Zakaj bi morale imeti finančnega svetovalca?

Zanimivo je, kako imamo ljudje različna prepričanja … Ta se kažejo tudi ob vprašanju, kdo sploh potrebuje finančnega svetovalca.

Nekatere boste rekle, da tisti, ki imajo res veliko denarja, druge boste trdile ravno nasprotno – da ga potrebujejo tisti, ki imajo dolgove in ne znajo ravnati z denarjem, tretje boste rekle, da je finančni svetovalec kar bančnik, četrte, da je to računovodja, pete, da finančnega svetovalca sploh ne potrebujemo, šeste … Hmmm, katera ima prav?

Pojdimo po vrsti … Najprej moramo vedeti, kdo je ‘finančni svetovalec’

Zanimivo je, da le redki vedo, da je pravi naziv osebni finančni svetovalec, saj je ta res specializiran za osebne finance. In če bi vam zdaj želela na poljuden način pojasniti, kdo je osebni finančni svetovalec, bi za primerjavo navedla: osebni finančni svetovalec je kot vaš osebni zdravnik. Razlika je ‘le’ v tem, da je osebni finančni svetovalec zdravnik za vaše finance. To pomeni, da je on tisti, ki mora imeti v prvi vrsti široko finančno znanje (mora poznati celoten finančni trg), in je neodvisen. Si predstavljate, da bi vas bolela glava in bi prišle k ortopedu? Težko bi vam pomagal, se strinjate? In potem bi potrebovale zdravilo proti vnetju, on pa bi vam (ne glede na stranske učinke) predpisal tistega, pri katerem je najbolj finančno stimuliran? Bi bilo to najbolje za vas? Nikakor. Bi bilo etično? Še manj …  Nič drugače ni v svetu osebnih financ.

Tudi na tem področju obstajajo specialisti

Če smo rekli, da so osebni finančni svetovalci kot splošni zdravniki, znotraj prave finančne ekipe delujejo tudi drugi specialisti. Sama sem recimo specializirana za področje proračuna in financiranja. Poznamo pa še druge specializacije. Pa si poglejmo, kaj lahko pričakujemo od posameznega specialista:

1. Specialist za osebni proračun ali finančni mentor: pomaga ljudem, ki so v t. i. obdobju finančne starosti ‘otroka’, postaviti močne finančne temelje in poda usmeritve za predčasno odplačilo slabih dolgov. Obdobje ‘otroka’ je tisto, ko imaš občutek, da živiš od plače do plače in ti konec meseca navadno ne ostane kaj dosti. Poleg tega si življenja brez kreditnih kartic, kakšnega limita in drugega kredita ne predstavljaš. 

2. Specialist za financiranje: je oseba, ji je zelo poznano področje zadolžitve. Pozna vse pasti zadolževanja, delovanje bank, male trike … Njegova dodana vrednost pride še posebno do izraza, ko potrebujemo stanovanjsko posojilo. Takrat nam lahko s svojimi izkušnjami prihrani več tisoč, nemalokrat več deset tisoč evrov. 

3. Upravljavec premoženja: je oseba, ki koordinira in nadzira finančni portfelj strank. Finančni portfelj, poleg naložb, lahko vsebuje tudi druge oblike finančnega premoženja, npr. transakcijske in pokojninske račune, zavarovanja itn. Cilj upravljanja premoženja je čim bolj povečati vrednost naložbenega portfelja stranke, ob čim manjšem tveganju. Pri tem procesu upravljanja se upoštevajo želje, cilji in potrebe stranke.

4. Premoženjski svetovalec: je oseba, ki jo potrebujemo za zavarovanje premoženja – avtomobila, nepremičnine in drugega premoženja.

Kako izbrati ustreznega osebnega finančnega svetovalca

Preden boste odšle na posvet k osebnemu finančnemu svetovalcu, je pomembno izbrati pravega.

Preden boste odšle na posvet k osebnemu finančnemu svetovalcu, je pomembno izbrati pravega. »Ampak kako naj vem, kateri je pravi?« se boste verjetno vprašale. Ali boste morda celo mislile, da ga že imate … 

V nadaljevanju sem pripravila nekaj kratkih predlogov, ki vam bodo bodisi pomagali izbrati pravega ali preveriti, ali je tisti, ki ga imate, resnično pravi:

1) Najprej preglejte čim več predstavitev, spletnih strani ponudnikov finančnega svetovanja (v iskalnik vpišite ‘neodvisno finančno svetovanje’ in ‘osebni finančni načrt’) v svoji regiji in izberite vsaj tri, ki najbolj ustrezajo vašim preferencam. Če je mogoče, izberite svetovalca osebno, ne le ponudnika (torej svetovalne hiše).

2) V naslednjem koraku preglejte in po želji dopolnite spodnji vprašalnik (vzorec boste našle spodaj).

3) Zadnji korak pri izbiri so osebni, 20-minutni intervjuji z izbranimi ponudniki, v sklopu katerih vsem postavite identična vprašanja in jih ocenite.

Svetovalec, ki dobi v takšnem procesu izbire največ točk, je pravi za vašega osebnega finančnega svetovalca. Če nihče izmed intervjuvanih svetovalcev ne dobi vsaj 60 točk, predlagam, da nadaljujete intervjuje (lahko tudi iz iste svetovalne hiše), dokler eden izmed njih ne dobi vsaj 60 točk.

Preden se podate na to pot, morda še en nasvet. Preverite, v katerem finančnem obdobju ste – v obdobju otroka, mladostnika, odraslega, starostnika, zrelega ali modreca? Kako to naredite? Enostavno z izračunom, ki ga najdete TUKAJ. Nad rezultatom znate biti presenečene.

Sicer pa brez skrbi, če ste v obdobju otroka. Sama najraje delam prav z njimi. Pa veste, zakaj? Ker je v tem obdobju največji potencial za rast, rezultati so najhitreje vidni in zadovoljstvo je neopisljivo. 

In če vam zdaj pomagam odgovoriti na vprašanje, ali bi morale imeti osebnega finančnega svetovalca? Vsekakor, če želite varno in hitreje priti do svojih finančnih ciljev.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam