Za učinkovito hidracijo pojdimo k izviru in na sonce

Napovedale smo, da se bo naši ekipi pridružila nova Nepremagljiva in čas je, da obljubo izpolnimo. Na vrsti je prvi članek, ki ga je pripravila Saša Premović, dr. med., ki nam bo pomagala bolje spoznati naše telo.

Pomembnost hidracije

Poleti je dobra hidracija še kako pomembna. Prav je, da smo vedno opremljene s stekleničko vode, še posebej za daljše pohajkovanje po mestu ali pot v avtu. Tako se bomo izognile neprijetnim simptomom dehidracije, kot so glavobol, omotica, utrujenost in znižana produktivnost.

Za učinkovitejšo hidracijo lahko vodi v svoji steklenički primešamo kokosovo vodo ali elektrolite, izogibamo pa se alkoholu in kofeinskim napitkom, ki izpljavljajo vodo iz telesa. Dodatni nasvet, ki ga verjetno marsikatera še ne pozna, pa je pitje strukturirane vodeVsi poznamo tri agregatna stanja vode: tekoče, trdno (led) in plinasto (vodna para). V zadnjih letih pa se je na področju raziskav vode pojavil nov zanimiv koncept – četrta faza vode oziroma strukturirana voda. 

Kaj je strukturirana voda

Strukturirana voda ima drugačno molekularno sestavo od vode, ki priteče iz pipe in jo poznamo kot H2O. Ta drugačna razporeditev molekul (H3O2) nastane, ko je voda v bližini hidrofilnih (vodoljubnih) površin. Molekule vode se podobno kot pri ledu povežejo v heksagonalne plošče, vendar so za razliko od ledu plošče prožne kot gel in se prosto gibljejo.

Kot vsaka novost na področju znanosti je tudi strukturirana voda zelo kontroverzna tema s številnimi zagovorniki in nasprotniki. Številni znanstveniki in uporabniki opisujejo svoje ugotovitve in opažanja ter med drugim navajajo, da strukturirana voda izboljšuje koncentracijo in spomin, krepi spanec, podpira imunski sistem, pomaga pri razstrupljanju telesa, spodbuja dobro prebavo in zmanjšuje zaprtje, izboljšuje prekrvavitev kože ter pomaga stabilizirati krvni sladkor. Morda se ob tem še komu porodi misel, da so to koristi vsake čiste vode, ne le strukturirane … 

Zato predlagam, da se o koristih za zdravje vsak prepriča na svoji koži. Kako? Najlepši primer strukturirane vode je naravna izvirska voda oziroma vsaka voda, ki ni bila umetno spremenjena.

Filtriranje in kemična obdelava vode

Na žalost pa voda, ki je v mestnih čistilnih napravah podvržena strogemu filtriranju in kemični obdelavi, posega v strukturo in naravno energijo vode, pri čemer se poruši njena molekularna zgradba. Mnogo znanstvenikov se zato ukvarja z vprašanjem, kako vodi povrniti njeno naravno zgradbo. Dognali so, da lahko vodo strukturiramo s postopki, kot so magnetiziranje z vorteksiranjem (vrtinčenjem), izpostavljanje ultravijolični (UV) ali infrardeči (IR) svetlobi ter izpostavljanje naravni toploti in energiji sonca.

Svojo vodo lahko najenostavneje strukturiramo na soncu, pri čemer se seveda izogibamo močnemu opoldanskemu soncu.

Skupaj s temi dognanji se je na tržišču seveda pojavilo ogromno pripomočkov in naprav za strukturiranje vode, od zelo preprostih, kot so posebno oblikovane stekleničke, pa do tehnološko zelo naprednih ter temu primerno dragih.

Preprosti načini

Osebno rada začnem s preprostimi stvarmi. Sploh zdaj, v letnem času sonca, se mi zdi škoda ne izkoristiti moči, s katero sonce blagodejno vpliva na številne vidike telesa in duha. 

Že ajurveda, tisočletja stara indijska medicina, je poudarjala zdravilne lastnosti vode, nabite z energijo sonca. Preden so vodo popili, so steklenico vode tri zaporedne dni za osem ur postavljali na sonce in verjeli, da takšna voda zdravi organizem. Zadostovalo naj bi že osem ur na soncu, steklenico pa je nato treba hraniti na sobni temperaturi, ker nizke temperature vodi odvzamejo zdravilno moč.

Ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da smo ljudje v večinski meri zgrajeni iz vode. Svojo vodo lahko najenostavneje strukturiramo na soncu, pri čemer se seveda izogibamo močnemu opoldanskemu soncu. Najbolj idealno je jutranje in večerno sonce (sončni vzhod in zahod), zato v teh delih dneva čim pogosteje izpostavimo kožo soncu. Bolj pogumne se lahko poslužimo celo dihanja sonca in “sungazinga” – sprejemanja energije sonca preko oči. Seveda ne smemo pozabiti na naravna bogastva naše države – številne izvire vode, ki jih najdemo praktično povsod po Sloveniji. Na dnevni izlet lahko vzamemo plastenke in jih napolnimo z izvirsko vodo, ki jo lahko nato primešamo vodi iz pipe (npr. 2 dl izvirske vode v liter vode iz pipe).

In še to: jutranje in večerno sonce ne bosta pripomogla k tvorbi vitamina D v koži, zato nadomeščanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil priporočam tudi poleti.

Saša Premović, dr. med.

Za več informacij pa kliknice na povezavo: https://studio-528.com/sl/

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam