Vsebino omogoča Hyundai Slovenija

Naj avto poleti ne postane pečica!

Poletje je tu – z njim pa tudi visoke temperature, ki našo telesno zmogljivost postavljajo na dodatno preskušnjo. Poletna vročina bo ogrela tudi naše vozilo, a k sreči nam klimatske naprave danes omogočajo dokaj udobna popotovanja, če jih pravilno uporabljamo.

A kako hitro in uspešno ohladiti avto, še preden vklopimo klimo? Tukaj je nekaj koristnih namigov. Naj se še tako trudimo iskati parkirno mesto v globoki senci ali takšno, ki bo v senci, vsaj ko se vrnemo k avtu, so to večinoma pobožne želje. K sreči obstajajo triki, s katerimi lahko avto vsaj delno ohladimo, preden naredi svoje klima. Vročina je namreč predvsem za mlajše, starejše, slabotne in hišne ljubljenčke ne le obremenjujoča, pač pa tudi zelo nevarna.

Redno vzdrževanje avtomobilske klime

Večina si vroče dni hladi z avtomobilsko klimo, vendar je treba z njo tudi ustrezno ravnati, če želimo doseči optimalni učinek.

Večina si vroče dni hladi z avtomobilsko klimo, vendar je treba z njo tudi ustrezno ravnati, če želimo doseči optimalni učinek. Najboljši izkoristek klime je namreč, ko se lahko izognemo, da bi povzročila prehlad ali bolezni dihalnih poti. Da bo kar se da učinkovita, jo nastavite na kroženje notranjega zraka, s čimer preprečite vstop vročega zunanjega zraka, in jo predhodno tudi redno vzdržujte. »To pomeni: zamenjajte filter, očistite klimatsko napravo in preverjajte količine plina. Edino brezhibna klimatska naprava lahko pravilno deluje,« svetujejo pri podjetju Hyundai Slovenija.

Zaščitite avtomobil pred soncem

V vročih poletnih dneh, če se le da, parkirajte v senci in obvezno zaščitite vetrobransko steklo, na primer z aluminijskim senčnikom. S tem boste preprečili prekomerno segrevanje avtomobila.

Okna

A če ste mislili, da je dovolj in vse, kar lahko storite, da odprete vsa vrata in čakate na čudežno ohladitev, verjemite, da ta ne bo prišla. V resnici morate spustite šipe na eni strani in na drugi s sunkovitim odpiranjem in zapiranjem vrat(pet- do šestkrat) odrivati vroč zrakven. Vroč zrak gre s tem namreč skozi okna, hladen pa medtem vstopa skozi vrata, ki jih odpirate in zapirate.

Volan in ročna 

Kaj pa volan, ki je lahko vroč kot žerjavica?

Kaj pa volan, ki je lahko vroč kot žerjavica? Najboljša preventiva je zaščitna folija za vetrobransko steklo. Če je nimate,volan zasukajte tako, da del volana, ki ga med vožnjo držite, ni neposredno izpostavljen sončnim žarkom. Ostane nam še prestavna ročica. Najbolje je, da jo z nečim prekrijete ali ovlažite, ko vstopite v avto.

Primerna hidracija

Dehidracija dodatno prispeva k temu, da smo manj zbrani, manj odzivni in bolj utrujeni, zato moramo, preden se usedemo v razgret avto, poskrbeti zanjo. Težava se namreč lahko pojavi že pri krajši vožnji, če je človek že prej izsušen. Če gre za daljšo vožnjo, pa to zmanjšuje zbranost, kot da bi bili pod vplivom opojnih snovi! Ko se pojavi občutek žeje, ta namreč vpliva na naše psihofizične sposobnosti in torej tudi napake pri vožnji. Te pa lahko privedejo tudi do prometnih nezgod. Zato se tudi med vožnjo dobro opremimo z vodo. Izogibati se moramo alkoholu in večjim količinam kave ali energijskih pijač, ki pospešujejo izločanje vode.

Sladke in mehurčkaste pijače upočasnijo praznjenje želodca in tekočina zato pozneje pride do celic. Težka hrana predstavlja še dodatno obremenitev za telo. Ob tem ne pozabite niti na tiste, za katere je pomanjkanje hidracije lahko še bolj nevarno. To so otroci in hišni ljubljenčki.

Hladilne blazine za hišne ljubljenčke

Ko smo ravno pri hišnih ljubljenčkih, zanje lahko dodatno poskrbimo tudi tako, da jim v avtu pogrnemo hladilno blazino. Te so napolnjene s kristali, ki po ohlajanju v vodi ostanejo hladni nekaj ur. Po enakem načelu delujejo hladilne rutke, čeprav so manjše.

Zlato pravilo

Nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem parkiranem avtomobilu, niti za minuto. V vročih poletnih dneh namreč ne pomaga niti odprto okno! 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam