To so najvplivnejše ženske, ki so trenutno na čelu držav

Nepremagljive se zavedamo, da moramo ženske držati skupaj. Uspešne ženske pa je treba slaviti, kajti skozi zgodovino se je bilo potrebno veliko boriti, da smo danes tukaj, kjer smo.

Oglejte si ženske, ki so trenutno na čelu držav. Za vas smo jih poiskale in vam podajamo nekaj zanimivosti o njih. Nekatere že poznate, za nekatere pa zagotovo še niste slišale.

Kraljica Elizabeta II.

Kraljica vlada dlje kot katerikoli drug monarh v britanski zgodovini in je postala zelo priljubljena in spoštovana osebnost po vsem svetu. V času svojega izjemnega vladanja je potovala več kot katerikoli monarh in opravila številne zgodovinske obiske v tujini. Znana je po svojem čutu za dolžnost in predanosti služenju, zato je bila v času velikih družbenih sprememb pomembna voditeljica Združenega kraljestva in Commonwealtha.

Salome Zurabishvili 

Salome Zurabishvili 

Salomé Zourabichvili je z inavguracijo 16. decembra 2018 postala peta predsednica Gruzije in prva predsednica po sprejetju nove ustave, s katero je Gruzija leta 2018 sprejela parlamentarni sistem. Njen mandat bo najdaljši med vsemi predsedniškimi mandati v zgodovini Gruzije, saj bo zaradi prehoda na novo ustavo trajal do leta 2024.

Sahle-Work Zewde

Sahle-Work Zewde je bila 25. oktobra 2018 izvoljena za peto predsednico in prvo žensko predsednico Zvezne demokratične republike Etiopije.

Sahle-Work Zewde

Svojo poklicno pot je začela na ministrstvu za izobraževanje, nato pa se je leta 1988 pridružila ministrstvu za zunanje zadeve. Svojo dolgoletno diplomatsko kariero je začela kot veleposlanica v Senegalu z akreditacijami za Mali, Gvinejo, Gvinejo Bissau, Zelenortske otoke in Gambijo. Deset let je bila veleposlanica v Džibutiju in stalna predstavnica pri Medvladnem organu za razvoj (IGAD).

Samia Suluhu Hassan

Samia Suluhu Hassan

Samia Suluhu Hassan je tanzanijska političarka, šesta in sedanja predsednica Tanzanije. Je članica vladajoče socialdemokratske stranke Chama Cha Mapinduzi (CCM). Suluhu je po Sylvie Kinigi v Burundiju in Agathe Uwilingiyimana v Ruandi tretja ženska na čelu vlade države Vzhodnoafriške skupnosti (EAC) in je tudi prva ženska predsednica Tanzanije. Funkcijo je prevzela 19. marca 2021, potem ko je 17. marca 2021 umrl predsednik John Magufuli.

Xiomara Castro de Zelaya

Xiomara Castro de Zelaya

Iris Xiomara Castro Sarmiento je honduraska političarka, izvoljena predsednica Hondurasa, ki je funkcijo prevzela 27. januarja 2022. Postala je prva ženska predsednica v državi in prva predsednica, ki ne bo članica liberalne ali nacionalne stranke, odkar je bila leta 1982 ponovno vzpostavljena demokracija.

Paula-Mae Weekes

Paula-Mae Weekes je trinidadska političarka in pravnica, šesta predsednica Trinidada in Tobaga. Je prva ženska predsednica Trinidada in Tobaga ter druga ženska na čelu države Trinidad in Tobago po Elizabeti II. in druga predsednica afriškega porekla v Ameriki po Erthi Pascal-Trouillot. Funkcijo je prevzela 19. marca 2018.

Lestvico najvplivnejših na svetu pa je objavila tudi revija Forbes in med ženskami je pna prvem mestu Angela Merkel, nekdanja nemška kanclerka.

Foto: Profimedia

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam