Za to žensko pravijo, da je najbolj elegantna na svetu

Žena šejka, za katero verjetno še niste slišali, velja za najbolj elegantno žensko na vsem svetu.

63-letno ženo katarskega šejka, katerega država ima v lasti več Londona kot kralj, primerjajo z Jackie Kennedy, moža pa si deli še z dvema ženama.

Je žena nekdanjega katarskega emirja, ki je nastopa v javnosti, in šejka Moza bint Nasser Al-Missned zagotovo ve, kako poskrbeti, da so vse oči uprte vanjo. Visoka in elegantna 63-letnica, ki je druga od treh žena šejka Hamada Bin Khalifa Al Thanija, je v začetku prejšnjega meseca z udeležbo na poroki jordanskega prestolonaslednika Huseina in Rajwe Al Saif pridobila novo legijo oboževalcev.

Modna ikona, ki si privošči le najboljše

Na dogodku je nosila dve modni obleki znamke Valentino: rožnato-črno obleko za obred in obleko v barvi limete za sprejem. Kljub temu da je družina matere sedmih otrok mnogim Britancem razmeroma neznana, ima v lasti Shard v Londonu, najvišji nebotičnik v Evropi, Harrods in olimpijsko vas. Njena država ima v lasti več Londona kot kralj, prav tako pa tudi italijansko modno hišo Valentino, ki jo je leta 2012 kupila za 700 milijonov evrov.

Šejka Moza, mater sedanjega katarskega emirja, je zaradi svoje modne spretnosti opevana kot ena najbolj elegantnih žensk na svetu. Leta 2015 je bila uvrščena na mednarodni seznam najbolje oblečenih ljudi revije Vanity Fair, njen profil na Instagramu, ki beleži njene obleke, pa se ponaša s 318.000 oboževalci.

Je druga od treh žena

Njen mož ima 24 otrok in še dve ženi, ki pa v javnosti ne nastopata. Zdi se, da je kraljeva eleganca očarala celo princa Philipa med njenim in moževim potovanjem v Windsor oktobra 2020. Princ Philip je bil tako očaran nad njenim osupljivim videzom, da se je kar malce boril za njeno pozornost.

Vendar je šejka Moza, ki je dejala, da njen slog spoštuje tradicijo, hkrati pa je sodoben in praktičen, za Financial Times razkrila, da nima stilista. To pa zato, ker ne bi našla nikogar, ki bi razumel, kaj želi. Dodala je: “To je moje duševno zdravljenje. Ko sem izčrpana, grem v svojo garderobo in brskam po svojih omarah ter poskušam stvari mešati in popravljati.”

Oblikovalci jo hvalijo na vse pretege

Oktobra 2010 je britanski oblikovalec Julien Macdonald pohvalil slog šejke Moze in dejal, da od Jackie O dalje nobena prva dama ni imela tako globalne odmevnosti na področju mode. Brazilski oblikovalec Victor Dzenk je za o modni zvezdnici dejal: “Poleg tega, da je lepa ženska, je tudi zelo umirjena, govori s tihim glasom in ve, kaj hoče.”

“Prosila me je za nekaj sprememb pri kosih, ki jih je naročila. Tiste s kratkimi rokavi je prosila za dolge rokave, tiste z globokim izrezom pa za bolj diskreten videz”, je še dodal. Šejka Moza je bila leta 2010 opisana kot razsvetljeni obraz globoko konservativnega režima.

Kaj pa njeno življenje

Rodila se je v Katarju, odraščala pa je v Egiptu in Kuvajtu, kjer je njen oče zaradi nasprotovanja režimu živel v izgnanstvu, je poročal New York Post. Šejka Moza se je leta 1977 pri 18 letih vrnila v svoj rojstni kraj in se poročila s Hamadom Bin Khalifo Al Thanijem, takrat članom katarske kraljeve družine.

Šejk Hamad je bil katarski emir od leta 1995, ko je v nekrvavem dvornem državnem udaru s podporo oboroženih sil, vlade in sosednjih držav prevzel oblast od svojega očeta šejka Khalife. Leta 1986 se je izobraževala na katarski univerzi, nato pa na univerzi Hamad Bin Khalifa magistrirala iz javne politike v islamu.Častne doktorate so ji podelile univerze Georgetown, Imperial College London, Virginia Commonwealth University in Texas A&M University.

Šejka je dejala, da se je za svojo ljubezen do učenja zahvalila očetu, ki se je izobraževal, ko je bil v zaporu, preden je bil izgnan. Pred poroko s katarsko kraljevo družino naj bi mati sedmih otrok želela postati zdravnica.Je soustanoviteljica in predsednica Katarske fundacije za izobraževanje, znanost in razvoj skupnosti, se je v letih 2007 in 2010 uvrstila na seznam 100 najvplivnejših žensk, ki ga je objavil Forbes. Prek svoje fundacije je zaslužna za nadzor nad širjenjem univerzitetnega izobraževanja v Katarju, saj je v Katar pripeljala kampuse institucij, kot sta univerza Georgetown in Weill Cornell Medical College v ZDA.

Nima le oboževalcev

Vendar pa niso vsi njeni oboževalci, saj je bila deležna kritik zaradi očitnega pomanjkanja podpore ženskim vprašanjem. V tradicionalno usmerjenem Katarju ženske veljajo za drugorazredne državljanke. Tudi istospolna razmerja so nezakonita. Moška homoseksualnost se kaznuje z zaporno kaznijo, vlada pa istospolnih porok ne priznava. 

Na vprašanje, zakaj se kot samooklicana “družbena aktivistka” ni lotila boja za pravice žensk, je leta 2015 za FT povedala: “Ne smeš se osredotočiti samo na en segment družbe. Če želite učiti ženske, morate učiti tudi moške. Če imate izobražene moške, bodo ti svojim ženskam omogočili, da se izobrazijo,” je dodala šejka, ki je tudi predlagala, naj ima svet malce več potrpljenja z njeno državo.

Moževa neomejena politična oblast

Državi Katar, ki je bila sporna gostiteljica svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022, od sredine 19. stoletja vlada družina Al Thani. Gre za absolutno monarhijo, kar pomeni, da ima monarh neomejeno politično oblast nad državo in njenimi prebivalci. Sedanji vodja države je emir šejk Tamim Bin Hamad Al Thani, od ustanovitve rodbine Thani leta 1850 pa se je v državi zvrstilo skupno osem vladarjev. Šejk Hamad Bin Khalifa Al Thani je junija 2013 oblast predal svojemu sinu – enemu od svojih 24 otrok.

Čeprav ni bil vedno v vrsti za naziv, je leta 2003 na položaju kronskega princa zamenjal svojega brata. Izobraževal se je v Združenem kraljestvu na šoli Sherborne, Harrow in vojaški akademiji Sandhurst. Šejk Tamim se je leta 2005 poročil s svojo sestrično iz drugega kolena in imel štiri otroke, leta 2009 pa se je poročil s svojo drugo ženo – hčerko katarskega veleposlanika v Jordaniji. Imata pet otrok, tri hčere in dva sinova. Leta 2014 se je poročil s tretjo ženo. Imata štiri otroke, tri sinove in eno hčerko.

Zemeljski plin in nafta

V državi so leta 1940 odkrili nafto, kar je preoblikovalo njeno gospodarstvo, in zdaj je tretja država na svetu z največjimi zalogami zemeljskega plina in nafte. Država ima zdaj visok življenjski standard, saj nima dohodnine in ima eno najnižjih davčnih stopenj na svetu. Katar ima v lasti stavbe, med drugim Shard, največji nebotičnik v Združenem kraljestvu. Potem ko je katarski državni premoženjski sklad leta 2010 za 1,5 milijarde funtov kupil trgovino Harrods, je šejk Hamad dejal: “Vlagamo povsod. Tudi vaš Harrods – vzeli smo ga.”

FOTO: PROFIMEDIA

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam