Vse, kar morate vedeti o razstrupljanju

Razstrupljanje je proces, ki se v našem telesu odvija vsak dan. Predstavlja številne aktivnosti (najpogosteje) prebavnega sistema, ki omogočijo izločanje škodljivih snovi iz telesa. 

Dokler je strupov malo, niso premočni in je telo v dobri kondiciji (polnega zdravja), te aktivnosti potekajo nemoteno, brez težav in telo večino strupov samodejno izloči. Telo se pravzaprav samodejno razstruplja vsak dan, že od nekdaj, ko je bilo naše okolje še povsem neokrnjeno. Najbolj aktivna sta dva načina razstrupljanja: izločanje strupov in pretvorba strupov s poznejšo razgradnjo. 

V telesu je npr. povsem normalno, da pri razgradnji beljakovin nastaja amonijak, pri dihanju pa ogljikov dioksid. Oboje telo izloči. Veliko je strupov, ki jih mora telo najprej razgraditi ali spremeniti (ostanki zdravil, nezdrave hrane, barvil v hrani in pijači, bilirubin, homocistein).

Vsi presežki ogljikovih hidratov gredo v maščevje na trebuhu. 

Kemično predelavo strupov in čiščenje telesa praviloma opravijo jetra, pri izločanju strupov pa sodelujejo še ledvice, pljuča, koža, črevesje, limfa. Ene same čudežne tablete, ki bi vse to opravila, ni!

Pravo razstrupljanje telesa poteka po točno določenem zaporedju in učinkuje, šele ko korenito posežemo v način življenja: s spremembo jedilnika in vključevanjem nepredelane in neindustrijske hrane vanj (paleo način prehranjevanja), z vnosom zadostne količine tekočine, da se telo lahko čisti, nujno je telo pognati v gibanje in zagotoviti zadostno količino kakovostnega spanja. Brez vseh teh osnov ni uspešnega razstrupljanja telesa. Nujno potrebujemo dovolj spanja, da se lahko vklopijo in izklopijo vsi potrebni mehanizmi pravega razstrupljanja v telesu. Šele ko vse to uvedemo v svoj dnevni ritem, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili, sicer pravega učinka ne bo.

Kako pomembno je razstrupljanje za naše zdravje?

Toksini ali strupi so snovi, ki jih v telo vnašamo ali vdrejo vanj skozi dihala (vdihujemo), prebavila (jih pojemo ali popijemo), skozi kožo ali prek sluznic. Razen nezdrave hrane (industrijsko izdelana hrana, moka in pekovski izdelki, sladkor in sladkarije, peciva, piškoti, slani prigrizki …), nezdravih pijač (presežki alkohola, kofeina, teina, gaziranih sladkih pijač) so za naše telo škodljiva tudi barvila in težke kovine v hrani ali drugih snoveh, dodatki za ohranjanje barve hrane, za ohranjanje svežine, preveč klora v vodi, razna mazila za kožo, plini, izrazito aromatični vonji (lepila, laki, barvila), droge, cigareti, škropiva in pesticidi, a tudi zdravila lahko obremenijo telo. 

V zadnjih letih nas dodatno obremenjuje še nezdrav način življenja brez telesne aktivnosti, s premalo spanja, močnim čustvenim ter fizičnim stresom, premalo počitka, smeha in sproščanja. Praviloma nastane škoda na telesu, ko je vsega tega preveč – več, kot je telo vajeno, in veliko več, kot zmore! Takrat se sistem čiščenja zasiti, upočasni in nemalokrat poruši. 

Organi, ki so najbolj aktivni pri procesu razstrupljanja, so: jetra in sluznice prebavil, pljuča, ledvice, limfni sistem, koža. Načeloma vsi procesi v telesu potekajo sinhrono in v povezano z drugimi, a pri čiščenju telo nujno potrebuje tudi določene snovi, med katerimi je najpomembnejša voda oz. zdrava tekočina, ob tem pa tudi minerale, vitamine in določene encime, pospeševalce in sprožilce čiščenja. Zelo pomemben je tudi kisik in z njim dobra prekrvitev tkiv (gibanje). 

Ker strupi najpogosteje vstopajo skozi prebavila, so jetra organ, ki je v vseh pogledih najbolj obremenjen.

Ker strupi najpogosteje vstopajo skozi prebavila, so jetra organ, ki je v vseh pogledih najbolj obremenjen. Jetra imenujemo tudi čistilna tovarna telesa (kemična čistilnica), in zelo pomembno je, da so zdrava. Zdrava jetra v veliki meri zagotavljajo dobro zdravje prebavil, posredno tudi stabilno zdravje telesa. Zelo pomemben je pri tem tudi izbor hranil: manj je v hrani barvil, stabilizatorjev, osvežilcev, hormonskih motilcev in konzervansov, manj bremenijo naša jetra in organe izločanja. Če živimo in jemo skladno z naravo, telo lažje deluje. Eden najprimernejših je paleo način življenja.

Kdaj se je najbolje razstrupiti?

Zdravo telo se lahko v normalnih okoliščinah razstruplja samo. Kadar se že kažejo znaki bolezni, pa je bolje, da se o razstrupljanju pogovorimo z zdravnikom, ki je tega vešč. Obstaja namreč veliko pomislekov o nepremišljenem samostojnem razstrupljanju bolnega telesa – če je telo zelo bolno in utrujeno, lahko z nepravilnim pristopom naredimo veliko več škode (dodatne škode za že tako ali tako bolno telo) kot koristi. V medicini je vrsto let veljalo pravilo pri razstrupljanju in odstranjevanju strupov. 

Imenuje se 4R in izhaja iz angleščine: 

– remove (odstraniti), 

– replace (nadomestiti), 

– repopulate (na novo naseliti) 

– repair (popraviti). 

Vpeljujejo še nove procese razstrupljanja (dodatno črko R), tako je sedaj že 5R. A osnovno pravilo 4R še vedno velja! To pomeni, da moramo vedeti, kaj odstraniti in kaj nadomeščati, kaj ponovno naseliti in popravljati. To ni povsem enostavno, četudi se poskuša celoten postopek laično zelo poenostaviti. Zlasti ni enostavno, če je nekdo že bolan ali ima vzporedne bolezni. Vendar lahko tudi bolni z naravno podporo in npr. z naravnimi probiotiki dobro podprejo svoje telo. Narava je bogata z naravnimi ‘zdravili’, ki imajo v telesu številne pozitivne učinke.

Ali je smiselno biti pozoren na kakšne znake, ki nakazujejo, da bi se bilo dobro razstrupiti? 

Znaki, ki jih lahko navedemo, so tako splošni, da bi jih lahko pripisali tudi kateri drugi bolezni, pomanjkanju npr. železa v telesu ali preprosto utrujenosti. Če ta traja zelo dolgo oz. predolgo, če se pojavijo bolečine, ki niso povezane z znanimi težavami skeleta ali predhodno fizično aktivnostjo, slabo koncentracijo, če smo razdražljivi brez vzroka – pri vsem tem lahko pomislimo, da telo potrebuje razstrupljanje (a ne smemo sklepati površno, morda so to znaki drugih resnih težav). Pogosto se pojavijo še tesnoba, panični napadi, neobičajno obnašanje brez motivacije in radosti, sindrom nemirnega črevesja z bolečinami v trebuhu, napenjanjem, drisko ali zaprtjem, ob tem še nespečnost, glavoboli. A vsi ti znaki so res neznačilni in so lahko povezani tudi z resno boleznijo. 

Zakaj se je treba za pravi rezultat razstrupljati več mesecev skupaj?

Telo ne zmore počistiti vseh strupov v nekaj dneh, prav tako ni mogoče v kratkem času nadomestiti vseh porabljenih koristnih snovi, kaj šele naseliti novih sevov koristnih bakterij, sploh pa v nekaj dneh ni mogoče popraviti škode, ki so jo strupi povzročili v telesu.

Zato mora razstrupljanje potekati po korakih in telesu prijazno, predvsem pa je pri njem pomemben in potreben čas – vsaj štiri mesece, še bolje šest. 

V tem času iz telesa najprej odstranimo strupe, manjkajoče encime ali bakterije ali druge snovi nadomestimo, ponovno naselimo bakterije v osiromašene predele črevesja in popravimo škodo, ki smo jo naredili z nepravilnim načinom življenja. Za to, da telo sprejme nove okoliščine in se jim prilagodi, spet potrebuje nekaj časa. 

Tako vsaka stopnja spreminjanja na bolje zahteva določeno obdobje prilagajanja, ki mu sledi popolna prilagoditev. Telo je namreč zelo zapletena in nadvse prefinjena kombinacija številnih stikov in reakcij, ki jih ni mogoče izpeljati na hitro, vsekakor pa ne v nekaj dneh! 

Kako še lahko poskrbimo za zdravje jeter? 

Jetra so naš centralni laboratorij in čistilnica, v njih se presnavljajo tako maščobe kot ogljikovi hidrati, nastajajo žolčne kisline, tvorijo in razgrajujejo se hormoni, nastajajo vitamini, jetra sodelujejo pri tvorbi krvi in krvnih elementov, tam nastajajo imunoglobulini ter potekajo še mnogi drugi zapleteni procesi. Za vse te procese je pomembno, da imajo jetra na voljo dovolj zdravih oblik olja (zelo dobro je oljčno olje), dovolj tekočine, mineralov, esencialnih aminokislin in vitaminov, zlasti vitaminov skupine B. 

Že v stari ljudski medicini je veljalo, da lahko sami jetra očistimo z dodajanjem kvasa in oljčnega olja. Sodobna medicina vsem, ki olja težko zaužijejo v naravni obliki, ponuja čiste oblike olja v kapsulah. Med najbolj učinkovitimi so vsekakor omega 3 maščobne kisline, ki v telesu močno podpirajo vse protivnetne mehanizme in ob tem zelo dobro vplivajo na razstrupljanje v jetrih. Dnevno jih potrebujemo vsaj 3000 mg, vsekakor najbolj kakovostnih. 

Kako se pravilno prehranjevati? 

Predvsem ne sme biti na jedilniku ničesar, kar je ustvaril človek (industrijska hrana). Kadar so v prehrani zastopani predvsem ogljikovi hidrati (kruh, krompir, testenine, škrobnati izdelki, sladice, sladkorji), nastajajo presežki energije. Shrambe za ogljikove hidrate v telesu so v jetrih in mišicah in so zelo majhne, zato se zelo hitro zapolnijo. Vsi presežki ogljikovih hidratov, ki ne morejo več vanje, gredo v maščevje na trebuhu. 

Pogosto je teh presežkov toliko, da jih jetrom ne uspe ustrezno predelati, zato se odlagajo kar v njih, posledica takega dolgotrajnega prekomernega uživanja škrobnih živil pa so tudi zamaščena jetra. Tako tudi pri vegetarijancih pogosto diagnosticiramo močno zamaščena jetra … Kdaj se to zgodi? Ko je hrana sestavljena predvsem iz krompirja, kruha in testenin, zelenjave, bogate z vlakninami, pa ni pogosto na jedilniku.

Na vsakodnevnem jedilniku in najpogosteje zastopane na krožniku naj bodo z vlakninami bogata zelenjava, beljakovine, več zdravih maščob. 

Da, maščobe, vendar zdrave! 

Prepovedane so transmaščobe, ki jih najdemo v številnih industrijskih izdelkih, kot so konzervirana in vnaprej pripravljena hrana, drobno sladko in slano pecivo, torte, izdelki iz listnatega ali kvašenega testa, ocvrte sladice, krompirček in druge ocvrte jedi, rastlinske masti, trde margarine. Tudi predpakirana hrana pogosto vsebuje transmaščobe in – podobno kot konzervirana hrana – tudi konzervanse, ki so v resnici lahko tudi sladkorji. Zaužite maščobe naj bodo zdrave, toplotno neobdelane, čim bolj naravne. Med zdrave maščobe sodijo olja (oljčno, ribje, orehovo, mandljevo, lešnikovo, sezamovo, laneno, olje grozdnih pešk in makadamije, avokadovo …).

Med dobrimi maščobami je tudi dobri holesterol, ki ga telo ustvari samo iz zdravih virov maščob. Holesterol je v javnosti že dolgo zelo osovražen, čeprav ni zelo resnih študij, ki bi dokazovale njegove slabe učinke na telo. Dobra oblika holesterola (HDL) je v telesu nujno potrebna, saj iz njega nastajajo zelo pomembne snovi, potrebujejo ga celične membrane in mišice, torej tudi srce. Zdrave maščobe so osnova za nastanek zdravega holesterola v telesu. Zdrave maščobe so ključne tudi pri presnovi tistih vitaminov, ki so topni le v maščobah. 

TUKAJ SI LAHKO PRENESETE TUDI KNJIŽICO Z 12 OKUSNIMI RECEPTI PALEO NAČINA PREHRANJEVANJA.

Knjižica z recepti za paleo način prehranjevanja.

Kaj pa vitamin D?

Veliko govorimo o vitaminu D, ki je ima v sodobni medicini zelo pomembno vlogo in ga poimenujemo kar prohormon, a pomembni so tudi vitamini A, E in K, ki tudi ne morejo brez maščob. Vitamin D sicer povezujemo s stanjem kostnine, a njegova vloga v telesu je veliko večja in mnogo bolj pomembna, saj vsaka celica v telesu reagira nanj. Je tudi neposreden pokazatelj stabilnega hormonskega ravnovesja v telesu in je v resnici član družine maščobnih hormonov, ki vsi nastanejo iz holesterola: estrogen, progesteron, testosteron, DHEA, kortizol. In za res dober potek razstrupljanja je pomembno ravnovesje vseh teh hormonov, ob tistem v prebavilih in sečilih, izvodilih. 

Kaj lahko naredimo sami, brez škode za lastno zdravje?

Veliko lahko naredimo v vsakdanjem življenju:

  • pijmo čim bolj naravno vodo, čaje, sirotko in juhe,
  • jejmo hrano iz narave – to je nepredelana hrana z veliko sadja in zelenjave (bogate z vlakninami),
  • jejmo zdrave nezažgane maščobe (oljčno olje),
  • zmerne količine mesa (nezažgano, nepraženo, nedimljeno meso, najbolje parjeno ali kuhano ali pripravljeno na paleo način),
  • uporabljajmo čim bolj preprosto kozmetiko in čistila …
  • Zelo pomembno je, da smo vsak dan dovolj aktivni, vsaj štirikrat tedensko se moramo dobro prepotiti,
  • vsak dan se moramo naspati (7 do 8 ur dnevno, vsaj dve uri pred polnočjo, s čim manj prekinitvami spanja, v temnem, zračnem in mirnem prostoru),
  • redno si umivajmo roke in skrbimo za higieno kože in misli,
  • lahko si pomagamo s savno, meditacijo, športom in drugimi oblikami sproščanja,
  • od prehranskih dopolnil lahko brez škode dodamo spekter vitaminov B, omega 3 maščobne kisline, lahko uporabljamo tudi zelišča, ki spodbujajo in pomagajo pri razstrupljanju (ingver, hren, kurkuma, cimet, česen …).

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam