To so razlogi, zakaj začeti s hojo, če vas tek ne mika

Včasih sem malce postrani gledala na ljudi, ki samo »hodijo,« med tem, ko sem jaz navdušeno tekla svojih xy kilometrov.

Sploh, čudno sem gledala, če se je kdo sprehajal ob meni na tekaški stezi v fitnesu. Sedaj to večkrat počnem tudi sama, celo večkrat, kot tečem notri na tekaški stezi. »Kakšna škoda časa. Zakaj je sploh v fitnesu, če misli samo hoditi!« Še vedno se strinjam, da je škoda priti v fitnes zato, da hodiš na trenažerju, saj je zagotovo boljše, če to počneš na svežem zraku, a moje mnenje o hoji sami, se je skozi leta močno spremenilo.

Ja, tek je zagotovo fizično bolj zahteven in zato radi pomislimo, da zato predstavlja boljšo obliko treninga. Pa ni vedno tako. Za mnoge je tek povsem neprimerna oblika gibanja, ki jim lahko celo škoduje. Z veseljem bi tudi rekla, da hoja predstavlja povsem enako učinkovit trening kot tek, ampak to bi bila laž. Pravzaprav ju sploh ne bi smeli primerjati.

Ne, hoja ni brez zveze!

Dejstvo je, da je hoja primernejša kot tek za veliko skupino ljudi. Vsi s težavami v kolenih, gležnjih, hrbtenici, pa tudi tisti s preveč kilogrami, jo bodo bolje odnesli, no predvsem njihovi sklepi in kosti, s hojo kot tekom. Vsaj na začetku. Hoja je namreč nizko odbojna aktivnost (ne skačemo in prenosi teže so nežnejši, pri teku se obremenitev poveča tudi za trikratno težo tvojega telesa) in jo lahko izvajamo daljše časovno obdobje.

Sploh, čudno sem gledala, če se je kdo sprehajal ob meni na tekaški stezi v fitnesu. Sedaj to večkrat počnem tudi sama, celo večkrat, kot tečem notri na tekaški stezi.

Hoja izboljša našo kondicijo, stanje našega srčno-žilnega sistema, pomaga pri depresiji in zasičenosti, izboljšuje razpoloženje, je manj naporna za naše sklepe, lahko pomaga pri nadzoru telesne teže, zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih in kroničnih obolenj, izboljšuje vzdržljivost, prekrvavitev in telesno držo. Verjetno bi lahko še naštevala.

Raziskave so pokazale, da vsakodnevna hoja zmanjšuje možnost kapi tako pri moških kot ženskah, predvsem pa je fascinanten podatek, da zmanjša umrljivost za kar 39 % (v primerjavi z nekom, ki je športno neaktiven).

Vsakodnevna enourna hoja zniža tveganje za umrljivost za 24 %. Ampak rekli boste, kdo pa ima poleg vsega še eno uro vsak dan za hojo. 2,5 ure aktivne hoje na teden zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za 19 %. En malo daljši sprehod, po možnost rahlo v hrib, na teden pa gre, kajne? Optimalna hitrost je nekje 6,5 km na uro, kar pomeni, da je treba resno zakorakati in se ne »šetkat« naokoli kot v nakupovalnem centru.

Ne samo telo, tudi um vam bo hvaležen

Če so pozitivni učinki hoje na telo pričakovani, pa so za razliko od učinkov na psihično počutje manj opazni, oziroma traja dalj časa, da jih opazimo. Z nekaj introspekcije boš namreč hitro opazila, kako hoja pozitivno vpliva na tvoje počutje. Ena od študij je pokazala, da hoja poveča ustvarjalnost za kar 60 %.

Med hojo namreč ideje lažje zaokrožijo po naših mislih, zato predstavlja tudi preprosto in učinkovito rešitev, kako povečati kreativnost in aktivnost naših malih sivih celic.

Prav tako učinkovito popravlja in izboljšuje razpoloženje. Že 12-minutni sprehod, v primerjavi s sedenjem, poskrbi za več veselja, moči, zbranosti in celo samozavesti. Hoja v naravi se je izkazala kot odličen način za to, da nehamo predelovati ene in iste negativne izkušnje, ki vzbujajo negativna čustva in občutke in na ta način vodijo v slabo počutje. Ja, hoja je zlato. Izboljšuje tudi spomin in pomaga, da se naše možgansko tkivo počasneje stara. Nekatere raziskave pa so celo nakazale, da ima 10-minutna hoja v naravi, skoraj enake učinke na zmanjševanje stresa in izboljšanje psihičnega počutja kot 45-minutni trening.

Torej, boš v svoj urnik od sedaj naprej umestila tudi hojo?  

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam