Puliti ali ne puliti? Vse, kar morate vedeti o modrostnih zobeh

Imenujemo jih tretji molarji, osmice, modrostniki, najpogosteje pa modrostni zobje. Poznamo jih vsi, a težav z njimi vendarle, še dobro, nima vsak od nas. Modrostnih zob se že od nekdaj drži pridih skrivnostnosti. Ključno vprašanje je, zakaj nam sploh zrastejo, če ni od njih nobene koristi?! Za odgovor moramo pogledati daleč v zgodovino … 

Naši zgodnji predniki so se prehranjevali s surovim mesom, oreščki, koreninami, surovim sadjem, jagodičevjem in podobno hrano. Takšno žvečenje je zahtevalo širšo čeljust in močne kočnike, med katere spadajo tudi modrostniki. Strokovnjaki so prepričani, dase je človeška čeljust skozi tisočletja zožila in zmanjšala prav zaradi načina priprave in uživanja hrane, ki ni več zahteval tako močnih zob in ugriza. Kuhanje, pečenje, nož, žlica, vilice so naredili svoje …

Čeprav niso več ključni pri našem prehranjevanju, pa se jih zagotovo zavemo, kadar imamo opravka z njimi. Takrat nam nemalokrat povzročajo tudi veliko bolečine in težav, ki jih pogosto lahko rešijo zgolj zobozdravniki. Dilem, ki se ob tem pojavljajo, je veliko: Zakaj nekaterim modrostniki zrastejo, drugim ne? Kdaj in zakaj bolijo? Ali jih izpuliti ali pustiti? Kako boleči so v tem primeru obiski pri zobozdravniku? Do katerih zapletov lahko pride? Kaj lajša bolečine? Na vsa ta vprašanja in številne druge dileme o modrostnih zobeh nam je odgovorila Katja Ereš Tatalovič, dr. dent. med., iz Dentalnega centra Tatalovič

Katja Ereš Tatalovič, dr. dent. med. je odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj o modrostnih zobeh.

Zakaj pravimo, da so modrostni zobje nekaj posebnega? 

Modrostni zobje izrastejo pozneje kot ostali zobje, nekje med 18. in 25. letom, pogosto še pozneje ali nikoli. In prav zato so nekaj posebnega.

Zakaj nekaterim zrastejo, drugim ne?

Nesorazmerje med velikostjo zob in čeljusti vodi do težav pri izraščanju modrostnih zob. Ti nimajo prostora, da bi zasedli svoj normalni položaj v zobni vrsti, zato ostanejo ‘ujeti’ v čeljustni kosti. Nekateri pa celo nimajo zametka za osmice. 

Kdaj modrostni zobje bolijo? 

Razlogov je lahko več … Pri samem izraščanju, ko zob predira dlesen, se lahko pojavi nelagodni občutek. Kadar je na zobu karies in vnetje preide v zobno pulpo/sredico zoba, ki je oživčena, zaradi vnetja začne boleti. Zob lahko ostane delno izraščen, je ujet pod sedmico, tako se zaradi njegovega položaja ustvari žep med sedmico in osmico, ki pa se zaradi oteženega čiščenja lahko vname in zato boli. Lahko se vname tudi zgolj sluznica okoli izraščajočega zoba (perikoronitis).

Ali modrostni zobje res izpodrinejo oz. povzročijo pritisk na ostale zobe in posledično na obliko zobovja? 

Načeloma ne. Zobje se vse življenje pomikajo naprej in navzven (fiziološko). Da bi osmice povzročile ortodontske nepravilnosti, je malo verjetno, lahko pa povzročijo tesno stanje, saj vplivajo na sosednje zobe, ne pa na celotno zobno vrsto.

Kdaj je treba modrostni zob izpuliti in kdaj ne? 

Odstranitev enega ali več modrostnih zob je potrebna zaradi naslednjih razlogov:
– vnetje sluznice in/ali kosti okoli zoba,
– nastanek ciste iz zobnega folikla – vrečke, ki obdaja neizrasel zob,
– okvara sosednjega (pred modrostnikom ležečega) zoba, ki ovira izrast neizraslega modrostnika,
– ‘žariščno vnetje’, ki je lahko vzrok za nekatera splošna obolenja ali obrazno bolečino,
– tesno stanje zob v zobni vrsti, kar ima lahko za posledico nepravilen položaj posameznih zob in otežuje ortodontsko zdravljenje,
– predvideno protetično zdravljenje.

Je treba počakati, da modrostni zob do konca zraste, preden ga izpulimo? 

Ne, lahko jih odstranimo, ko so še v kosti oz. v celoti pokriti z dlesnijo. Treba je slediti indikacijam za ekstrakcijo.

Katere težave se pojavijo ob izraščanju modrostnih zob? 

Bolečina, vnetje obzobnih tkiv, zobne pulpe zaradi kariesa, oteženo odpiranje ust in oteženo čiščenje.

Kako lajšati bolečine, medtem ko modrostni zob raste? 

Z rednim in natančnim ščetkanjem, z analgetiki, če pride do vnetja, zobozdravniško pomočjo, pomaga tudi izpiranje s klorheskidinsko ustno vodo.

Kaj nas pri težavah z modrostnimi zobmi čaka pri zobozdravniku? 

Vstavitev drenažnega trakca v vnet žep okoli zoba, odstranitev dlesni, ki pokriva delno izraščen zob, enostavna ekstrakcija zoba ali izkles zoba.

Zakaj nekateri odsvetujejo, drugi pa priporočajo puljenje modrostnih zob? 

Za odstranitev modrostnikov so napisane smernice, kdaj jih pulimo, teh naj bi se držali.

Kolikšna je bolečina, povezana s puljenjem modrostnih zob? 

Zmerna pooperativna oteklina, omejeno odpiranje ust, blažje težave pri požiranju in rahlo povišana telesna temperatura (do 38.0 °C) so v prvih treh dneh po operaciji povsem pričakovani. Pooperativne bolečine so zmerne in jih je mogoče povsem odpraviti z običajnimi zdravili proti bolečinam. Pri tem odsvetujemo aspirin, ker vpliva na strjevanje krvi.

Kako hitro se rana po puljenju zaceli? 

Do popolnega zaceljena mehkih tkiv in kosti pride po šestih tednih, rana pa se zapre prej, in sicer približno v 14 dneh. 

Čeprav niso več ključni pri našem prehranjevanju, pa se modrostnih zob zagotovo zavemo, kadar imamo opravka z njimi.

Ali lahko po puljenju modrostnega zoba pride do kakšnih zapletov? 

Kot pri vsakem kirurškem posegu lahko pride do vnetja rane (najpogosteje), kar podaljša čas celjenja, običajno pa nima trajnejših posledic. Močnejša krvavitev po posegu je redka in obvladljiva z enostavnimi postopki. Korenine spodnjih modrostnih zob pogosto segajo do živca, ki teče skozi spodnjo čeljust, zato lahko pride do mehanskih poškodb. To lahko vodi do prehodnega, zelo redko do trajno zmanjšanega občutka v spodnji ustnici na prizadeti strani (gibljivost ustnice ni prizadeta).

Še redkeje pride do podobne okvare jezičnega živca, ki poteka ob notranji površini spodnje čeljusti. V tem primeru sta lahko zmanjšana občutek in okus na prizadeti polovici jezika. Skrajno redki so primeri zloma spodnje čeljusti. Korenine zgornjih modrostnih zob so od čeljustne votline (sinusa) ločene le s tanko kostjo ali celo samo s sluznico. Zato lahko pride pri odstranitvi do odprtja čeljustne votline, ki pa se najpogosteje spontano zapre. Redko pride do nastanka trajne komunikacije ali celo do zdrsa zoba v sinus. V teh primerih je potrebno operativno zdravljenje.

Kaj pa je zagozdeni modrostni zob? 

Če je zob v celoti pokrit s kostjo in sluznico, ga ni treba odstranjevati. Za to se odločimo, le če povzroča težave. 

Katere so največje laične zmote o modrostnih zobeh? 

Da smo zaradi njih pametni ali ne. Pogosto pacienti mislijo, da so to težke ekstrakcije in jih bo bolelo, pričakujejo polno zapletov, večinoma pa je strah popolnoma odveč.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam