To so znaki, po katerih lahko prepoznamo spletne goljufe

Rada imam dokumentarne filme. Pritegnil me je en najnovejših na Netflixu: The Tinder Swindler. Nekaj drugačnega in za zabavo, sem si rekla. A film me je pretresel.

Kako spretni so lahko moški, ko hočejo uloviti žensko, in kako zelo spretno iz nje izvlečejo denar, ki ga je hranila za nakup stanovanja, ali pa je zanje vzela kredite … Da bi mu le pomagala. Ker potem bosta živela srečno do konca dni … on pa ji bo seveda vse povrnil. Brskat sem šla naprej. Za ljubezenskimi goljufi na družbenih omrežjih, o katerih sem že večkrat slišala.

O tem, kako je prevarantu s Tinderja uspeo prepričati žrtve, smo pisale TUKAJ.

Da bi doumela veličino ljubezenskih goljufij, sem prebrala ogromno zgodb. Človek kar težko verjame, da se je mogoče zaljubiti v nekoga na drugi strani luže, ki ti piha na srce in potrebuje tvoj denar. Zdi se mi, da o tem, da je treba takoj blokirati vse prošnje čednih zdravnikov, kapitanov, inženirjev, marincev ipd., vemo vse … A ker mi je nekoč povedala svojo zgodbo izobražena ženska, ki se mi je zdela preveč pametna in globoka, da bi lahko nasedla ljubezenskemu goljufu, verjamem, da je mogoče. Ona je rekla, da se je počutila, kot bi bila zasvojena. V transu. Da si ni mogla pomagati. Ker je hotela pomagati njemu. Hotela je verjeti, da mu pomaga. Njemu, ki jo ima rad. Ki bo prišel živet k njej v Slovenijo. V to čudovito deželo. K tej čudoviti ženski …

Ampak res se mu je težko upreti …

Priznam. Slike moških, ki dnevno prosijo za prijateljstvo na Facebooku, so mamljive. Tudi meni. Videti so prijetni, topli, celo na pogled točno takšni, kakršne bi lahko opisala kot idealnega moškega. Poleg tega imajo lepe poklice, dobre službe … Verjamem, da v trenutku osamljenosti ali zgolj dolgočasja ženska lahko pristane v spletki, ki jo tako dobro znajo odigrati goljufi, da ljudje zdravijo svoja srca in odplačujejo dolgove, ki so si jih naprtili, da bi pomagali ‘princu na belem konju’, še vrsto let, morda celo desetletij.

Ne, ne grem se takih igric. Ker verjamem, da bi ob tako močnih psiholoških in čustvenih manipulatorjih tudi jaz težko sprejela, da moški na drugi strani v resnici ne obstaja. Po nešteto urah dopisovanja in pogovorih.

V nulo pozna žensko dušo. Je morda ‘dopisovalec’ v resnici ženska?

Berem o tem, kako dobri psihologi so. Kako dobro znajo prevarati žensko (in seveda tudi obratno, tudi ženske lovijo moške na limanice, predvsem Rusinje, njihova igra je malce drugačna kot pri moških, motiv pa isti: denar, veliko denarja. Brala sem tudi o moških, ki iščejo moške ljubezenske žrtve …). Res si vzamejo čas. Res se pogovarjajo. Prek vseh možnih aplikacij. Tudi po telefonu. Tako resnični so, tako občutljivi, čustveni, nežni oz. taki, kot si jih žrtev želi, da noče verjeti, da so v resnici izključno imaginarni moški, ki od njih hočejo denar.

Da so njihove slike (četudi jih je ogromno in delujejo resnično), ukradene z medmrežja. Da njihov bančni račun, pošiljka, ki prihaja na njihov naslov (in ji dobesedno lahko sledi), on zadržan v neki državi in potrebuje vašo pomoč … ne obstajajo. Da od njih hočejo le denar. Da jim grozijo, če žrtev reče, da nima / ne more več pomagati . Vseeno jim je, kje žrtev dobi denar. Četudi je ostala brez strehe nad glavo. On rabi še, le tako bo žrtev rešila njega in po navadi še njegova otroka. Ločen je. Ali še elegantneje – vdovec. S srce parajočo zgodbo. Ker se – pri teh čudovitih moških – vedno zaplete … 

Hvala, gospodje, ne grem se

Po vsem, kar sem videla v dokumentarnih filmi, po vsem, kar sem prebrala in slišala od ljudi, pa vem le nekaj – ne bom odprla nobene vabeče prošnje. Res me ne mika, da bi se zapletla s šarmantnim moškim z interneta. Nočem se niti igrati – brala sem izpovedi žensk, ki so šle zavestno v igro, saj so vedele, v kaj stopajo, a so hotele videti, kaj se bo dogajalo, pa je še njih tako potegnilo notri, da so komaj dojemale, da je le igra. Ne, ne grem se takih igric. Ker verjamem, da bi ob tako močnih psiholoških in čustvenih manipulatorjih tudi jaz težko sprejela, da moški na drugi strani v resnici ne obstaja. Po nešteto urah dopisovanja in pogovorih.

Svoj čas in denar raje vlagam vase

Svoj čas in denar raje vlagam vase, v svoj razvoj, v ljubezen do sebe. Verjamem, da ko se bom imela dovolj rada sama, bom spoznala moškega, ki bo iz mesa in krvi. Ki me bo imel rad. Za razne lepe profile na FB-ju mi je škoda izgubljati moj čas, še naprej jih blokiram in se ne ukvarjam z vprašanjem: Kaj pa če je prav ta resničen? 

Znaki, po katerih lahko prepoznate goljufe 

Na spletni strani varni na internetu opozarjajo, da po teh znakih lahko prepoznate goljufe:

  • Če pri pogovoru prek Skypa zvok ne deluje in se s sogovornikom ne morete pogovarjati, na vsak način poizkusite dobiti potrdilo, da je oseba na drugi strani resnična. Predlagajte, da na list napiše vaše ime in ga pokaže v kamero. Če gre za goljufe, bodo zelo hitro posnetek prekinili z izgovorom, da imajo težave s povezavo, vi boste pa vsaj vedeli, pri čem ste.
  • Fotografijo sogovornika poiščite na spletu. Najprej shranite kopijo njegovih fotografij in jih nato poiščite v Googlu. Preverite rezultate iskanja: se iste fotografije že pojavljajo v ostalih goljufijah ali pa je na fotografiji druga oseba, ki niti slučajno ni vaš sogovornik?
  • Pomislite: imate kdaj občutek, da se pogovarjate z več različnimi osebami? So njihove zgodbe polne lukenj in neujemanj? Takšne goljufije v mnogih državah v razvoju predstavljajo pomemben del zaslužka in lahko potekajo v obliki organiziranega kriminala. Žrtev tako ne govori ves čas z isto osebo in bolj kot se romanca zapleta, težje vzdržujejo nivo doslednosti.
  • “Polomljena” slovenščina je gotovo znak za previdnost. Goljuf se želi čim bolj približati žrtvi in vzpostaviti občutek zaupanja, tudi s pomočjo komunikacije v slovenskem jeziku. Vendar gre za tekste, ki so prevedeni s pomočjo strojnih prevajalnikov, npr. Google Translate in posledično polni slovničnih napak.
  • Najbolj resen znak za alarm je, če nekdo od vas zahteva nakazilo denarja preko sistema Western Union! Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja, sledenje prejemniku nakazila ni možno in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov. Zato bodite pozorni, če vaš sogovornik nenadoma potrebuje večjo vsoto denarja, po navadi so izgovori in zgodbe zelo čustveni – huda bolezen bližnjega, ki zahteva nujno operacijo, finančne težave, paket, ki bi vam ga rad poslal itd.
  • Velikokrat prevaranti pošljejo fotografije ali skeniran potni list oz. poštno sledenje, da ustvarijo bolj verodostojno zgodbo, da gre za resnično osebo. Fotografijo preverite s pomočjo različnih iskalnikov slik, npr. Google Images  ali Tin Eye. Tako lahko hitro ugotovite, ali se identična fotografija pojavlja še na drugih spletnih mestih ali pa so prevaro razkrinkali že na kakšnem tujem forumu.

Če ste v kakršnihkoli dvomih ali če potrebujete pomoč pri preverbi podatkov, se obrnite na elektronski naslov cert@cert.si.

Človek kar težko verjame, da se je mogoče zaljubiti v nekoga na drugi strani luže, ki ti piha na srce in potrebuje tvoj denar.

Varni na internetu pa opozarjajo tudi: 

»Ne nasedajte na tragične zgodbe in čustveno izsiljevanje, vse je le del dobro utečene spletne goljufije! Obravnavali smo že veliko takšnih primerov in goljufi vedno postrežejo z zelo dramatičnimi zgodbami, vendar je vse izmišljeno. Glavni in edini cilj je finančna korist, na vse možne načine vas bodo prepričevali, da jim nakažete denar. Ko enkrat vzpostavijo komunikacijo z vami in jim celo pošljete denar, bodo še stopnjevali pritisk in zahtevali vedno višje vsote, vedno več bo izgovorov, elektronskih sporočil in telefonskih klicev. Svetujemo vam, da nemudoma prekinete VSO komunikacijo in ne nakazujete denarja!

Če boste popolnoma prekinili vse stike in nehali odpisovati na elektronska sporočila (ali SMS sporočila, Facebook Messenger itd.), bodo še nekaj časa vztrajali, potem pa prešli na drugo žrtev, saj bodo ugotovili, da izgubljajo čas (in potencialne zaslužek pri drugi žrtvi). Žrtvam takih prevar svetujemo, da takoj in v celoti prekinejo in nepovratno odrežejo vso komunikacijo z goljufi – ne odgovarjajte več na njihova sporočila, blokirajte jih na Facebooku, Messengerju in drugih omrežjih. Ne odgovarjajte več na njihove klice, naredite vse, da vas ne bodo mogli kontaktirati, kot da bi se za njih vdrli v zemljo. Sploh pa ne razpravljajte z njimi o tem, ali so resnični ali ne, ker bodo poskusili izkoristili vse svoje manipulativno znanje, da vas obdržijo pod svojim vplivom. Verjetno vas bodo poskušali kontaktirati na mnoge načine, saj si ne želijo, da bi šlo njihovo dosedanje “delo” v nič. Vendar pa ko enkrat vidijo, da žrtev resnično ne bo več komunicirala z njimi, tudi sami odnehajo in se posvetijo kakšni drugi žrtvi.

Če ste prevarantom poslali tudi kopijo osebnega dokumenta, bi vas opozorili, da lahko le-tega zlorabijo pri drugih goljufijah. Lahko vam ukradejo identiteto in se predstavljajo v vašem imenu. Zaradi tega imate lahko precej velike težave in se lahko tudi sami znajdete v kazenskih postopkih. V tem primeru vam svetujemo, da osebni dokument na lokalni upravni enoti prekličete in naročite novega ter s tem preprečite morebitno nadaljnjo zlorabo osebnih podatkov. Pri tem je treba na upravni enoti poudariti, da pod opombe napišejo razlog za preklic (npr.: prevara, sum na morebitno zlorabo …). Tam običajno prejmete tudi zapisnik, ki lahko pride prav v primeru, da goljufi zlorabijo kakšne vaše podatke in se zaradi tega sami znajdete v preiskavah.

Imajo pa nekatere zgodbe o iskanju ljubezni po spletu tudi srečen konec. Ena takšnih je naša Mateja, ki je moža Martina sponzala na spletu, za Nepremagljive pa je zapisala nekaj pravil internetnih zmenkarij. Najdete jih TUKAJ.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam