V Valencio na družinski izlet

Potovalna žilica že utripa. Želimo sesti na prvo letalo in se odklopiti od vsakdana. A predvsem pri družinah z otroki se najprej postavi vprašanje – Kam?

Katero mesto je dovolj blizu, da ni predolga pot z letalom? Katero mesto je otrokom prijazno, za starše pa dovolj preprosto za potovanje v lastni režiji? Če je malenkost toplejše kot v naši deželi, toliko bolje!

V večini primerov pridemo do Valencie, mesta na južni španski obali v pokrajini Katalonija. Tu živi 800 tisoč prebivalcev, njen urbani del s predmestji pa šteje kar dva in pol milijona ljudi. Ne glede na številčno prebivalstvo Valencia daje vtis dobro organiziranega in sproščenega mesta, obdanega z zelenimi parki. 

Valencia je destinacija, kamor se lahko odpravimo za podaljšan konec tedna ali več kot en teden. Idealen čas za prvi obisk pa je nekje med petimi in sedmimi dnevi. Tako imamo čas, da v miru in predvsem v družinskem tempu raziščemo zanimivosti, ki nam jih mesto ponuja.

Zanimivosti, ki jih preprosto morate videti

La Ciudad de las Artes y Ciencias – Mesto znanosti in umetnosti

Gre za arhitekturno umetnino, pravo malo mestece z modernimi stavbami, ki stojijo ena zraven druge in prav tekmujejo v svojem futurističnem videzu. Tu najdemo največji akvarij v Evropi, interaktivni muzej, 3D kino in planetarij, operno hišo, dvorano za različne dogodke ter botanični prehod. Kot zaključek projekta so bili predvideni še trije nebotičniki, katerih gradnja pa se ni nikoli začela.

L’Oceanogràfic – oceanografski park

Med največjimi atrakcijami Mesta znanosti in umetnosti je zagotovo največji akvarij v Evropi. Razdeljen je na več delov, med katerimi vsak predstavlja drugačno vodno okolje. Ogledamo si lahko živali Arktike in Antarktike, Sredozemlja, Rdečega morja, oceanov in močvirij. Med obiskovalci je najbolj priljubljen sprehod skozi prozoren predor, kjer tik nad teboj plavajo morski psi, ter predstava z delfini (vključeno v vstopnino), ki jo uprizorijo trikrat dnevno. Povezava do spletne strani L’Oceanogràfic.

El Museu de les Ciències – Muzej znanosti

Interaktivni muzej, ki navdušuje že s svojo zunanjo podobo v obliki okostja kita. Razprostira se, kar na treh nivojih in tu velja edino pravilo – poskusi, premisli, začuti! Razstava nas popelje preko zvočnih interakcij in instrumentov, razstave raziskovalcev, človeškega DNK, gravitacije ter raziskovanja vesolja.

Za obisk muzeja si je dobro vzeti vsaj polovico dneva, saj zaposli tako najmlajše kot odrasle. Povezava do spletne strani El Museu de les Ciències.

L’Hemisfèric – 3D kino in planetarij

Stavba, ki je zaradi svojega izgleda postala prepoznavni znak Valencie. Spominja na ogromno oko oz. veko, okoli katere je ogromen bazen s steklenim dnom, kar daje celotnemu videzu še poseben čar. Tu se odvijajo kino predstave in projekcije, celoten urnik predstav pa je mogoče najti na njihovi spletni strani.

El Palau de les Arts – operna hiša in uprizoritveni center umetnosti

Še ena izmed futurističnih zgradb mesta, tokrat v obliki čelade. Prostor je v celoti namenjen dogodkom in predstavam. V njem sta dve dvorani, avditorij in gledališče. Vstopnice je treba kupiti precej vnaprej. Spored predstav je na njihovi spletni strani.

L’Agora – prireditveni prostor

Gre pravzaprav za pokrit trg, kjer se odvijajo različni športni dogodki, koncerti, kongresi in razstave. 

L’Umbracle – botanični prehod

Več kot 300 metrov dolg prehod avtohtonih rastlin Valencie, kjer se lahko sprehodite brezplačno.

Bioparc – živalski vrt

Po mnenju mnogih eden najboljših živalskih vrtov v Evropi. Zasnovan je na način, ki kar se da poustvarja naravni habitat živali. Posebnost živalskega parka je v tem, da so živali, nastanjene v velikih odprtih prostorih, od obiskovalcev ločene z jarki, kar omogoča obiskovalcem pristnejše doživetje brez vmesnih ograj. Trenutno so v parku nastanjene afriške živali, v prihodnosti pa napovedujejo povečanje parka in naselitev živali tudi iz drugih celin. Da se izognete čakanju na vhodu, se priporoča nakup vstopnic preko spleta.

Mercado Central – mestna tržnica

Ena največjih pokritih tržnic v Evropi je prav v središču mesta in bo prav kmalu praznovala sto let svojega obstoja. Na tržnici prevladujejo stojnice s hrano, najdemo pa tudi nekaj restavracij in trgovinic s spominki.

Park Turia

Skozi mesto je nekoč tekla reka Turia, a je poplavljala, zato so jo v 50 letih prejšnjega stoletja umetno speljali po južni strani mesta. Na mestu rečne struge je nastal zeleni pas, dolg kar 9 kilometrov, ki se vije od Bioparka na severu pa do oceanografskega parka na jugu. Park Turia je danes središče druženja in rekreacije meščanov. Skozi park je speljana kolesarska pot, ki jo je vredno prevoziti. Tu so številna otroška igrišča, zelenice za piknike in športne dejavnosti, celo manjše nogometno igrišče in skate park.

Park Guliver – otroški park

V parku Turia je tudi najbolj znano otroško igrišče Guliver. Gre za ogromen ležeči kip Guliverja iz fantazijskega romana Guliverja potovanja, po celotnem kipu pa so speljani tobogani. Trenutno park prenavljajo in je zaprt, lahko pa si ga ogledate preko ograje.

Torres de Serranos – stolpa mestnih vrat

Ob parku Turia lahko opazite ena izmed dvanajstih vrat, ki so bila v 14. stoletju del starodavnega mestnega obzidja, njeni stolpi pa so kasneje služili tudi kot zapori.

La Estrecha

La Estrecha – morda najožja hiša v Evropi

Hiša, ki v širino meri le 107 centimetrov, naj bi bila najožja hiša v Evropi. Najdete jo v središču mesta na trgu Lope de Vega.

Četrt Russafa

Južno od mestnega središča se nahaja zanimiva četrt Russafa, ki je znana po številnih tapas barih, kavarnah in restavracijah. Najbolj živahna postane četrt ob večerih, ko se druženje meščanov preseli na ulico. V tej četrti je ogromno apartmajev, v katerih lahko bivate v času obiska Valencie.

Plaže

Plaže so pomemben del življenja v Valencii. Najbolj znane so Playa de las Arenas, Playa de la Malvarossa in Playa de la Patacona, vse pa povezujeta pešpot in kolesarska steza.

Nekaj potovalnih nasvetov

Kako prispemo do Valencie

Valencia je potovanje, ki ga v lastni režiji lahko izvede skorajda vsak. Letalske povezave so najboljše z letališč v Trstu in Benetkah. Po pristanku v Valencii že na letališču sledimo oznakam za metro in se spustimo eno nadstropje nižje, kjer že vidimo začetno metro postajo. Številka 3 in 5 nas pripeljeta prav v središče mesta.

Transport po mestu

Iz enega na drugi del mesta nas lahko zapelje metro ali mestni avtobus. A ker ima Valencia odlično razvejano mrežo kolesarskih stez, jo najlažje raziskujemo s kolesi. Izposojevalnic koles je ogromno, izposojajo tudi otroška kolesa s čelado ali odrasla kolesa s stolčkom za najmlajše. Cene za izposojo kolesa se gibljejo okrog 8 €/dan. 

Najbolj primeren čas

V Valencio se lahko odpravimo skozi celo leto, vendar pa je najboljši čas v pomladnih in jesenskih mesecih, ko ni prevroče ali premrzlo.

Nastanitev

Izbire namestitev je ogromno in za vsak okus. Najlažje si je ponudbo ogledati na platformi Booking.com in si izbrati namestitev v središču mesta ali na njenem južnem delu v četrti Russafa.

Hrana

V Španiji druženje poteka ob hrani. Vedno! Zato je priprava jedi še kako resna tema. Najbolj znana španska jed Paella pa je nastala prav v Valencii, zato mesta nikar ne zapustite, ne da bi si jo privoščili. Pestra izbira restavracij na vsakem koraku bo poskrbela, da bodo želodčki ves čas polni. Nekaj najbolj tipičnih španskih jedi, ki jih lahko poskusite:

Paella
  • Paella – jed iz riža, podobna rižoti, v kateri je po klasičnem receptu piščančje ali zajčje meso, ob obali pa namesto mesa dodajo morske sadeže
  • Tapas – majhni obloženi kruhki
  • Empanada – žepek iz tankega testa, polnjen s čimerkoli, npr. mesni, zelenjavi, sladki …
  • Gazpacho – vegetarijanska hladna juha, katere glavna sestavina je paradižnik; ni nujno kuhana, postrežejo jo v skodelici
  • Tortilla de patatas – omleta iz pečenega ali kuhanega krompirja, jajc, oljčnega olja in zelenjave
  • Churros – ocvrte palčke s cimetom in sladkorjem, ki jih pomočite v vročo čokolado – otroci jih obožujejo!
  • Flan – v vodni kopeli kuhana jajčna krema s karamelo
  • Sangria – prvotno mešanica rdečega vina in sesekljanega sadja, ponekod pa dodajajo sangriji žganje ali sladkor
  • Tinto de verano – rdeče vino z mineralno vodo in limoninim sokom

Na spletni strani Z letalom na poti najdeš aktualne top akcije potovanj v Valencio, kjer z nekaj kliki sam opraviš nakup letalske karte in rezervacijo namestitve.

A tudi Nepremagljiva potrebuje kdaj pomoč. 😉 

Če ti organizacija potovanja predstavlja stres ali pa zanjo preprosto nimaš časa, ti pri Z letalom na poti z veseljem pomagajo. Medtem ko ti raje preživljaš čas s svojimi najdražjimi, zate poiščejo najboljše opcije letalskih kart in namestitev, ti pa le izbereš. Nato te vodijo skozi nakup, si prepričana, da je vse opravljeno kot mora biti. Kot se za Nepremagljivo tudi spodobi. ☺

Skoči na našo spletno stran in oddaj naročilo.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam