Kar priznajmo si – skoraj vse smo že bile na točki, ko je bilo hujšanje ena od naših novoletnih zaobljub … Vse mogoče nam takrat švigne skozi misli: manj kalorij, odrekanje čokoladi, izpuščanje zajtrka, prepoved uživanja sladkorja … Kup zapovedi in prepovedi, s katerimi nas bombardirajo različni viri, ki pogosto povzročijo več škode kot koristi.
Večina ljudi, ki želi shujšati, misli, da lahko to storijo tako, da preprosto manj jedo. Na začetku lahko to celo deluje, žal pa ni trajen način hujšanja in predstavlja veliko tveganje za dobro znani jojo učinek.
Če želimo dolgoročno shujšati in telesu zagotoviti najpomembnejša hranila ter dovolj energije, moramo vedeti, da stradanje ni niti zdrav in primeren način za doseganje želene teže. Če svojemu telesu ne privoščimo dovolj hranil, lahko celo upočasnimo svoj metabolizem, s tem pa upočasnimo tudi izgorevanje maščob.
Telo mora biti sito, poskrbeti moramo za vse vitamine in minerale ter tudi za pomembne gradnike telesa, kot so npr. beljakovine. To, da bi uživali samo solato, torej dolgoročno ni priporočljivo … A kaj lahko storimo?
V prvi vrsti se moramo zavedati, da nobena dieta ne deluje na dolgi rok, če se ne odločimo za spremembo življenjskega stila. To pomeni, da moramo v svoj vsakdan vključiti raznolike polnovredne obroke in gibanje, žal pa drži, da zdrav način življenja ne gre z roko v roki s slabimi navadami, kot so pretirano uživanje sladkorja in sladkih napitkov.
To vseeno ne pomeni, da se moramo odpovedati jedem, ki razvajajo brbončice, saj so bolj zdrave različice takšnih jedi lahko celo veliko bolj okusne.
Vedeti pa moramo še nekaj … Uživanje jedi, ki veljajo kot bolj zdrave, samo po sebi ni dovolj. Če bomo ves dan uživali slastne zdrave palačinke, ne bomo pa ukrenili čisto nič drugega, kilogrami ne bodo skopneli. Obroke moramo uravnotežiti, ne smemo jih izpuščati, dodati pa moramo vsaj sprehod ali lažjo obliko vadbe, da bodo naše mišice ostale močne. Mišice so namreč največji porabnik kalorij.
Nahranimo mišice z beljakovinami …
Beljakovine so gradniki telesa in naših mišic, zato jih pogosto štejemo k najpomembnejšim hranilom za hujšanje. Vnos beljakovin pospešuje presnovo, zmanjšuje tek in vpliva celo na hormone, ki uravnavajo telesno težo. Beljakovine zato lahko pomagajo pri izgubi telesne teže in celo trdovratne trebušne maščobe.
Po nekaterih podatkih nas veliko ne zaužije dovolj beljakovin, zato si lahko pri vnosu tudi malce pomagamo z beljakovinskimi dodatki. Paziti pa moramo, da so naravni, brez sladkorjev, umetnih dodatkov, arom in barvil. Izbrati moramo beljakovine, ki so res naravne in telesu prijazne.
Ker vnos beljakovin pomeni, da bomo dlje časa siti, si lahko z njimi pripravimo obrok, ki služi kot idealen zajtrk ali pa celo sladica, kadar se nam zahoče nekaj slastnega. Tak obrok so lahko smutiji in kaše, vsekakor pa tudi že omenjene palačinke, ki jih čez dan uravnotežimo še z drugimi obroki.

Fit palačinke
Sestavine:
* 20 g vanilijevih beljakovin
* 30 g zmletih ovsenih kosmičev
* 1 jajce
* 1 banana
* 100 ml ovsenega mleka
* cejlonski cimet po okusu
Dodatki po želji:
* 1 žlica arašidovega namaza
* 1 pest zamrznjenih borovnic
* 1 kos temne čokolade z malino brez sladkorja
Priprava: Vse sestavine za palačinke dodamo v multipraktik in jih dobro zmešamo, da dobimo gladko maso. Palačinke nato spečemo na predhodno namaščeni in segreti ponvi. Na vsaki strani pečemo približno 30 sekund. Palačinke serviramo na krožnik in po želji dodamo arašidovo maslo, vroče borovnice in nasekljano temno čokolado.
Skrivnostna sestavina za hujšanje, ki jo potrjuje celo EFSA – Evropska agencija za varno hrano …
Najboljša živila so tista, ki jih pripravimo sami doma. To velja tudi za pekovske izdelke. Ko si zaželimo kruhke, ki bi bili puhasti, kot da so iz bele moke, a prijaznejši do telesa, se lahko odločimo za kruhke, ki jih pripravimo s pomočjo posebne sestavine.
Gre za konjak glukomanan, ki ga je kot edino živilo v povezavi s hujšanjem potrdila tudi EFSA – Evropska agencija za varnost hrane …
Konjak glukomanan ni v nobeni povezavi z znano alkoholno pijačo, kot bi morda sprva pomislili. Gre za azijsko gomoljnico, izredno bogato z vlakninami. Vsebuje jih namreč kar 65 % in ob energijsko omejeni prehrani lahko prispevajo k zmanjševanju telesne teže, uravnavajo holesterol v krvi in vplivajo celo na prebavo, kar je pri hujšanju še kako pomembno.
Konjak glukomanan lahko pred obrokom spijemo z vodo in tako poskrbimo za zmanjšano absorpcijo maščob ter za občutek sitosti.
Lahko pa ga uporabljamo tudi za zgostitev omak, smutijev, krem itd. Nase namreč veže tudi do tristokrat več vode, kot znaša njegova lastna teža. To je tudi razlog, da smo po njem še dolgo siti.
Odličen pa je tudi kot sestavina v različnih jedeh, kakršni so tudi slastni kruhki brez moke …

Kruhki brez moke
Sestavine:
* 4 žličke konjak glukomanana v prahu
* 1 žlica pecilnega praška
* 80 g naribanega parmezana
* 3 jajca
* 1 žlica olivnega olja
* 3 žlice vode
* ščepec himalajske soli
Priprava: Z mešalnikom penasto vmešamo jajca. Nato dodamo vodo, olivno olje, sol in pecilni prašek ter premešamo. Vklopimo mešalnik in med mešanjem počasi dodajamo 4 žličke konjak glukomanana. Na koncu dodamo še nariban parmezan. Testo prelijemo v namaščen pekač za mafine. Pečemo 15 minut pri 180 stopinjah.
Čudežni špageti brez ogljikovih hidratov …
Konjak glukomanan je najbolj poznan v Aziji, od koder izvira in kjer iz njega pripravljajo tudi testenine brez ogljikovih hidratov. Gre za dobro znane shirataki rezance oz. špagete, ki so brez kalorijske vrednosti, hkrati pa poskrbijo za sitost.
Špageti sami po sebi nimajo okusa, saj jim okus daje omaka. Pri pripravi omak lahko svoji domišljiji prepustimo prosto pot ali pa se lotimo spodnjega recepta. Špageti brez ogljikovih hidratov so namreč odlični v kombinaciji z gamberi in paradižnikovo omako.

Gamberi v paradižnikovi omaki s špageti brez ogljikovih hidratov
Sestavine za 2 osebi:
* 300 g gamberov
* 4 stroki česna
* 1/2 čebule
* 2 paradižnika
* 400 g paradižnika v koščkih
* 10 črnih oliv
* 0,5 dl belega vina
* 1 košček masla (1 majhna žlička)
* 1 žlička bazilike
* 2 žlici olivnega olja
* himalajska sol
* poper
* 400 g oz. 2 vrečki špagetov brez ogljikovih hidratov (200 g oz. 1 vrečka za eno osebo)
Priprava: V ponev damo olivno olje in strok česna. Ogrejemo in popražimo kozice. Po 3 minutah jih prestavimo na krožnik. V isti ponvi nato na žlici olivnega olja prepražimo preostali česen in nasekljano čebulo. Nato dodamo narezana paradižnika in paradižnik v koščkih. Na srednjem ognju kuhamo 10 minut. Nato dodamo še sol, poper in vino. Kuhamo še dodatnih 5 minut, da vino izhlapi. Na koncu dodamo še popečene kozice, narezane olive, košček masla in baziliko in kuhamo še 5 minut. V vmesnem času skuhamo testenine, in sicer tako, da jih speremo s hladno vodo, potem tri minute kuhamo v vreli vodi in na koncu odcedimo. Čez kuhane testenine prelijemo pripravljeno omako in uživamo v slastnem obroku.
Kakšen obrok si torej lahko pripravimo s pomočjo glukomanana in tu in tam dodamo nekaj beljakovin, nikakor pa ob vsem tem ne pozabimo, da naj bodo obroki čim bolj pisani in da naj vsebujejo tudi veliko zelenjave. Če temu dodamo še nekaj gibanja, pa se nismo lotili le hujšanja, ampak smo spremenili svoj način življenja. Uspeh zagotovo ne bo izostal.
Recepte je prispevala ekipa Malince in Malincina ambasadorka Neja Gril.