Vse, kar morate vedeti o mišičnih vozlih

»Daj, odvozlaj me, čisto sem zategnjena!« Ta stavek maserji velikokrat slišimo, in čeprav zelo pogosto uporabljamo izraz mišični vozli, strokovno ni najustreznejši. 

Mišice so namreč grajene iz mišičnih vlaken, ki so obdana z različnimi mišičnimi ovojnicami. Tem mišičnim ovojnicam strokovno pravimo tudi fascije. Te med seboj povezujejo več mišičnih vlaken, lahko pa tudi večje mišične skupine. Da ne zaidem v strokovnost, naj pojasnim enostavneje. 

Fascije omogočajo, da mišični snopi lepo drsijo drug ob drugem, kar pomeni, da se strokovno gledano nikakor ne morejo ‘zavozlati’. V nasprotnem primeru bi bilo naše telo po daljši fizični aktivnosti en sam velik vozel. 

Majhne poškodbe mišičnih vlaken povzročijo nastanek mišičnih vozlov. 

Kaj so mišični vozli?

Mnogo ljudi se obrne name in mi pravi: »Daj, odvozlaj me, ves sem zategnjen!« Vendar je treba poudariti, da je to ‘maserski žargon’ in izraz ni najbolj strokoven. Za kaj potem gre? 

Gre za napetost in bolečine v zgornjem delu hrbta, ramenih in vratu. Ravno ljudje s tovrstnimi težavami se po navadi pritožujejo nad bolečinami ali zavozlanim hrbtom. Pa bomo vseeno govorili o ‘vozlih’. Vozli so majhne poškodbe oziroma natrgana mišična vlakna. Od tega, koliko mišičnih vlaken je prizadetih, je odvisno, kako velika je poškodba. Posamezna mišična vlakna so združena v snopiče, več mišičnih snopičev skupaj tvori mišico. Majhne poškodbe mišičnih vlaken povzročijo nastanek mišičnih vozlov. 

Mišični vozli se lahko pojavijo kjerkoli na mišici. Poškodba, kronična bolečina kot posledica stare poškodbe, ponavljajoča se težka vaja, padec, zdrs so lahko vzroki za nastanek mišične prožilne točke (vozla). Pojavijo se lahko vedno, ko so mišice preobremenjene. Vozel ali mišična zakrčnina, kot jo tudi radi imenujemo, je posledica obrambnih mehanizmov v telesu, ki sprožijo trajno zakrčenje mišic, brez vpliva naše volje. Imamo jih vsi, razlika je le v tem, da jih imajo nekateri več, drugi manj. Mišica je lahko otrdela, včasih tudi boleča.

Kako pride do njih?

Kadar so mišice nenehno obremenjene, nastajajo mikropoškodbe. Raziskave kažejo, da se približno polovica vseh poškodb pojavi ravno zaradi prekomerne uporabe nekega skeletno-mišičnega sistema. Pri tem pride do preobremenitve, mišica pa začne sčasoma slabeti. Zato vsi maserji/terapevti svetujemo, da je treba biti, če prihaja do ponavljajočih se gibov, pozoren na obremenjene dele telesa. 

Pozornost je treba nameniti tistim predelom, ki so obremenjeni zaradi enakih oz. ponavljajočih se gibov.

Vedno rada svetujem, da sta primerna razgibavanje in izvajanje gibov, ki lajšajo težave/obremenjenosti. 

Kot primer naj omenim sedeče računalniško delo (s tem se v praksi največkrat srečujemo). Če sedimo več kot eno uro, se začne telo samo od sebe upirati in iskati boljšo lego, zato je smiselno vsaj za nekaj minut vstati, razgibati telo, se sprehoditi in popiti kozarec vode (tudi hidracija je za mišice bistvenega pomena). Le tako lahko zmanjšamo zatrdelost in poznejšo obolelost obremenjenega predela. 

Ukrepajmo, takoj ko začne boleti!

Pri večletni praksi ugotavljam, da ob prvem pojavu bolečine ljudje po navadi ne storijo ničesar. Verjamem, da je bolečina le signal, ki nam daje možnost, da spremenimo vsakdanjik. V več primerih se začne z rahlo obliko bolečine, v določenih primerih, če to traja dlje, se nekateri odpravijo tudi do osebnega zdravnika, ki jim največkrat predpiše protibolečinska zdravila, spet drugi se odločijo za masažo. 

Menim, da je v vsakem primeru mnogo bolje najprej poseči po alternativnih metodah zdravljenja (masaža, vaje, fizioterapija). Če pa želimo res učinkovite dolgoročne rezultate, kot maser/terapevt k težavi pristopam celostno. V takšnih primerih je smiselno ne le zdravljenje simptomov – bolečine, temveč tudi odstranjevanje njenega vzroka.

Bistveno je, da zagotovimo individualni pristop in se s človekom temeljito pogovorimo. Nato pregledamo predhodno medicinsko dokumentacijo, čemur sledi opravljanje splošnih testov mišično-skeletnega sistema, ki nam pozneje natanko povedo, kaj je narobe. Šele za tem začnemo izvajati masaže/terapije. Zavedamo se namreč, da je bolečina naša zaveznica, saj nas opozarja na to, da je v telesu nekaj narobe, na podlagi tega pa lažje spremljamo napredek pri izvajanju terapij. 

Glavni razlogi za ‘mišične vozle’:

 • hitri in nenadzorovani gibi,
 • pretiran mišični napor,
 • pregrete mišice,
 • slaba gibljivost sklepov,
 • nepravilna ponavljajoča se drža,
 • slab krvni pretok, 
 • pomanjkanje fizične pripravljenosti,
 • nizka temperatura okolja,
 • dehidracija,
 • nezdrava prehrana, 
 • stres,
 • tesnoba.

Kako si lahko najhitreje pomagate?

Z mišičnimi vozli se je najbolje spopasti preventivno. To lahko storimo z ustrezno hidracijo, pravilnim raztezanjem, dovoljšno fizično aktivnostjo ter pravilno držo in sedenjem. Z masažo telesa, pri kateri uporabimo masažna olja za mišično sprostitev in razstrupljanje, pa bo učinek še boljši in hitrejši, verjetnost nastanka mišičnih vozlov pa se bo tako zmanjšala.

Redna masažna terapija vam bo pomagala ne samo pri ‘vozlih’, pač pa tudi pri ohranjanju telesnega in duševnega ravnovesja. Ne glede na to, ali obremenjujete mišice pri delu ali športu, je terapevtska masaža odlična za sprostitev, saj vam povrne gibljivost in lahkotnost, s tem pa preprečuje nastanek nadaljnjih bolečin ali poškodb.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam