Zanzibar, biser Indijskega oceana

V iskanju novih destinacij za moja potovanja skušam poiskati takšne, ki so čimbolj posebne. Fascinira me opazovanje drugačnih oblačil, navad, okušanje nepoznane hrane in pijač, občudovanje tuje arhitekture in odkrivanje zgodovine, ki nam je v šolah niso predstavili. Prav zato vabljeni z mano v nov svet. Vabljeni v Afriko.

Zanzibar je skupina otočij, ki so del Tanzanije, 8. najrevnejše države na svetu. A naj vas to ne prestraši. Da, drži: med obiskom boste v bolj vaškem okolju videli prej kolibe kot hiše, narejene iz blata, z razbitimi okni in brez vrat. Videli boste krave, kako se sprehajajo čez vas ali pa kar po vaši plaži. Naj vas enako ne začudi, ko (in ne če) boste videli otroka, starega komaj toliko, da zna hoditi, kako se sam sprehaja po vasi. Vzemite to kot fascinacijo in neko novo spoznanje ter širjenje lastnega obzorja brez ocenjevanja druge kulture skozi prizmo svoje lastne. Po drugi strani namreč Zanzibar ponuja nekaj najlepših prizorov, kar jih bodo uzre vaše oči. In vse to je njegovo pravo bogastvo.

V tem potopisu bomo zajeli nekaj najbolj praktičnih nasvetov, ki jih je uporabno vedeti pred samim obiskom. Recimo to, da si najprej odgovorite, kak popotnik ste: tak, ki raje leži v hotelskem resortu ali tak, ki raje raziskuje. Zanzibar ima namreč dva različna obraza: turistični zahod in sever ter nekoliko bolj umirjen in vaški jug ter vzhod.

Nasvete, kaj in kako glede Zanzibarja, boste našli na koncu, pred tem pa se najprej zapeljimo po njem in spoznajmo njegove glavne znamenitosti, ki jih ne smete izpustiti.

Zanzibar City s Stone Townom

Zanzibar City je glavno mesto in je blizu letališča, na katerem boste pristali, zato ga je smotrno obiskati takoj na začetku ali na koncu potovanja. Mesto je razdeljeno na novi del, v katerem večina živi, in stari del Stone Town, ki je pod Unescovo zaščito in je glavna turistična znamenitost. Pripravite se na mesto, ki živi; trume otrok in mladih so cel dan zbrane na plaži, kjer si najdejo različne aktivnosti, s katerimi si zapolnijo dan. Tržnica je odprta cel dan in njen obisk je nuja za vse, ki radi opazujete drugo kulturo (ne pozabite raziskati tudi začimb, po katerih je Zanzibar tako znan). Prav tako nikar ne izpustite starega gradu (Old Fort), House of Wonders, restavracije Lukmaan, ki je zaradi nizkih cen in okusne hrane prava turistična atrakcija, nekdanje tržnice s sužnji (vstopnina ok. 4 EUR), pa seveda rojstne hiše (čeprav nedokazano) Freddieja Mercuryja.

Spomenik sužnjem
Anglikanska katedrala na mestu nekdanje tržnice s sužnji.

Iz Stown Towna morate nujno narediti tudi poldnevni izlet na Nakupenda Beach in Prison Island (ok. 30 EUR/os.), kjer boste lahko božali orjaške želve. In da ne pozabimo celodnevnega Blue Safarija (ok. 55 EUR/os.), kjer se boste lahko potapljali, snorkljali, kaj dobrega pojedli, če boste imeli srečo, pa se celo srečali z delfini. In nikar Stone Town-a ne raziskujte sami: najemite lokalnega vodiča v TIC-u v starem gradu (ok. 5 EUR/os.) in se predajte 3-4-urnemu vodenju, polnem izjemnih zgodb. Ste na primer vedeli, da večina vhodnih vrat na otoku pove ogromno o ljudeh, ki živijo v hiši?

Changuu Island (Prison Island)
Nakupenda Beach
Promenada na plaži
Blue Safari

Vzhod

Vzhod otoka je bolj umirjen in izven hotelskih kompleksov nekoliko bolj vaški. Veselite se lahko dolgih kilometrov peščenih plaž in palm ter izjemnih hotelskih resortov, izven njih pa bo bolj malo dogajanja. Na spodnjem delu vzhoda je recimo vasica Paje, ki premore dve ali tri restavracije, nekaj majhnih trgovinic, bencinsko črpalko, kak bankomat, ki ne dela ali je prazen, ter par drugih malenkosti — in se potem počasi že kar konča. Če želite torej bolj umirjen dopust, bi znal tale vzhod biti prava stvar za vas.

Od tukaj lahko obiščete znamenito restavracijo na skali Rock Restaurant, si ogledate Kuza Caves, kjer boste lahko zaplavali v podzemnem jezeru (vstopnina ok. 9 EUR), gozd Jozani (vstopnina ok. 8 EUR), če se hočete nagledati opic v naravnem okolju in v živo videti mangrove, marsikdo pa se bo ob plažah preizkusil tudi v kajtanju ali se učil potapljanja. Od tukaj vam bo najlažji tudi obisk koral okoli atola Mnemba, če si želite snorkljanja ali potapljanja.

Sever

Sever z osrednjima vasicama Nungwi in Kendwa je tisti del, ki je turistično — poleg Stone Towna na zahodu — nekako najbolj oblegan. Kendwa je vas z verjetno najlepšo plažo, ki v sončnem vremenu zažari v turkizno modri barvi, kot je še niste videli, a je zato tudi temu primerno obljudena. Prave Afrike tukaj sicer ne boste doživeli, je pa kljub temu vredna obiska in ogleda. Nungwi na samem severu otoka je po mojem okusu ravno prava mešanica zahodnega sveta in afriške avtentičnosti: ob večerih lahko sedete h kakšni mizi na plaži in uživate v večerji ter koktejlu ob šumenju morja ali se sprehodite med stojnicami, kjer vam bodo lokalci skušali prodati vse in še več, še najbolj pa slike z afriškimi motivi.

Baraka Natural Aquarium

Čez dan vas bo Nungwi kratkočasil z lepo plažo, kjer je naravni sok le nekaj korakov stran, v noč pa vas pospremil s čarobnim sončnim zahodom. Za vse ljubitelje živali pa: nikar ne obiščite Zanzibar Kilosas Conservation, kljub temu da se sliši živalim prijazno. Zato, ker je noj tako ranjen od lovljenja za ta “živalski vrt”, da je cel premazan s tekočino za zdravljenje, krokodila imata prej mlakužo kot kak bazen, vsi razen kameleonov, ki so tako ali tako ves čas pri miru, imajo čisto premajhne kletke, opic imajo nametanih mali milijon v tisto malo ogrado, a opice rabijo prostor za norenje in tu ga res nimajo in še bi lahko našteval. V glavnem, takega načina ravnanja z živalmi ni za podpirati.

Zelo pa vam svetujem plavanje z želvami v Baraka Natural Aquarium (vstopnina ok. 8 EUR), kjer si boste izbrali nov nepozaben spomin (za želve — lahko ste mirni — izjemno lepo skrbijo).

Od glavnih znamenitosti pa k informacijam iz prve roke: kaj in kako najlažje po otoku ter na kaj je potrebno paziti.

Praktični nasveti

 • Test za Covid za vstop v Tanzanijo in na otok trenutno ni potreben, preverite le, če ga zahteva vaš letalski ponudnik (npr. Ethiopian Airlines ga trenutno ne zahteva, Emirates pa ga).
 • Cepljenja za Zanzibar niso potrebna (cepljenje proti rumeni mrzlici je potrebno le za celinsko Tanzanijo, če bi želeli npr. na kak safari).
 • Vizo si uredite kar ob pristanku na letališču na Zanzibarju (lahko jo tudi online TUKAJ, a zna trajati celo večnost, da jo dobite; namig: na letalu se čekirajte na sedeže v sprednjem delu, da boste čimprej z letala in med prvimi v vrsti za vizo — tako se boste izognili pretiranemu čakanju)
 • Internet: najbolje je kupiti SIM kartico podjetja Zantel, a nikar na letališču. Zelene Zantel trgovine boste našli skoraj na vsakem vogalu in v njih plačali 5 EUR za 20 GB podatkov za teden dni namesto 25 EUR na letališču.
 • Če ob prihodu potrebujete internet (za Google Maps ipd.), uporabite gratis WiFi na “Departures” delu letališča (na “Arrivals”, kjer boste pristali, običajno ni uporabno).
 • Denar — EUR ali USD — nujno prinesite s sabo. Menjate ga lahko kar na letališču; tečaj je praktično povsod enak. Bankomati so na otoku redki, več jih je v glavnem mestu, drugod pa so večinoma nedelujoči ali prazni. V turističnih delih menjavajte denar sproti, v manj turističnih delih pa se morate nekoliko bolj zorganizirati ali menjavati v izbranem hotelu po pogosto slabšem tečaju.
 • Vedno plačujte v lokalni valuti: tanzanijskih šilingih. Tako boste nemalokrat prihranili vsaj 10%.
 • V restavracijo se odpravite, ko še niste lačni; na naročen obrok boste kdaj čakali tudi po celo uro, čeprav ste edini v restavraciji (v manj avtentičnih restavracijah v bolj turističnih delih bo čakanja manj).
 • Otok je precej vetroven.
 • Za morje je značilno močno plimovanje. Plima in oseka se menjavata na šest ur in vsak dan pol ure kasneje, oseka pa čudovito plažo spremeni v puščavo nasedlih ladij, ujetih rib in domačinov vseh generacij, ki si nabirajo hrano.
 • Če boste najeli avto: ceste (razen glavnih) so obupne, nemalokrat potrebujete za 40 km celo uro. Mednarodnega dovoljenja, ki se ga uredi v Sloveniji, ne potrebujete, si pa morate ob najemu urediti turistično vozniško dovoljenje (10 USD). Nikjer še nisem doživel toliko policijskih kontrol na poti. Cena: ok. 300 USD/10 dni, je pa ogromna ponudba tudi zasebnih celodnevnih taksijev.
 • Trgovci pričakujejo, da boste barantali; nemalokrat lahko ceno spustite tudi 50 ali 60%. A ne pozabite: ste v 8. najrevnejši državi na svetu in kak evro ali dva bosta prišla trgovcu veliko bolj prav kot vam.
 • Če boste na samem potovanju potrebovali kakršno koli pomoč ali ponudbo za izlet, transfer, taksi ali karkoli drugega, povprašajte kar v Facebook skupini TUKAJ. Lokalni ponudniki so v skupini zelo aktivni in vedno pripravljeni pomagati.

Bujne palme, prostrane peščene plaže, turkizno modro morje, večno poletje in nore dogodivščine čakajo na vas. Vabljeni, da se odzovete njihovemu klicu in si ustvarite nove nepozabne spomine v času, ko je tak pobeg najbolj potreben.

Komentirajte

Vsak petek našim bralkam, ki so prijavljene v novičke Nepremagljive, pripravimo ekskluzivno vsebino, ki jo prejmejo izključno samo prijavljene bralke, na svoj email naslov. 

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam