

Če te je katera od zgornjih lastnosti prepričala, ti priporočam, da si čim prej pogrneš joga podlogo in začneš. In ne pozabi, pomembno je, da začneš počasi in ne prehitevaš procesa. Zaupaj si, poslušaj svoje telo, med prakso pa si vzemi tudi počitek v položaju otroka, če čutiš, da je to tisto, kar potrebuješ.

Kako začeti?

Postavi se v stoječi položaj (tadasana), poravnaj telo, stopi s stopali v širino bokov. Z naslednjim vdihom roke dvigni nad glavo in se z izdihom spusti v predklon. Sprosti ramena, glavo, vrat in dovoli, da bremena padejo z zgornjega dela telesa. Predklon (utanasana) razteguje stegna, pomirja možgane, sprošča stres in spodbuja notranje organe, kot so jetra in ledvice. 

Iz predklona se z vdihom dvigni v polovični dvig (ardha uttanasana), tako da poravnaš hrbtenico do polovice in začutiš aktivacijo hrbtnih mišic. Z izdihom spusti dlani na podlago in z nogami stopi nazaj v položaj deske (plank), saj s tem aktiviraš celotno telo. Globok vdihni v planku in se z izdihom počasi spusti na kolena, prsni koš in brado, tako da so komolci ves čas ob telesu. Vdihni v položaj kobre, rahlo odpri prsni koš, aktiviraj zadnjico in rahlo poglej navzgor. Nato spodvihaj prste na nogah in se z izdihom močno odrini v položaj strešice. Tu ostani nekaj dihov, nato stopi med dlani, se z vdihom dvigni v stoječi položaj (tadasana) in ponovi, kolikokrat želiš. 

Video prikaz vinyasa joge.

Kako poteka vadba?

STOJEČI POLOŽAJ – tadasana

Začnemo v stoječem položaju.

Začneš v stoječem položaju. S stopali lahko stopiš v širino bokov, rahlo aktiviraš zadnjico. Sprosti telo in v položaju naredi globok vdih in izdih. Osredotoči se na dih in umiri misli.

Prednosti: Pripomore k pravilni drži, izboljšuje ravnotežje, podaljšuje hrbtenico, pomirja.

2. VDIH V NEBO – hastottanasana

Čutiti moraš razteg v celotnem telesu.

Vdihneš z rokami visoko v nebo. Roke stegni visoko, da čutiš razteg v celotnem telesu. Če želiš, se lahko rahlo nagneš v zaklon, vendar pazi, da aktiviraš zadnjico in s tem zavaruješ spodnji del hrbtenice.

Prednosti: Razteguje sprednji del telesa, pripomore k zdravju hrbtenice.

3. STOJEČI PREDKLON – uttanasana

Ta položaj sprošča telo in pripomore k izboljšanju prebave.

Z izdihom se z ravno hrbtenico spustiš v predklon. Tu lahko močno pokrčiš kolena, da začutiš prijeten razteg v zadnji strani stegen. Sprosti glavo, vrat in ramena, da čutiš, kako vse napetosti iz zgornjega dela telesa padejo na podlago.

Prednosti: Razteguje stegna, hrbtenico, pomirja živčni sistem, sprošča telo, predvsem zgornji del, pripomore k izboljšanju prebave.

4. POLOVIČNI DVIG/PREDKLON – ardha uttanasana

Za lepšo držo.

Z vdihom pogledaš navzgor, tako da poravnaš hrbtenico in vključiš hrbtne mišice. Pogled naj bo usmerjen v podlago, da je tvoj vrat podaljšek hrbtenice.

Prednosti: Razteguje stegna, podaljšuje hrbtenico, spodbuja notranje organe, pripomore k lepši drži.

5. PLANK/DESKA

Ta položaj krepi celo telo.

Z izdihom dlani spustiš na podlago in z levo in desno nogo stopiš nazaj v položaj planka. Vdihneš v položaju planka. 

Prednosti: Krepi roke, zadnjico, zapestja, hrbtenico in trebuh.

6. SPUST NA KOLENA, PRSNI KOŠ, BRADO – ashtanga namaskar

Komolci morajo ostati ob telesu.

Z izidhom se iz položaja planka spustiš na kolena, prsni koš in brado vse do podlage. Paziš, da se komolci pokrčijo in ostanejo ob telesu.

Prednosti: Krepi roke, zgornji del hrbta, razteguje stopala in prste na nogah.

7. KOBRA – bhujangasana

Pozor, če si noseča ali imaš hujše poškodbe hrbtenice – temu položaju se izogni.

Vdihneš v kobro, odpreš prsni koš, aktiviraš zadnjico. Komolci so še vedno ob telesu, naj ostanejo rahlo pokrčeni.

Prednosti: Aktivno vztrajanje v tem položaju pomaga sprostiti ramena in stres, medtem ko hrbtenici pomagaš do povečane prožnosti in privabiš več prilagodljivosti v svoje življenje. Asana te spodbudi, da se sprostiš, prenehaš razmišljati in odpreš srce, da te vodi pri dejanjih. Omenjena asana krepi roke, hrbtenico in križ ter celotno telo. Istočasno prihaja do intenzivnega raztezanja v prsih, bicepsih, na sprednjem delu bokov, ob straneh in v sprednjem delu telesa. Asana ni primerna za nosečke in za tiste s hujšimi poškodbami hrbtenice.

8. STREŠICA – adho mukha svanasana

Kadar si brez energije, se za nekaj minut najprej postavi v strešico.

Z izdihom se iz kobre odrineš v strešico. Zadnjico potisneš v nebo, s petami potiskaš ob podlago, z dlanmi pa potiskaš od nje. Stojiš v širini bokov in čutiš razteg celotnega telesa.

Prednosti: Poskrbi za prenovo celotnega hormonskega sistema, je protisila gravitaciji, masira ščitnico, razteguje celoten hrbet, ga razbremenjuje in oživlja. Pomaga pri gibljivosti ramen, oblikuje roke, krepi noge, gležnje, zapestja. Celostno pomlajuje in vrača vitalnost, voljo do življenja. Pravijo, da kadar si slabe volje ali nimaš energije, se za nekaj minut postavi v strešico, in če te ne napolni z energijo oz. izboljša razpoloženja, si tisti dan zagotovo zaslužiš počitek.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam