Vse o moji večni bitki s hormoni

Odkar sem pred nekaj leti razkrila, da sem zbolela za rakom ščitnice, ne mine dan, da mi ne bi kdo od vas poslal vprašanja na to temo. Si imela kakšne znake, si imela kakšne težave, kako so ti ga odkrili, ali imaš kaj posledic, kdo te je operiral, kako je s tvojimi hormoni?

To je seveda le nekaj vprašanj, ki jih redno pošiljate po elektornski pošti, po facebooku, dobila pa sem tudi že kar nekaj telefonskih sporočil in klicev. Zato sem že nekaj časa razmišljala, da bi na to temo napisala blog in evo, končno mi je uspelo ;). Spodaj je moja zgodba, v kateri skušam odgovoriti tudi na  veliko večino vaših vprašanj.

Jaz nisem imela tipične oblike bolezni ščitnice. Nisem imela znakov, ki so tipični za bolezen ščitnice in za raka ščitnice. Pravijo, da največkrat zatipaš na vratu neko izboklino in, da pač takrat je fino, da greš na pregled. Jaz te izbokline nisem imela, bila sem samo zelo, zelo utrujena. In ker sem imela doma eno leto starega otroka, so mi vsi govorili, da sem utrujena zato in, da je to čisto nekaj normalnega. Nekateri so se mi še posmehovali, češ ha ha ha Rebeka, dobrodošla v realno življenje materinstva. Nekateri so me poskušali prepričati tudi v to, da bi lahko šlo za poporodno depresijo, jaz pa sem vedela, da ni niti eno niti drugo in da mora biti nekaj narobe. Bila sem namreč tako utrujena, da sem bila brez volje za karkoli. JAZ, KI SEM VEDNO ZA AKCIJO. Tudi na pol mrtva, ha ha. In hvala bogu, da imam tako trmast karakter, da sama sebe znam brcnit v rit in takrat nisem obležala. 

Bila sem samo zelo, zelo utrujena. In ker sem imela doma eno leto starega otroka, so mi vsi govorili, da sem utrujena zato in, da je to čisto nekaj normalnega.

Alarm pa mi je zazvonil nekega dne poleti, ko smo bili na morju. Zjutraj, malo pred osmo uro smo vstali in ob 10.00, ko smo se z avtom peljali na plažo, bili smo na Pagu, sem jaz v avtu že spala. In takrat sem rekla svojemu možu: “Sandi z mano res ni nekaj vredu, sem googlala, da bi lahko bila tudi ščitnica. Moram na pregled ščitnice, da vidimo kaj se z mano dogaja.” In  sem šla. Že takoj je bilo jasno, da imam povečano ščitnico, kar pa se meni na krvi, na hormonih TSH, T3 in T4, ki jih kontrolirajo (največkrat v ZD kontrolirajo TSH) ni prav dosti poznalo . Hormone TSH sem imela v mejah normale,  oziroma rahlo povišane. Na pregledu z ultrazvokom so ugotovili, da imam na ščitnici tudi t.i. nodus, ki so ga začeli potem spremljati. Ker se je zdel malo sumljiv, mi ga je zdravnik prvič punktiral. In ni pokazalo nič. Tudi drugič, ni pokazalo nič. Ko pa ga je doktor tretjič punktiral in vzorec poslal nekam drugam na teste, se pravi po drugo mnenje, se je izkazalo, da je rakast in tako smo odkrili razlog za mojo pretirano utrujenost in ne stabilno psihično stanje.  

Operacija in terapije

Pod nujno in takoj sem morala na operacijo, kjer so mi odstranili ščitnico. Po njej so mi najprej predpisali hormonske tablete Eltroxin, ki mi niso najbolj odgovarjale,  zato so jih zamenjali za Euthyrox. To so tipične hormonske tablete za ščitnico in jih predpišejo vsem z boleznijo ščitnice, po operaciji sem jih jemala 150 μg, pred operacijo pa 25 μg. 

Operiral me je dr. Bitenc na Golniku. Je zelo, zelo priznan pljučni kirurg in ima tudi svojo kirurgijo Bitenc v Ljubljani. In kar je meni zelo všeč je to, da se zelo redko zgodi, da jim uspe odrezati celo ščitnico in celo ščitniško tkivo, tako kot so ga meni. In zaradi tega, ker mu je uspelo res vse odrezati, nisem potrebovala terapije z radioaktivnim jodom. Tako, kot imajo ostali rakavi bolniki kemoterapije, bolnike z rakom ščitnice zdravijo z radioaktivnim jodom. To pomeni, da te zaprejo v izolacijsko sobo, ti dajo radioaktivni jod in si potem 3 dni zaprt v tisti sobi. In potem še nekaj časa sevaš. Zato moraš biti stran od otrok, nosečnic in tako naprej. Se pravi si radioaktiven. Mene so poklicali na Onkološki inštitut in sem že imela spakiran kovček, da začnem s to terapijo, a ko so me še enkrat pregledali, so ugotovili, da sem ena izmed 100-tih, ki je ne potrebuje, ker je kirurg res vse izrezal. Dr. Bitenc še enkrat se vam zahvaljujem in vsi, ki se odločate, kam bi šli na operacijo ščitnice, vam povem, da je dr. Bitenc absolutno pravi naslov. 

Pregledi

Na samoplačniške preglede sem hodila k dr. Pustovrhu v Celje, ki velja za enega izmed najboljših  tirologov v Sloveniji. In tudi pri meni se je izkazal kot odličen.  Po operaciji sem normalno okrevala. Prerežejo ti vrat, zato nekaj časa težko dvigneš glavo in je vsaka pomoč dobrodošla. Če ti karkoli zateka, ti dajo drenažo, a jaz tudi te nisem potrebovala. Tako da še enkrat hvala dr. Bitenc. Potem začnejo raziskovati število hormonov, ki jih potrebuješ, saj brez ščitnice nimaš več organa, ki bi proizvajal hormone. Tako da si na umetnih hormonih. To obdobje je kar zahtevno, zaradi tega, ker preden uravnajo tvoje hormone si zelo v fazi gor in dol ;). Si dobre pa slabe volje, pa švicaš in te zebe … Nikoli ne bom pozabila dneva, ko se je Šajana zunaj kopala v bazenu, jaz pa sem bila na ležalniku v zimskih/smučarskih nogavicah in v bundi in sem jo gledala kako se kopa. Receptorji so bili čisto pokvarjeni. Hormone so mi potem le uravnali in sem začela redno jemati 100 μg Euthyroxa. Ampak seveda, ko imaš delujoč organ in, ko si preveč živčen, ščitnica to zazna in proizvede določeno število hormonov, ki jih potrebuješ. Če pa si samo na umetnih hormonih pa je to to, kar dobiš za ta dan. In zelo hitro se lahko zgodi, da tvoje telo pade ven iz ravnovesja.

Nikoli ne bom pozabila dneva, ko se je Šajana zunaj kopala v bazenu, jaz pa sem bila na ležalniku v zimskih/smučarskih nogavicah in v bundi in sem jo gledala kako se kopa. Receptorji so bili čisto pokvarjeni.

Ženske vemo, da znamo biti takrat, ko imamo menstruacijo malo bolj tečne na momente( no, to vejo bolj moški, kot me ženske☺))… Jaz recimo, kadar hormoni niso v ravnovesju, to občutim  kot da sem noseča, ali kot da bom menstruacijo dobila, ali da z mano nekaj ni vredu pa ne vem kaj …  Tako da so nihanja v razpoloženju pogosta. 

Kako mi je pomagala dr. Ivica Flis

Pred časom pa sem slišala za zdravnico iz Maribora, dr. Ivico Flis, ki so jo mnogi zelo pohvalili, med drugim tudi Tina Gorenjak in Zvezdana Mlakar,  in je prava specialistka za hormone. Odločila sem se, da grem k njej na pregled. Najprej mi je poslala zelo dolg vprašalnik, v katerem jo zanimajo različne stvari, na primer, kaj vse ni vredu, ali se potiš ali ne, kako spiš, če se prebujaš ponoči, ali imaš apetit, če te kdaj boli glava, ali imaš razcepljene nohte ali ne, ali imaš podočnjake, ali imaš bel jezik, kako je s spolnimi odnosi … Skratka, vse to vpliva na hormone. Na podlagi teh odgovorov mi je potem poslala seznam, katere hormone sem si morala dati testirati oz. pregledati. To lahko storite v različnih laboratorijih po SLoveniji, eden bolj znanih je AdriaLab v Ljubljani in tudi pri nas, v Krškem ,je klinika Aristotel, kjer pregledujejo tovrstne hormone. Jaz sem za ta pregled plačala  cca. nekaj čez 100 eur (Ne spomnim se več čisto natančno, ampak bom zdaj spet šla kmalu, pa bom lahko delila z vami čisto točen podatek)  Potem sem šla s temi izvidi  k dr. Ivici Flis in ko je videla te izvide, kljub hormonom, ki so mi jih predpisali na Onkološkem inštitutu, se je prijela za glavo. Rekla mi je:  Rebeka vi imate srečo, da imate tako »zafrknjen karakter«, saj vas le ta drži pokonci. Ker s takim stanjem neravnovesja v telesu, bi mnogi že ležali.” Res je, da na Onkološkem inštitutu kontrolirajo samo tri vrste hormonov in sicer TSH, T3 in T4. Mi pa imamo v svojem telesu še veliko drugih hormonov, ki so bolj pomembni, kot si mislimo. Recimo hormon prolactin, je pomemben presnovo, regulacijo imunskega sistema, pa pri razvoju trebušne slinavke, hormon estradiol uravnava recimo naše mestrualne cikluse, uravnava našo spolno moč itd. stresni hormon kortizol, ki je pri meni v zelooo povišanem stanju itd. O vsem tem bi več znala povedati dr. Flisova, med drugim imamo tudi hormon sreče, ki je zelo fajn, če je v ravnovesju, skratka en kup hormonov, ki so zelo pomembni za naše počutje.

Na osnovi moje krvne slike mi je predpisala cel kup prehranskih dopolnil. Nekaj dodatkov sem morala naročiti preko ameriške spletne strani, po magnezij me je poslala v DM, ostalo sem po njenem priporočilu naročila preko spletne strani Calivita in tako naprej. Tako, da zdaj pojem na dan cel kup prehranskih dopolnil. Zanimivo je, da sem se po dobrem tednu jemanja teh dodatkov začela res noro bolje počutiti. Pridejo še obdobja, ko opazim, da me spet malo vrže iz ravnovesja, ravno ta trenutek nisem v najboljšem hormonskem stanju, če mene vprašate, zato grem spet malo na pregled, dobro pa je to, da vem kako je , ko se fajn počutim in sama pri sebi takoj opazim, kadar nekaj ne štima! 

Zdaj mi uspeva moje telo približno držati v ravnovesju. Zelo pomembna informacija je tudi ta, da sem imela neverjetno pomanjkanje D vitamina.

Poleg tega, da mi je predpisala prehranska dopolnila, mi je dr. Flisova zamenjala tudi hormone. Nehala sem jemati Euthyrox in zdaj jemljem Novothyral, ki jih pri nas ni na voljo, jaz jih dobim v Avstriji. Ona mi da bel recept in jaz grem z njim v lekarno, pot e hormone. Niso dragi, res ne. Ne vem točno kakšna je cena, ampak vem, da je razmeroma nizka. Po njih se veliko bolje počutim in ti hormoni vsebujejo tudi T3 hormon, ki ga Euthyrox nima oz. ne verjetno v takšni količini (natančnih podatkov ne poznam, o tem bi znala kaj več povedati dr. Ivica Flis, oziroma google. ). Zdaj mi uspeva moje telo približno držati v ravnovesju. Zelo pomembna informacija je tudi ta, da sem imela neverjetno pomanjkanje D vitamina. Verjamete ali ne, da mi je predpisala, da sem morala čisto celo stekleničko vitamina D spiti v enem dnevu! Tako grozno pomanjkanje sem imela, tako da sedaj vsak dan jemljem dvojno dozo. Zelo kmalu nameravam pregled ponoviti, da vidim, koliko se mi je stanje popravilo,:). Če sodim po mojem počutju, sem v veliko boljši formi kot sem bila in mislim, da me moji občutki ne varajo.

Ker zaradi pomanjkanja časa žal ne morem odgovarjati na vsa vaša vprašanja, upam, da sem vam s tem zapisom vsaj malo pomagala.  

  Drage moje! Ta članek je bil objavljen na mojem blogu še preden je postal spletno mesto, vendar sem ga obdržala, saj vam bodo informacije v njem vedno prišle prav! Hvala, ker nas spremljate, vaša Rebeka!

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam