Vsebino omogoča Big Bang

Veste, kako zdrav je vaš dom? Izmerite količine radona v vaših prostorih!

O radonu največkrat slišimo, ko se pojavi novica, da so ga kje izmerili v preseženih količinah. A ta plin ni prisoten le v velikih ustanovah in zgradbah, kjer je na kupu veliko ljudi, pač pa tudi v našem domu, čeprav se pogosto niti ne zavedamo njegovega vpliva na nas in naše zdravje.

Za trenutek se preselimo nazaj v šolske klopi in obnovimo oz. dopolnimo znanje, ki nam bo koristilo v našem vsakdanu … Najbolj nevarno je tisto, kar je očem nevidno in tak je tudi radon. Plin brez barve, vonja in okusa, nastane v razpadni verigi po razpadu naravnega urana, ki je praktično povsod v zemlji. Od tod potuje proti površju in se sprošča v ozračje ali pa se kopiči v zraku zaprtih prostorov, kot so kraške jame, rudniki in kleti. Radon tako najpogosteje zasledimo v zaprtih prostorih kot so inštituti, vrtci, šole, delovni prostori … A tudi doma, kjer se zadržujemo večino svojega časa, pred radonom nismo varni. Celo nasprotno! V prostore prodira skozi slabo izolirana tla, vodovodne ali druge instalacije, ki so speljane do objektov pod zemljo, medtem ko je koncentracija radona v zunanjem zraku običajno zelo nizka.

Nevidno, a zato toliko bolj nevarno

Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih je lahko še zlasti škodljiva za bolj občutljive skupine ljudi kot so otroci, starejši in ljudje z obolenji srca in ožilja ali s kroničnimi obolenji dihal, kot je astma. Radon enostavno pobegne iz tal v zrak, kjer razpade v radonove produkte ter pri tem oddaja radioaktivne alfa delce. Le-ti se nato vežejo na prah in druge delce v zraku. Kot dihamo se radonovi delci odlagajo na celice, ki oblagajo dihalne poti. Na tem mestu lahko poškodujejo tudi naš DNA in tako povzročijo celo pljučnega raka. Priporočeno 15- minutno zračenje dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, ko je zunanji zrak najmanj onesnažen, je nekaj, a žal še zdaleč ne dovolj, v našem »boju« proti škodljivemu radonu. A še preden lahko ukrepamo moramo zrak oz. njegovo analizo v svojem domu dobro poznati. 

Najprej izmerimo, da lahko potem ukrepamo

Začeti je tako, kot pri vseh stvareh v življenju, treba na začetku. Pri tem nam je v največjo pomoč Airthings. Gre za prvi pametni merilec kvalitete zraka v zaprtih prostorih z možnostjo spremljanja prisotnosti radona. V zaprtih prostorih namreč preživimo več kot 90 odstotkov časa, v hladnejših mesecih pa je ta čas še daljši, k temu pripomore tudi trenutna situacija s Covid-19. Zrak je v zaprtih prostorih tako tudi 10-krat bolj onesnažen kot zrak zunaj. S hišnim kompletom Airthings (monitor zraka) lahko začnete spremljati kakovost zraka in si posledično zagotovite bolj zdrav dom, ne meri pa le radona, ampak tudi druge škodljive snovi v našem domu, ki se jim je dobro ogniti oz. jih odpraviti.

Zrak je v zaprtih prostorih tako tudi 10-krat bolj onesnažen kot zrak zunaj.

Tako Airthings »mini« spremlja tudi tveganje za pojav plesni, z »Wave« bomo lahko kakovost našega zraka nadzorovali kar na pametnem telefonu, »Wave plus« nudi popoln nadzor kakovosti zraka v zaprtih prostorih s 6 senzorji: radon, CO2, vlažnost, temperatura, organske spojine in tlak, »Home« omogoča nadzor zraka v več prostorih,  »House kit« pa je najbolje ocenjen in najbolje prodajan digitalni detektor radona na trgu. 

Rebekina izkušnja

Ne glede na to, kateri paket Airthinhs izberemo je pomembno, da se zavedamo vpliva zraka na naše počutje, zdravje in funkcionalnost, s čimer se strinja tudi Rebeka Dremelj, ki je napravo preizkusila v svojem domu in Airthings zdaj redno uporablja. »Res sem imela včasih občutek, da je slab zrak v hiši in da me morda tudi zaradi tega boli glava, pa temu nisem pripisovala velikega pomena. No, ko pa sem uporabila merilec zraka, pa mi je bilo vse jasno … Šele ko sem izmerila kakovost zraka, sem se zavedla količine radona in drugih škodljivih delcev. V naslednjem koraku sem ukrepala tako, da sem večkrat dnevno prezračila prostore in uporabila še čistilec zraka, ki je v kompletu z merilcem zraka odlična kombinacija za zdrav in varen dom,« pravi Rebeka.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam