Vsebino omogoča mediterra.si

Zakaj bi morale ta olja vključiti v našo prehrano!

Glede na to, da se prehranjujem po načelih LCHF in me zanima vse, kar se vrti okrog hrane, mi je kar malce nerodno priznati, da pri vsakdanjem prehranjevanju uporabljam le olivno olje, maslo, kokosovo maščobo in svinjsko mast.

Pri določenih stvareh imam rada rutino in uporaba maščobe v kuhinji je ena od teh stvari. Pred nekaj dnevi pa mi je poštar dostavil paket olj mediterra.si. In ko sem odprla paket, zložila olja v zelo estetski embalaži (elegantni črni) na mizo, jih začela preizkušati se mi je odprl nov svet.

Marelično olje

Namig za uporabo v kuhinji

Običajno malico iz skute, nekaj orehov, žličke eritritola in ščepca cimeta sem oplemenitila z žlico hladno stiskanega Mediterrinega mareličnega olja. Mmmmm … Okusi so se čudovito povezali in odkrila sem olje, ki bo postalo stalnica v moji kuhinji.

Sprva sladkasto oster okus se v nekaj trenutkih razvije v okus po marcipanu, ki te spravi v dobro voljo. Marelično olje pridobivajo s stiskanjem olja iz koščic, ne iz sadeža. Stiskanje je hladno, brez praženja, da se čim bolj ohranijo vse hranilne snovi. Prevladujoče maščobne kisline v njem so enkrat nenasičene, ki pomagajo vzdrževati normalno stanje holesterola in trigleceridov v krvi. 

Namig za uporabo v kozmetiki:

Marelično olje pa se že dolgo uporablja tudi v kozmetiki. Zelo lepo namreč mehča kožo. Sama sem si ga nanesla na kožo okrog oči, ki je tanka kot papir in kljub negovanju suha. Stanje se je takoj spremenilo in redno ga bom uporabljala vsak večer. Preizkusila bom tudi, kako se obnese, če ga dodam v kremo za telo.

Avokadovo olje

 Naslednje odkritje je deviško hladno stiskano avokadovo olje, v katerem prav tako prevladujejo nenasičene maščobne kisline s še nekoliko višjim deležem enkrat nenasičenih maščobnih kislin od mareličnega olja. Njegova barva je temno olivno zelena. Vonj, ki v trenutku prebudi brbončice, takoj za njim pa se oglasi še želodček, obljublja okus avokada s podtonom limone – in prav takšen je v resnici njegov okus.

Namig za uporabo v kuhinji:

V kuhinji sem ga uporabila za začinjanje solate iz češnjevcev in avokada v kombinaciji z origanom. Včasih se pri takih solatah okus avokada malce izgubi, tokrat mu je avokadovo olje pomagalo, da ohrani svojo noto. 

100 % deviško oljčno olje

Mediterrino 100 % deviško oljčno olje temelji na hladnem stiskanju oliv le z mehanskimi postopki. Barva je nežno zelena, okus je prav tako nežen in šele na koncu se izrazijo polifenoli. Obožujem pravo ekstra deviško olje in okus Sredozemlja, zato olivno olje uporabljam vsepovsod.

Namig za uporabo v kuhinji:

Po navadi se najbolj enostavne stvari najboljše, zato sem zelo zadovoljna z lahko večerjo, pri kateri se na krožniku znajdejo olive, olivno olje in začimbna mešanica satar, ki jo poznajo v arabskem svetu in jo tradicionalno uporabljajo pri peki kruha, sicer pa se lahko doda katerikoli jedi. Mešanico sestavljajo začimbe timijan, origano, beli sezam, sumac in sol. Koščke kumare in paradižnika izmenično pomakam v olje in v satar – in sem v nebesih.  

V olivnem olju močno prevladujejo enkrat nenasičene maščobne kisline, vsebuje tudi nekaj omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, bogato je z vitaminom E. Zaradi svoje maščobnokislinske sestave, velike razširjenosti v Sredozemlju in vsestranske uporabnosti je olivno olje postalo sinonim za sredozemsko prehrano, ki blagodejno vpliva na zdravje.

K temu prispevajo tudi lignani v olivnem olju, ki delujejo kot fitoestrogeni, in drugi polifenoli, ki zmanjšujejo oksidativni stres v celicah in kvarjenje genetskega materiala. V njem je tudi skvalen, ki skrbi za zdravo in prožno kožo in deluje močno antioksidativno. Pozitivno vpliva tudi na stanje holesterola, saj preprečuje njegovo nastajanje v prevelikih količinah. Beta-sitosterol v olivnem olju pa zmanjšuje absorpcijo holesterola iz prebavil.

Konopljino olje

Olje, ki je med mojimi favoriti, je ekstra deviško hladno stiskano konopljino olje. Na začetku me je presenetil njegov okus, ki ni prav nič grenak. Oster je in aromatičen. Verjetno sem zaradi uživanja kapljic CBD pričakovala bistveno intenzivnejši okus.

Namig za uporabo v kuhinji:

S konopljinim oljem sem začinila ajdovo skledo, v kateri so bili poleg ajdove kaše še češnjevec, avokado in sir, na hitro popečen v ponvi.

Dokler ne poskusite sami, si ne morete misliti, kakšna eksplozija okusov je to! Vse se postavi na svoje mesto, ko ponovno ozavestim, da je najbolj zdrava hrana tudi najbolj kakovostna in okusna.

V konopljinem olju prevladujejo večkrat nenasičene maščobne kisline, vsebuje pa tudi alfa-linolensko esencialno omega 3 maščobno kislino in gama linolensko, ki je predstavnica omega 6. Poleg naštetega najdemo v konopljinem ekstra deviškem olju tudi ogromne količine vitamina E, ki je znan po svojem antioksidativnem delovanju. 

Vitamin E se v konopljinem olju ni znašel po naključju, ampak zato, ker večkrat nenasičene maščobne kisline močno in hitro oksidirajo, vitamin E pa zavira ta proces. To pomeni, da bi olje s tako veliko vsebnostjo (80 g/100 g) večkrat nenasičenih maščobnih kislin zelo hitro postalo žarko, če ga ne bi spremljal vitamin E. Prevzel je namreč vlogo nekakšnega maščobnega viteza proti staranju, ki se bori proti oksidaciji lipidov tudi v našem telesu.

Če vemo, da so maščobe gradniki celičnih sten, živcev in celičnih membran ter določajo prožnost teh struktur, je takoj jasno, kako zelo pomembno je antioksidativno delovanje vitamina E. 

Bogat vir vitamina E so predvsem olja, semena, kalčki in oreški, bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Po vsebnosti vitamina E med olji konopljino prekaša le olje pšeničnih kalčkov. Dnevno se za odraslo osebo priporoča 12 mg vitamina E, kar sta natanko dve žlici in pol Mediterrinega stoodstotno deviškega hladno stiskanega konopljinega olja.

Laneno olje

Ekstra deviško hladno stiskano laneno olje je najbogatejši vir omega 3 maščobnih kislin med olji. Vsebuje jih več kot 50 odstotkov  v odličnem razmerju 4 : 1 v primerjavi z omega 6, poleg tega pa še obe esencialni maščobni kislini – alfa-linolensko in linolno maščobno kislino. Zaradi tako visoke vsebnosti omega 3 maščobnih kislin laneno olje res hitro oksidira, zato ga hranim v hladilniku in ga nikakor ne uporabljam za kuho. Vedno pa ga dodam v zeleni smuti.

Namig za uporabo v kuhinji:

Recept za zeleni smuti:

  • velika pest mlade špinače
  • steblo zelene
  • 1 malo jabolko/pol hruške/pol banane
  • kokosov napitek
  • lanena semena
  • chia semena
  • žlica lanenega olja
  • pol avokada po želji
  • ščepec cimeta

Priprava: Vse sestavine zmešamo v blenderju v gost smuti, prelijemo v lep kozarec in svežega takoj popijemo. 

Sezamovo olje

Olj ne uporabljamo zgolj pri kuhi. Zelo blagodejno vplivajo na kožo, zato se uporabljajo tudi v kozmetiki. Ajurvedska medicina priporoča njihovo uporabo v vsakodnevni rutini. Pravi, da mora biti telo dobro naoljeno zunaj (masaža) in znotraj (prehrana).

Namig za uporabo v kozmetiki in za masažo:

Če je telo dobro naoljeno znotraj, lahko toksini spolzijo iz telesa in se vzroki bolezni izločijo. Oljna masaža pa upočasni procese staranja. Ajurveda priporoča vsakodnevno samomasažo z olji. Glede na tip osebe (vata, pita, kapha) masažo izvajamo zjutraj ali zvečer pred prhanjem.

Najbolj univerzalno olje za ajurvedsko masažo je sezamovo olje – in verjetno je popolnoma odveč omeniti, da je najbolje, če je hladno stiskano 100 % deviško, ker je tako ohranilo vse hranilne snovi, ki jih koža hvaležno vpije. Pred masažo sezamovo olje nalijemo v kozarec – 0,3 dl bo dovolj – in ga za nekaj minut postavimo na radiator, da se segreje. Nikakor ne na štedilnik! Ko se segreje, se lahko pričnemo masirati po vrhu glave, na temenu.

Dobro zmasiramo lasišče, obraz, ušesa in vrat. Sledijo roke, ki jih dobro pregnetemo – z vzdolžnimi gibi po ravnih delih in krožnimi po sklepih. Na vrsti je trup: prsi, trebuh in nato zadnjica. Vse s krožnimi gibi. Sledijo noge in na koncu najpomembnejše – stopala. Za stopala si vzemite dodatnih pet minut. Celotna dobro pregnetite, nato še vsak prst posebej. Ko zaključite masažo, skočite pod prho in se z milom umijte le pod pazduho in po intimnih predelih.

Nanašanje losjona po prhanju ne bo potrebno. Koža je bogato nahranjena in tako mehka, da se kar ne boste nehali božati. Občutek toplega sezamovega olja na koži je nekaj najprijetnejšega, kar si lahko podarimo same – petminutni mini spa vsak dan. Ne gre le za masažo, ki prinaša ugodne občutke, ampak za pozornost, ki jo namenjamo sebi. Sledijo popolna sprostitev samozavedanje in občutek, da se imamo radi in skrbimo zase. Dragocene hranilne snovi iz olja vse to samo okrepijo. 

Namig za uporabo v kuhinji:

Sicer je sezamovo olje bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Veliko se ga uporablja v azijski kuhinji, tudi za pripravo hrane v voku.

Po navadi uporabljajo za to olje slabše kvalitete, stisnjeno iz praženih semen. Stoodstotno deviško hladno stiskano sezamovo olje pa raje uporabite, ko je hrana že kuhana, npr. čez dušen brokoli lahko potresete peščico sezamovih semen in prelijete z nekaj žlicami hladno stiskanega Mediterrinega sezamovega olja … Mmm, morda čez naribate še nekaj parmezana. Oh, razvrat!

Za konec bi dodala še to, da sem, ko imam takole priložnost spoznavati olja, globoko hvaležna, da lahko raziskujem hrano, ki v primeru Mediterrinih 100 % deviških hladno stiskanih olj ni le hrana, ampak ima zelo pomemben terapevtski učinek na naše zdravje, počutje in mentalne sposobnosti. Poleg tega pa so imele vrhunsko doživetje moje brbončice …

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam