To so trenutno najbolj “IN” trendi pri opremljanju doma

Nepremagljive imamo rade, da je naš dom lep, urejen po naši meri in takšen, da se počutimo prijetno. Seveda imamo rade tudi trende in novosti, sploh pa smo rade na tekočem.

Nikakor ne smemo pozabiti niti na okolico naših domov, ki je enako pomembna, zato smo se obrnile kar na TV oddajo Ambienti, kajti oni so zagotovo tisti, ki bodo imeli odgovore na naša vprašanja. Govorili smo s prijazno arhitektko Aljo Košir, ki si je z veseljem vzela čas za naš klepet in nam odgovorila na vsa naša vprašanja.

Iz kje črpati ideje za opremljanje? Kje najti navdih?

Navdih za opremljanje seveda pride najprej in najbolj intenzivno iz naših izkušenj – ko pri prijateljih na obisku vidimo opremo, ki nam je všeč, ko v naši najljubši kavarni najdemo zanimivo kombinacijo materialov in barv, ali pa, ko nam v trgovini s pohištvom pade v oči kakšna zanimiva rešitev. Seveda veliko dobrih idej najdemo tudi v strokovnih revijah, ali pa, seveda, v oddaji Ambienti, kjer gledalcem približujejo res raznovrstne rešitve.

Alja Košir

Velikokrat se pri opremljanju zelo zanašamo tudi na Pinterest ali Instagram, a pri tem je potrebno biti pazljiv – na družbenih omrežjih najdemo zelo veliko skrbno kuriranih, dobro obrezanih kadrov, ki so vizualno privlačni, ne pokažejo pa nam celotne slike – kako določena barva, rešitev ali material delujejo v širšem prostoru, ali kako jih kombiniramo z ostalo opremo. Da svoj dom opremimo zgolj s pomočjo idej s Pinteresta, moramo imeti zelo izurjeno oko oziroma smisel za opremljanje – v nasprotnem primeru lahko nastane prava zmešnjava! Vsekakor priporočam, da za celovito prenovo najamete notranjega oblikovalca, ki bo vaše posamezne ideje povezal v elegantno celoto.

Naj pri opremljanju izhajamo iz sebe, kaj je všeč nam, ki bomo tam živeli, ali sledimo trendom?

Seveda je potrebno najprej izhajati iz sebe – sploh pri funkcionalni zasnovi opreme. To pomeni, da si z opremo postavimo okvir za naše vsakdanje rutine (tu resnično izhajamo iz sebe: Ali imamo raje pomivalni stroj levo ali desno od korita? Ali nas bodo v postelji motili jutranji sončni žarki ali ne? Ali potrebujemo v omari več prostora za obešena ali zložena oblačila? ipd.) in si zagotovimo tudi prostor za naše užitke – za posedanje pred kaminom, za veliko družinsko kosilo, za naše hobije …

Katera kuhinja vam je bolj všeč? Levo je arhitektka Sanja Premrn zasnovala zase in za svojo družino, z desno pa je arhitektka Janja Štibernik opremila počitniško hišo v Posavju. (foto: Miha Bratina in Janez Marolt)

Spremljanje trendov pa je dobro orodje za izoblikovanje osebnega stila – ko listamo po revijah, nam nekatera oprema, barve, materiali, stili bolj padejo v oči, in temu slogu lahko nato prilagodimo opremo. Recimo, dve kuhinji sta lahko razporejeni popolnoma enako, a če je prva zelena, s profiliranimi ličnicami omaric, masivnim lesenim pultom in vzorčasto keramiko, bo dala popolnoma drugačen občutek o družini, kot enaka kuhinja v antracitno črni, brezročajni izvedbi, z marmornim delovnim pultom. Prvi slog je podeželski, drugi urbani; vmes pa je seveda še malo morje nians, ki nam omogočajo, da se kot družina ali posameznik izrazimo in da se v svojem domu dobro počutimo. Trende včasih narobe razumemo kot nekakšna ‘pravila’ – sploh ne! Kot pri listanju modnih revij včasih opazimo samo odtenek šminke, drugič le torbico – vse to so trendovski izdelki, a način, kako jih med seboj kombiniramo, je povsem odvisen od osebnega sloga vsakega od nas.

Kaj je trenutno najbolj in? Kakšni so danes trendi in zapovedi pri opremljanju?

V gospodarski krizi se je za nekaj časa v naše domove naselila nekakšna mešanica skandinavskega sloga in minimalizma – vsi smo opremljali v sivo-lesenih tonih in za pohištvo nismo zapravljali. Kmalu po tem se je zgodil velik preobrat, ko so oblikovalci začeli staviti na drzne kose v žametu, zlatu, usnju; ko je bil poudarek na prestižu, močnih barvah in zaobljenih oblikah. Zdaj, po dveh letih karanten in zapiranj, pa se stanje stabilizira – naši domovi se vračajo v neko, po mojem mnenju, harmonično stanje, ko so enako pomembne naše potrebe po zapečkarskem udobju kot po lepoti; ko se v naših domovih vzpostavlja ravnovesje med naravo in tehnologijo. Še vedno oblikovalci stavijo na eleganco, a v bolj zadržani, trajnostni in človeku prilagojeni obliki. 

Če naštejem samo nekaj trendov, ki so v porastu: naravni materiali (les, kamen, glina, kovina), hišni tekstil (zavese, preproge, blazine) in umirjene barve (tudi modre, zelene, sive); kot dekoracija pa ročna dela (makrame, kilimi, vaze, čajniki) in sobne rastline.

Kaj pravite o aplikacijah in računalniških programih, s katerimi si lahko pomagamo? Je to realni uvid v sliko, ki nas čaka ali le pomoč?

Aplikacije in programi so odlično orodje za iskanje funkcionalnih rešitev znotraj posameznih prostorov. Pomagajo nam razumeti vse dimenzije načrtovanega prostora, ki jih v tlorisu večkrat nismo zmožni predstavljati, tako pa tudi lažje razumemo posamezna razmerja med elementi v prostoru. Na primer, vidimo, koliko prostora dejansko potrebujemo okoli jedilne mize; ali pa ugotovimo, da se vrata tuš kabine ne bodo dala povsem odpreti, če takoj ob njej postavimo umivalnik. Seveda pa imajo vsi takšni programi svoje omejitve – najvidnejša je seveda omejena izbira predoblikovanih elementov, ki jih lahko v 3D prostor postavljamo – izbiramo, karikiram, med devetimi vrstami ploščic in med tremi kavči, medtem ko rešitev po meri v večini primerov sploh ne moremo načrtovati. To seveda zelo okrne končno podobo tako izbrisanega prostora; ponudi pa nam dobro okvirno predstavo o možnostih, ki jih le-ta ponuja.

V aplikacijah za načrtovanje, kot je na primer Homestyler, se lahko poigramo z umestitvijo pohištva, a le realistična vizualizacija lahko prikaže, kako bo prostor resnično videti po prenovi. (foto: Homestyler, Alja Košir)

Če pa želite v virtualnem svetu načrtovati vse do zadnjega detajla, pa takšni programi odpovedo. V tem primeru – sploh, če imamo težave s tlorisno organizacijo zahtevnega prostora – je seveda najbolj priporočljivo, da se posvetujete z arhitektom ali notranjim oblikovalcem, ki vam lahko prostor v profesionalnih programih izrišeta do zadnjega detajla, z vsemi vašimi izbranimi pohištvenimi kosi, opremo po meri, z vašo izbrano barvno in materialno lestvico ipd. Mnogi ponujajo tudi realistične vizualizacije, ki pa se že zelo natančno približajo končni sliki prostora.

Se pri opremljanju doma sledi tudi letnim časom? Na kaj se je najbolje nasloniti? Kako opremljati, da bo naš dom dlje časa videti moderen in svež?

Z letnimi časi se najbolj spremenijo seveda naše potrebe in pa način, kako uporabljamo prostor. Pozimi, ko so dnevi krajši, več časa preživimo doma; več časa namenimo skrbi zase in majhnim užitkom (od savnanja, do vroče kopeli in branja). V tem času tudi svoj dom opremimo tako, da nam je v njegovem zavetju kar najbolj prijetno: na tla položimo toplo preprogo, pred radovednimi očmi se zagrnemo z dolgimi, bujnimi zavesami, prostor bolje umetno osvetlimo, pokrijemo se z volneno odejo… Ti dodatki predvsem pozimi veliko doprinesejo h kvaliteti bivanja. Poleti, nasprotno, pa več časa preživimo zunaj, v družbi, na različnih aktivnostih ali izletih. Takrat iz svojega doma odstranimo vse nepotrebne predmete in omogočimo, da dom našega aktivnega življenja ne obremenjuje preveč, torej, da čim manj časa porabimo za pospravljanje in čiščenje.

Da bi bil dom čim dlje videti moderen in svež, pa je najpomembnejše, da ga opremimo v skladu z lastnim slogom, ki se ga ne bomo nikoli naveličali. To tudi pomeni, da izberemo kvalitetno opremo in materiale, ki ne bodo potrebovali posebnega vzdrževanja ali hitre menjave, ter da svoj dom obravnavamo čim bolj trajnostno in – v filozofskem pomenu besede – minimalistično. Če ilustriram: opremo, ki bo v hiši ostala dlje časa (kopalnico, kuhinjo, vgradne omare) zasnujte z mislijo na funkcionalnost in brez drznih eksperimentov z barvami in oblikami. Izberite nevtralne barve, preproste oblike in standardne mere – tako bo menjava kakšnega obrabljenega dela kar najbolj preprosta. Manjše pohištvene kose – od stolov do svetil – pa lahko sproti prilagajamo našim potrebam in trendom, zato si tu lahko privoščimo večjo barvitost, drzne poudarke in tudi kakšen zanimiv eksperiment. 

Izdajte nam kakšno majhno skrivnost, kako lahko z malimi spremembami naredimo veliko razliko? Se da samo s spremembo detajlov narediti razliko?

Seveda! V domovih, ki delujejo zastarelo, lahko že nekaj manjših sprememb pomembno osveži izgled. Prebarvamo lahko lesene opaže, ki še vedno krasijo stene in stropove nekaterih starejših hiš. Posodobimo svetila. V kuhinji zamenjamo samo kuhinjski pult, korito, armaturo in svetila, pa smo že pomembno osvežili prostor. V kopalnici lahko npr. zamenjamo zaveso tuš kabine z bolj moderno stekleno steno. Tudi barva naredi veliko – tudi, če pobarvamo samo eno steno v stanovanju, bo razlika velika. Staro pohištvo lahko izgleda popolnoma drugače, če ga pravilno stiliramo. Seveda govorimo o lepotnih popravkih – za večje funkcionalne spremembe pa je praviloma potrebna večja adaptacija.

Osvežitev dnevne sobe je stvar majhnih detajlov, ki pa skupaj privedejo do privlačne celote. Stiliranje: Valentina Vovk

Kaj pa okolica našega doma? Kako uskladiti hišo in vrt, če je to sploh potrebno? Kaj je trenutno trend? Zanimajo me tudi vrtovi, ki ne zahtevajo veliko časa, če takšni sploh obstajajo, ker vsem primankuje časa. Vsi pa pozabljamo, da nas delo na vrtu dejansko poživi.

V vrtovih je trenutno trend predvsem sonaravno oblikovanje, pa tudi trajnost, ekološkost, samooskrbnost. Pri oblikovanju vrtov najprej določimo zunanje funkcionalne kotičke, ki jih želimo – teraso pod senčnico, letno kuhinjo, morda celo bazen ali plavalni ribnik. Nato pa vrt okrasimo še z okrasnim cvetjem, drevesi in grmovnicami. V zadnjih letih se je umetnost oblikovanja vrtov – vsaj ob novogradnjah – kar malo izgubila: ljudje postavijo kovinsko senčnico, zasadijo živo mejo in položijo trato, za več pa zmanjka časa, financ in volje. A lep vrt nastane šele, ko dobimo naravno senco, za katero poskrbijo drevesa, ko z okrasnimi rastlinami ustvarimo večbarvno kuliso, pa tudi, ko skrb za vrt ne postane več le muka, kot je npr. tedenska košnja trate, pač pa tudi užitek – ko obrezujemo grmovnice in opazujemo, kako se odzovejo s še bujnejšo rastjo … 

Krajinski arhitekt Mitja Škrjanec je ob svoji hiši zasadil enega najbolj pravljičnih vrtov pri nas.

Meni najljubši so t.i. divji vrtovi, ki po svoji kompoziciji še najbolj spominjajo na bujne angleške vrtove: le-ti, s svojimi zasaditvami iz travniških rastlin in visokih cvetočih trav, ustvarijo vedno zanimive ambiente, potrebujejo zelo malo vzdrževanja, njihove bujne barve pa na vrt pritegnejo tudi okoliško favno – metuje, čebele, ptice, ježe ipd. 

Seveda je pri oblikovanju vrtov zelenjavni in sadni vrt nepogrešljiv, v zadnjem času pa v modo prihajajo tudi domači mini kokošnjaki, čebelnjaki ipd. Skratka: vrt je osnova bivanja v hiši, pa tudi osnova bivanja nasploh, saj z njim poskrbimo za samooskrbo, za zdravje, za uživanje, pa tudi za našo intimno povezavo z naravo, za občutek pripadnosti. 

Več trendov najdete na www.tvambienti.si

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam