Da v letošnjem decembru ne bo stresa, upoštevajte teh 7 napotkov!

Juhuuuu, pa smo ga dočakaleeee! Mesec december! Se ga veselite ali sodite med tiste, ki komaj čakajo, da mine? 

No, ne glede na to, v katero skupino sodite, je za december značilno, da nam povzroča precej stresa … Obremenjujemo se s tem, kdaj in s čim bomo koga obdarile, kako se bomo za praznike oblekle, kaj bomo skuhale, kako bomo okrasile dom, koga bomo povabile, kdaj si bomo lahko vzele dopust, kje bomo preživele zadnji dan v letu, kdo bo čuval otroke itn. 

Še najmanj (čeprav je to najbolj pomembno) se obremenjujemo s tem, koliko bomo za vse to namenile in potem – namesto da bi s stresom konec leta odpravile – v januar prenesemo še finančni stres in se držimo za glavo, kako nas je lahko spet tako ‘odneslo’. Pa smo si že preteklo leto obljubile, da bo letos res drugače. : (

Letos je res lahko drugače!

Pa veste, zakaj? Ker imamo letos nekaj, česar si pretekla leta nismo znale vzeti – imamo ČAS. Veliko časa. Pa ne samo to! Omejene smo z nakupovanjem, z obiskom zabav, z druženjem, kar pomeni, da lahko letos res premišljeno izbiramo darila in ne nazadnje poskrbimo zase s tem, da si ne bomo izpraznile denarnic!

Če kdaj, lahko letos resnično poskrbimo, da bo december minil bolj sproščeno. Vse, kar moramo narediti, je, da se držimo osnovnih napotkov:

Osredotočite se na tisto, kar imate lahko pod nadzorom

Zdaj ni čas, da bi se obremenjevale zaradi stvari, ki jih nimate pod nadzorom. Hitro napišite seznam stvari/situacij/oseb, ki vam povzročajo stres, in se vprašajte, na katere imate vpliv in na katere ne. Tiste, na katere ne morete vplivati, enostavno izbrišite iz svojih misli in se z njimi ne ukvarjajte več. Škoda časa in energije, saj gresta v nič. Tako enostavno? Ja, tako enostavno

Priprav se lotite pravočasno

Letos vam s pripravami na praznovanje ni treba čakati do zadnjega. Naredite si načrt opravil in jih razporedite po dnevih. Pa ne samo po dnevih, vključite tudi ostale člane družine vanje. Tudi oni imajo več časa kot običajno. Tako se boste vsakega opravila lotile z veseljem, poleg tega pa verjetno nobeno ne bo ostalo pozabljeno.

Kdaj recite tudi NE

Ženske smo še znane po tem, da bi želele vsem pomagati, biti na več mestih hkrati … A to ni prav, saj nam niso vsaka zabava, opravilo, pot, obisk enako pri srcu. Se strinjate? Postavite si izziv in najmanj enkrat tedensko nekomu recite ne. : ) Sicer pa boste lahko letos občutile, kako je lepo biti samo doma, v krogu najbližjih, in početi tisto, kar vas najbolj veseli. In četudi bo letos samo ena zabava, je glavno, da bo ta čarobna. 

Postavite si izziv in najmanj enkrat tedensko nekomu recite ne.

Načrtujte obdarovanje

To bi morale sicer početi vsako leto, a kaj, ko prej ni bilo časa, kajne? No, letos lahko to spremenite in še danes naredite seznam vseh, ki jih želite obdariti, poleg pa napišete znesek, ki bi jim ga želele namenile. Pozor! Najprej določite skupni znesek in ga potem porazdelite med osebe na seznamu. Bodite pozorne na to, da bo ta nižji, kot je bil pretekla leta, saj se letos lahko potrudite in dobro razmislite, kako bi lahko bližnje razveselile z drobnimi pozornostmi. Ali še bolje, morda letos ustvarite kaj same ali jim preprosto podarite svoj čas. : )

Na spletu bodite previdne

Če smo letos malce bolj varne, kar se tiče nakupovanja v trgovinah, smo toliko bolj podvržene spletnemu. Tam nas dnevno bombardirajo z različnimi oglasi, ki povzročajo pravi stres. Že s tem, ko nas npr. časovno omejujejo z nakupi … Verjetno vam je znano – še dve uri in akcija se izteče ipd. Nikar ne podlezite tem trikom, posebej, ker morate navadno za nakup uporabiti kreditno kartico. Če se zdaj ne boste imele pod nadzorom, se boste morale imeti januarja, februarja in morda še kaj dlje. To pa res ne bi bil uspešen začetek leta.

Otrokom nikar ne kupujte dragih daril

To je ena izmed pogostih napak. Nič ni narobe s tem, da otroku določimo finančni okvir. To je del finančne vzgoje, ki je še kako pomembna. Pomagajte mu razumeti, kakšna je prava vrednost darila in da se ta nikakor ne odraža skozi denar. Prav nič slabe vesti ne smete imeti pri tem, ne glede na svoje vzorce in prepričanja. Četudi ste do danes delali drugače in ste šli zaradi tega tudi prek svojih zmožnosti, je zdaj čas, da to spremenite. Ne samo v dobro otroka, temveč tudi vas.

Ne pozabite obdariti sebe

Kaj je tisto, kar si že tako zelo dolgo želite? Kaj bi vas resnično razveselilo? Saj veste … Pri tem ne gre za veliko vrednost, ampak malo pozornost, ki bo pogrela vaše srce. Morda je to večerja samo za družino (in boste končno res sami, ne bi skrbeli za to, ali imajo vsi vse, kar potrebujejo, jim hrana odgovarja itn.). Morda sta to kakšna knjiga, e-tečaj … Skratka, razmislite o tem, kaj pogrešate oz. kaj bi vam pomagalo v prihajajočem letu.

Zaključite leto malce drugače …

Navadno si že med letom ne vzamemo dovolj časa za pogovor, kaj šele ob njegovemu koncu. A je letos vse drugače … Povabite bližnje k odprtem pogovoru in se vprašajte:

  • Česa si želite? Česa si morda ne želite več? 
  • Za kaj ste hvaležni?
  • Kaj je tisto, kar vas navdaja z energijo? 
  • Kaj je tisto, kar si želite početi vse življenje?
  • Kaj si želite spremeniti na finančnem področju?

In še jih lahko dodate …

Ko boste dobili odgovore na vprašanja, pa si jih le zapišite in jih postavite na vidno mesto. Naj bodo to vodila v letu 2021. Za vse vas.

Letošnje leto je prelomno

Letošnje leto je bilo res polno izzivov …

Sama pravim, da je letošnje leto prelomno. Tako lepa številka (2020), a tako polna izzivov. To je leto, ki si ga bomo res vsi še kako dobro zapomnili, saj nas je postavilo pred veliko preizkušnjo na vseh področjih.

A ne glede na to, kako težka je bila preizkušnja, nam je bilo vsem dano eno – vsi imamo vedno dve možnosti. 

Prva je, da preizkušnjo sprejmemo z odprtimi rokami, se ji zahvalimo in hitro opravimo z njo. Druga možnost pa je, da se pred njo ustavimo in obstanemo.

Glede na to, da smo nepremagljive, verjamem, da smo (bomo) vse izbrale prvo možnost. : )

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam