Moram priznati, da se mi letos poleti po dolgem času ne da kuhati in se ukvarjati s hrano. Na vrsti so počitnice z minimalno prehranskega ustvarjanja, novi projekti, stari zaključki.
Posvečanje hrani v mojem urniku se je umaknilo življenju. Tako pač je. V resnici bi tako tudi moralo biti, kar se tiče prehranjevanja. Torej da jemo, da živimo, da dobro živimo, ne obratno, kot se verjetno mnogim ‘dobrojedcem’ dogaja – da živijo, da jedo.
Poletna hrana na področju Slovenije in Sredozemlja nam resnično omogoča kakovostno prehranjevanje: ribe z obilo dobrih omega 3 maščobnih kislin, raznoliko svežo zelenjavo, bogato z vitamini, minerali in vlakninami, poletno jagodičevje, olivno olje … Da ti duše poje!
Zato vam tokrat polagam na srce zgolj to: sprostite se, uživajte v kakovostni, sveže pripravljeni sezonski hrani in dobri družbi. Privoščite si kozarec dobrega vina in košček najbolj čokoladno čokoladne torte. Poklonite si, kar duša potrebuje in je dobro za vas. V morju pustite vse, kar vas teži, in tega ne prenašajte na svoje bližnje in krožnik. Če hodite v hribe, si privoščite turo za dušo.
Na počitnicah se energija spremeni, omehčamo se in na stvari smo pripravljeni pogledati drugače. Prepričana sem, da enako velja tudi za vaš krožnik, na katerem bo tudi poletna hrana videti drugače in se vam bo zdela še bolj okusna.
Da ne bomo ostali le pri idejah, vam v nadaljevanju zaupam nekaj idej za slastne poletne pojedine.
Kumare – poletna zelenjava številka 1
Zaradi velike vsebnosti vode so kumare odlična poletna zelenjava. Vsebujejo vitamine A, skupine B in vitamin C. So dober diuretik, zato vam skupaj z zeleno in peteršiljem lahko pridejo zelo prav v vročih poletnih dneh, ko lahko noge zaradi visokih temperatur zatekajo. Odlične so tudi kot sestavina maske za razdražljivo in občutljivo kožo. Odsvetujejo se osebam s povečanim izločanjem kisline v želodcu in želodčnimi razjedami.
Osvežilni morski kumarični aperitiv
polovici sveže kumare odstranite seme ter z jogurtom in ščepcem kopra zmešajte v blenderju. Posolite, dodajte led in rezino limone za okras.
Solata s kumarami in avokadom
Olupljeno kumaro narežite na kockice. Posolite in pustite, da malo stoji. V drugo skledo dajte izdolbene koščke avokada in nanj stisnite sok polovice limone. Na drobno zrežite 10 listov poprove mete, dodajte 20 do 30 g feta sira ali gorgonzole ter na rezine zrezani 2 jajci. Odcedite kumare in jih dodajte ostalim sestavinam. Popoprajte, solite in začinite še z olivnim oljem.
Če dodate še košček polnozrnatega kruha, je solata odlično kosilce. Če pa popečete v ponvi še nekaj olupljenih kozic, bo zadovoljen še tako zahteven gost. 😉
Breskve
Sicer nisem zagovornica sladkega sadja, ker menim, da ima v primerjavi z zelenjavo manj vlaknin, enako vitaminov, mineralov in mikroelementov ter bistveno več fruktoze. Fruktoza je tista, ki pri dietah za izgubo telesne teže omejuje izgubo kilogramov. Vendar se poleti svežemu dišečemu sadju sama zelo težko uprem.
Breskve so bogate z minerali, najbolj s kalijem, fosforjem, magnezijem, kalcijem in selenom. Vsebujejo vitamin C in betakaroten. Največ prehransko koristnih snovi je v lupini breskve, zato jih nikar ne lupite.
Breskvice z maskarponejevo kremo
Štiri breskve narežite na majhne koščke. Z mikserjem zmešajte 2 dl sladke smetane. Dodajte še 2 žlici maskarponeja in 2 žlički eritritola ter zmešajte v gladko kremo. Če vam je všeč, v kremo lahko dodate tudi 2 žlici ruma. V skledice na dno položite koščke breskev in čeznje maskarponejevo kremo. Okrasite s svežo meto in dober tek. ☺
Ribe
Morske počitnice lahko izkoristimo za uživanje več rib. Lažje dobimo sveže ribe in imamo večjo izbiro. Z vidika vsebnosti škodljivih onesnaževalcev so idealne manjše ribice, npr. sardele, skuše, moli, špar, cipelj, morski list, orada … Nižje so v prehranjevalni verigi in krajše živijo, manj je možnosti za prisotnost neželenih snovi, npr. težkih kovin. Morske ribe so odlična izbira, saj vsebujejo koristne omega 3 maščobne kisline, selen, jod in manjše ribice, ki jih zaužijemo s kostmi, tudi vitamin D, kalcij in fosfor.
Orada ali brancin v pečici z blitvo
Če morda nimate izkušenj s pripravo rib, je to najenostavnejši način, ki se vam skoraj ne more ponesrečiti.
Ribo, ki ste ji odstranili drobovino in luske, očistite, jo dobro obrišite in položite v pekač na aluminijasto folijo, premazano z olivnim oljem. Ribi dodajte na lističe narezan strok česna, šopek peteršilja (lahko ostane cel) in na rezino narezano polovico limone. Vse to enakomerno razporedite pod in nad ribo ter vse skupaj zavijte v folijo. V pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pecite 20 minut, nato folijo razprite in pecite še nekje 25 minut, tako da skorjica zlato porjavi.
K ribi se kot priloga odlično poda le na hitro pokuhana blitva, popečena na olivnem olju in česnu. Začinite jo s soljo in poprom.
Šop očiščene blitve položite v lonec z vrelo vodo in kuhajte le toliko časa, da blitva upade. Blitvo odcedite in jo sesekljajte na manjše koščke, ki jih nato podušite na 2 žlicah olivnega olja in enem stroku na tanko narezanega popraženega česna. Solite in odstavite. Ko se malenkost ohladi, dodatno začinite z deviškim hladno stiskanim olivnim oljem in postrezite k ribi.
Med rudninami, ki jih vsebuje blitva, so kalcij, kalij, magnezij, železo, mangan in fosfor.
Bogata je z vitamini B1, B2, B6, folno kislino, vitaminom C in betakarotenom.
Uživajte poletje!