Zakaj varčujem v plemenitih kovinah?

Naše 5-tedensko popotovanje smo začeli v Južni Afriki. Obiskali smo prijateljico, ki je končala študij medicine in dela od jutra do mraka, za njene otroke pa skrbijo služabniki.

Njihov način življenja je povsem drugačen kot naš. Kljub temu da veliko gara, si vzame čas tudi za širšo družino, enkrat tedensko. Ob beli polenti in izbranem vinu je beseda nanesla tudi na varčevanje prisluženega denarja, naložbene investicije, bogastvo, ki se skriva v Južni Afriki – zlato. 

Prijateljica živi v Pretoriji, v veliki hiši, obdani z žico. Pri njih je v navadi, da pred njo stoji tudi varnostnik s puško, saj je stopnja kriminala zelo velika, še posebej zdaj, v času koronavirusa. Premožnejši za svoj denar garajo po cele dneve, za hišo in otroke pa skrbi tudi do osem služabnikov. In ko smo bili na obisku pri njej, me je zanimalo, ali uspe tudi kaj privarčevati. Pojasnila mi je, da želi svojim otrokom omogočiti svetlo prihodnost, zato verjame v dolgoročno varčevanje. Želi, da bi nekega dne študirali, tako kot je ona, in ne bi končali v revščini. Verjame, da je izobrazba ključ za polnejše in kakovostnejše življenje. Zato eno tretjino svojih prihrankov mesečno vlaga v plemenite kovine. In tukaj smo našli skupno točko, saj tudi midva verjameva, da so plemenite kovine pametna naložba in bodo kos vsem inflacijam.

Za rojstne dneve otrok, božič, ob krstu ali obhajilu ne kupujemo plišastih medvedkov in plastičnih avtomobilčkov, temveč z Miho vlagava v Otroški zaklad.

Pojasnila sva ji, da sva se za to odločila pri podjetju Elementum, kjer so nama razložili, da je zlato ob nakupu oproščeno DDV-ja. Srebro pa je obdavčeno z 22-odstotnim DDV-jem, če ga kupiva v Sloveniji, zato ga kupiva raje v brezcarinskem skladišču v Švici in ni plačila davka. Všeč nama je, da lahko že danes razmišljava o prihodnosti najinih petih otrok. Za vsak njihov rojstni dan, božič, ob krstu ali obhajilu ne kupujemo plišastih medvedkov in plastičnih avtomobilčkov, temveč vlagava v Otroški zaklad. Tudi babice in dedki jih obdarujejo tako. 

Južna Afrika je znana po rudnikih zlata

Beseda je tekla in naenkrat smo razpravljali o Pretoriji, mestu, ki je sedež vlade in obenem o tem, kako je okrog njega kar nekaj rudnikov, ki pa so drugačni od naših, kot jih poznamo pri nas doma. Gre za odprte kope, kjer vidiš razne stroje in tovornjake. V Južni Afriki so znani številni rudniki. Rudnik East Rand v Boksburgu sega recimo do globine 3.585 metrov. Drugi je TauTona, zahodno od Johannesburga, z globino 3.900 metrov, deluje od leta 1962. Na območju kotline Witwatersrand pa je zlato odloženo v starodavnih deltah reke. Rudnik zlata, ki se nahaja v južnoafriški regiji Mpumalanga, je največji v državi in sedmi najgloblji na svetu.

Njegovi začetki segajo v leto 1961, upravlja pa ga eno največjih rudarskih podjetij na svetu. Rudnik Kromdraai je eden najstarejših v Južni Afriki in je 40 minut oddaljen od glavnega mesta države. Rudnik zlata Mponeng je najgloblji rudnik na svetu, sega štiri kilometre pod zemeljsko površino. President Steyn Gold Mine leži v drugem največjem mestu Južne Afrike, rovi naj bi bili izkopani s tradicionalnimi metodami in praksami. Prijateljica ve zelo veliko o njih, zato smo jo samo poslušali. Tema je bila zanimiva tudi otrokom, zato niso pobegnili stran od mize na svoje ”napravice”. No, čeprav je bila zahtevna tematika, sva bila vesela, da so ji prisluhnili. Saj to tudi sodi v finančno opismenjevanje v otroštvu, kaj ne?

No, da nadaljujem, s kakšnimi podatki nam je postregla prijateljica. Pravzaprav Južna Afrika od 80. let prejšnjega stoletja velja za velik vir svetovne oskrbe z zlatom. Do leta 2006 je bila dejansko glavni proizvajalec zlata, danes pa je med prvih deset. Po svetu naj bi bilo kar 22 odstotkov zlata v obtoku prav iz Južne Afrike. Konec leta 2018 so imeli 6.000 ton rezerv. Res pa je, da nekateri podatki pričajo, da je veliko rudnikov v Južni Afriki v zadnjih letih postalo nedonosnih, zaradi zmanjšanih zalog zlata.   

Če sem zbudila zanimanje v vas in bi tudi vi želeli varčevati v plemenitih kovinah, začnite danes. Izpolnite vprašalnik in dobili boste vse informacije. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam