Vsebino omogoča Doterra

Zakaj so eterična olja takšna senzacija?

Priljubljenost eteričnih olj in njihova uporaba se iz leta v leto močno povečujeta, predvsem zato, ker se vse več ljudi v skrbi za zdravje in dobro počutje zateka nazaj k naravi. 

Eterična olja lahko izjemno pripomorejo k našemu zdravju in boljšemu počutju, a samo v primeru pravilne in varne uporabe visokokakovostnih ter povsem čistih eteričnih olj. Vse o eteričnih oljih nam je za nepremagljive razložila in zapisala strokovnjakinja za to področje, gospa Mojca Majdič.

Kaj pravzaprav so eterična olja? 

Eterična olja so hlapne spojine, drobne organske molekule, ki jih najdemo na površini rastline – na primer pri poprovi meti – ali v njej, tako kot pri evkaliptusu.

In zakaj jih tako radi uporabljamo? So eterična olja postala moderna? 

Eterična olja vsekakor niso nova modna muha. Uporabljajo se že tisočletja, le sodobna medicina jih je sčasoma žal malce potisnila na stran. Za učinki eteričnih olj stoji ogromno študij in raziskav, še več pa je dobre prakse. 

Kako jih lahko uporabljamo in kako delujejo?

Najpogostejši, najpreprostejši in najvarnejši način uporabe je vdihavanje. Z vdihavanjem molekule prek olfaktornega živca (vohalni ali prvi možganski živec) v nekaj sekundah dosežejo limbični del možganov, ki je odgovoren za precej funkcij (nekatere vegetativne funkcije, čustvene reakcije, učenje, spomin, izločanje endorfinov, endogenih opiatov …).

Zgolj z vdihavanjem lahko dosežemo močne fiziološke in psihološke učinke ter vplivamo na svoje zdravje in počutje

Najboljše vdihavanje eteričnih olj dosežemo z uporabo DIFUZORJA. To je izparilnik oz. razpršilnik, ki deluje s pomočjo ultrasonične tehnologije, ki brez segrevanja, na vodni osnovi, razprši molekule eteričnega olja v zrak. Odsvetujem uporabo izparilnikov na svečko, saj se s tem eterična olja pregrevajo, kar močno zmanjša njihove učinke. 

Eterična olja pa lahko nanašamo tudi na kožo. Tako preidejo v naš krvni obtok ter metabolizem. In ker so eterična olja lipidna, topna, majhne molekularne velikosti, zlahka prehajajo tudi skozi celično membrano (ta ima namreč lipidno strukturo). Tako lahko delujejo tudi znotraj celic. To je tudi njihova velika prednost pred raznimi sintetičnimi učinkovinami, ki so večinoma večje molekularne velikosti ter pretežno bolj topne v vodi, zato veliko težje prehajajo skozi celično membrano. Posledično zato sintetične učinkovine manj uspešno učinkujejo na viruse v notranjosti celic. 

Pogosto imajo eterična olja zelo kompleksno sestavo. Posamezno eterično olje lahko vsebuje tudi sto in več hlapnih molekul, vsaka od njih pa ima različne pozitivne učinke na različne predele našega telesa, tako da ustvarijo sinergijo – celostno delujejo na naše telo.

Za kaj vse lahko uporabljamo eterična olja?

Z eteričnimi olji si lahko olajšamo marsikatero tegobo, lahko podpremo zdravo delovanje vseh telesnih sistemov, vplivamo na počutje, izboljšamo kakovost zraka v domu ali zgolj ustvarimo prijetno vzdušje. 

Podpremo lahko imunski sistem, premagujemo različna dihalna nelagodja, neprijetne občutke v kosteh, mišicah ali glavi, lajšamo slabosti, prebavne in želodčne težave, hormonska nihanja, obvladujemo stres, pomirimo razdraženo kožo, si dvignemo energijo, razpoloženje, koncentracijo, lajšamo otroške tegobe, izboljšamo spanec, čistimo in izločimo škodljive toksine iz doma in še in še.  

Ali so eterična olja popolnoma varna za uporabo?

Pritrdilno lahko odgovorimo samo, ko gre za povsem čiste izvlečke rastlin, ki jim ni nič dodano in tudi nič odvzeto. Ko rastline, iz katerih so eterična olja pridobljena, niso tretirane s pesticidi. Če jih poleg tega še spoštujemo in pravilno uporabljamo, so lahko zelo varna za uporabo, bolj kot marsikaj drugega in brez škodljivih stranskih učinkov. 

Vendar je še kako pomembno, kakšna eterična olja izberemo … 

Velja opozoriti, da kakovostnih in poceni eteričnih olj ni. Pogosto boste v trgovinah zasledili olja po zelo nizkih cenah, celo različne vrste po enotni ceni. Toda cenovno ugodnejše eterično olje limone preprosto ne more biti enake cene kot na primer eterično olje sivke, še manj pa kot dragoceno eterično olje sandalovine ali vrtnice. Takšna olja so zgolj odišavljena, torej umetne, laboratorijsko narejene dišave. 

Kaj pa oblikuje ceno eteričnega olja? 

Cena je odvisna od vsebnosti esence v rastlini; nekatere imajo namreč zelo malo aromatičnih snovi in je izkoristek zelo majhen. Kar 29 kg melise na primer potrebujemo za eno 5-mililitrsko stekleničko eteričnega olja melise. Medtem ko je za 15-mililitrsko stekleničko eteričnega olja limone dovolj lupina približno 50 limon.

Ceno določa tudi postopek in težavnost pridobivanja olja. Če ga na primer pridobivamo iz cvetnih lističev, kot je to pri magnoliji, vrtnici, smilju idr., so olja takoj dražja, saj zahtevajo veliko ročnega dela. 

Tu so še pogostost obiranja rastlinskega materiala, dostopnost, pravično trgovanje, opravljena testiranja … 

Zato se vprašajte, ko v rokah držite na primer 15-mililitrsko stekleničko eteričnega olja sivke, pri čemer se je zanjo porabilo približno 16 kg cvetov sivke, ali lahko stane zgolj 5 ali 10 evrov? Lahko, če takemu eteričnemu olju dodajo rastlinska olja in sintetične spojine. S takim ponarejanjem se namreč pridobi na količini. Pogosta je tudi zamenjava prave sivke (Lavandula angustifolia) za lavandin (Lavandula intermedia), pri čemer za enako količino eteričnega olja potrebujejo petkrat manj rastlinskega materiala.  

Kako torej vemo, katera eterična olja so kakovostna? 

Skoraj na vseh vidimo napis stoodstotno eterično olje, kar pa je seveda daleč od resnice. 

Zakonodaja je na področju testiranja in kakovosti eteričnih olj zelo ohlapna. Dopušča, da je lahko v steklenički zelo majhen odstotek čistega eteričnega olja, a se ga lahko deklarira za stoodstotnega. Eterična olja žal obravnavamo v isti kategoriji kot kozmetiko. Eterična olja nimajo svojih certifikatov, zato terja nekaj raziskovanja in prebiranja, kakšni so certifikati na njih, kaj zagotavljajo in – še pomembneje – kakšna testiranja potrjujejo. Zakaj? Ker tudi najboljši certifikati nimajo najvišjih standardov. Ko zagotavljajo 95 odstotkov sestavin naravnega izvora, kaj to pomeni? Kaj je v preostalih 5 odstotkih? Kaj pa je pravzaprav naravnega izvora? Tudi nafta je, pa si je ne želimo v eteričnih oljih, kajne? Ali je zapisano, da je izdelek iz stoodstotno naravnih sestavin, a je dovoljena uporaba najmanjše še učinkovite koncentracije konzervansov? In zopet ostanemo brez zagotovila za stoodstotno čista eterična olja. 

Eterična olja nimajo svojih certifikatov, zato terja nekaj raziskovanja in prebiranja, kakšni so certifikati na njih, kaj zagotavljajo in – še pomembneje – kakšna testiranja potrjujejo.

Zato raziskujte, prebirajte literaturo, če imate možnost, preizkušajte več različnih olj. To sem počela tudi sama. Ko sem se prvič srečala z eteričnimi olji doTERRA, sem bila takoj navdušena. Pa sem vseeno brskala, preizkušala in raziskovala še naprej. Hkrati sem podrobno preučevala doTERRina in delala primerjave. No, boljših nisem našla. 

Kaj želiš in iščeš pri eteričnih oljih? 

Poleg delovanja te pri eteričnih oljih doTERRA navdušijo njihova testiranja, ki so tako napredna, tako zahtevna, da so v resnici neprimerljiva z drugimi. Nadzor kakovosti in sledljivost – od rastlin, destilarn do končnih stekleničk. Za vsako serijo vsakega eteričnega olja so javno objavljeni rezultati testiranj s strani neodvisnih laboratorijev, ki nadzorujejo njihovo kakovost, čistost, kemijsko sestavo … Pridobivajo jih pridelovalci iz različnih delov sveta. Tam, kjer ima posamezna rastlina najboljše pogoje za rast, kar se odraža na kakovosti in moči eteričnega olja. 

To naj bodo vaši kriteriji, vodila pri iskanju kakovostnih eteričnih olj. Ne sprejmite manj.  

Na prvem mestu naj bosta vedno varnost in pravilna uporaba … 

Ne glede na to, kako čista in testirana eterična olja imamo v rokah, jih močno spoštujemo in z njimi preudarno ravnamo. So namreč zelo močno koncentrirani izvlečki rastlin, zato moramo razumeti, kakšna moč se skriva v njih. 

Samo eno kapljico eteričnega olja poprove mete lahko primerjamo z 28 skodelicami čaja poprove mete. 

Ker pa smo si ljudje različni, so tudi smernice varne uporabe eteričnih olj prilagojene vsakemu posebej, na primer otrokom, nosečnicam, starejšim … Zato ne gre nikoli posploševati. Vedno se vsakega obravnava individualno, z ozirom na različne dejavnike in načela varne uporabe.

Zlata pravila varne uporabe eteričnih olj

  • Eterična olja na kožo nanašamo skupaj z nekim drugim rastlinskim oljem (kokosovo, jojobino, mandljevo, olje aloje …) in upoštevamo načelo MANJ je VEČ.
  • Glede na svojo starost in občutljivost uporabimo primerno olje in koncentracijo le-tega.
  • Ob prvem srečanju z eteričnim oljem naredimo preobčutljivostni test. 
  • Še posebno zmerni smo pri nanašanju močnejših olj, kot so origano, klinčki, cimet idr. 
  • Nekatera eterična olja citrusov (bergamotka, limona, limeta, grenivka itd.) so fototoksična (povečajo občutljivost kože za UV-žarke), zato se ob nanosu omenjenih olj na kožo ne izpostavljamo UV-žarkom vsaj 6 oz. 12 ur. 
  • Pred uporabo eteričnega olja se o njegovih učinkih in varni uporabi poučimo/posvetujemo.  
  • Eterična olja je treba hraniti v dobro zaprtih stekleničkah s temnim steklom, v temnem in hladnem prostoru, saj so občutljiva za toploto in svetlobo.
  • Eterična olja hranimo zunaj dosega otrok.

Si nepremagljiva in še nimaš izkušnje z zares čistimi in testiranimi olji? 

Ponujam ti izjemno priložnost, da si jo pridobiš, in ti pošljem prvo doTERRA izkušnjo kar na dom.

Piši mi na mojca.doterra@gmail.com ali obišči https://www.mydoterra.com/mojcam (klikni Contact us), FB: https://www.facebook.com/groups/946477908728018 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam