Delo od doma in malo prostora? Za vas imamo rešitev!

V teh dneh je vse več takšnih, ki delajo od doma, kar lahko prinaša nekatere prednosti in več udobja, a le, če imamo za to kotiček, ki je temu primeren.

Marsikdo je namreč šele v tem času ugotovil, da pravega prostora za delo doma pravzaprav nima. Dejstvo je, da s prenosnim računalnikom in pametnim telefonom dandanes sicer lahko delamo kjerkoli, a za zbranost pri delu in v izogib bolečinam v hrbtenici, kavč za to ni najboljša izbira. Poleg tega pa v domači pisarni ne potrebujemo le nujnih potrebščin, ampak tudi pravo delovno klimo, kjer se počutimo navdihnjeno in motivirano. In kako si brez posebnega arhitekta urediti svojo vrhunsko domačo mini pisarno?

Prvi korak – umestitev kotička

Ko umeščamo pisarno v svoj dom, je ključnega pomena izbira prostora. Dobro je, da je ta v dovolj mirnem delu bivalnega prostora, kjer nismo izpostavljeni nenehnim motnjam. Če pisarne ne moremo ločiti prostorsko, izberemo prostor, ki je funkcionalen, svetel in zračen. In brez bojazni – za to ne potrebujemo veliko prostora, ampak zgolj nekaj dobrih in koristnih namigov.

Delovni kotiček lahko z malo truda ustvarite v dnevni sobi, predsobi, spalnici, na podstrešju ali izkoristite druge, še neizkoriščene prostore, to je lahko tudi pod stopnicami. Tudi tisti, ki imate manjša stanovanja, si boste lahko ustvarili pisarno, saj zanjo potrebujete zgolj slab kvadratni meter prostora. Ker je večji izziv prav takrat, kadar je prostor majhen, bom pri tem izhajala kar iz svojega nedavnega mini projekta – ustvarjanja mini delovnega kotička.

Ker je večji izziv prav takrat, kadar je prostor majhen, bom pri tem izhajala kar iz svojega nedavnega mini projekta – ustvarjanja mini delovnega kotička.

Praktična pisalna miza

Pisalne mizice so različnih dimenzij in oblik. Sama sem izbrala tako imenovano mini pisalno mizico, ki meri zgolj 73 x 50 cm. Ker tako majhne mizice običajno nimajo poličk ali prostora za samostojni predalnik, je dobro poiskati takšno, z že vgrajenim predalom. Ta bo služil kot prostor, kamor lahko odložimo svoje potrebščine ali pospravimo neurejene zapiske – tudi če niste ravno redoljubni.

Sama sem izbrala tako imenovano mini pisalno mizico, ki meri zgolj 73 x 50 cm.

Majhna mizica mora biti namreč vedno pospravljena, sicer na njej zmanjka prostora za delo. Vse, kar potrebujete za nemoteno delo, naj bo na dosegu roke – tako delovne vneme ne bodo prekinjali nepotrebni sprehodi po stanovanju. Pregledno urejene potrebščine pa bodo preprečile dolgotrajna iskanja, za katera boste izgubljali dragoceni čas. 

Dodatne police za nujne in »nenujne« dodatke

Dodatni prostor pridobimo z malimi triki. Najlažje je, če mizo namestimo čelno ob steno. Le-ta bo dobrodošla, saj jo bomo izkoristili, da nanjo namestimo poličko, lahko tudi več njih. Sama sem izbrala neizkoriščen kot, kjer lahko ob strani mize namestim še dodatno tablo ali perforirano ploščo za beleženje pomembnih stvari. Zanimive so tudi poličke v obliki mrežic, ki pustijo prostoru, da diha in služijo za odlaganje nujnih potrebščin. Ob strani sem dodala okrasni detajl, kamor lahko obesim fotografije meni ljubih ljudi in modre misli. Spodbudne in prijetne stvari so namreč vedno dobrodošle, tudi ko smo na »delovnem mestu«.

Ne varčujte pri stolu

Četudi se nam sedenje z računalnikom v naročju na postelji ali domačem kavču zdi kar najbolj udobno, pa je seveda manj priporočljivo in zdravo za našo hrbtenico. No, tudi ravno motivacijsko ni. Zagotovo je eden izmed najpomembnejših elementov domače pisarne stol, ki je kakovosten. Na njem bomo namreč preživeli kar nekaj ur v dnevu, zato je priporočljivo, da je ergonomsko oblikovan, po možnosti z nastavljivo višino in naslonom za roke. Čeprav je nakup takšnega stola dobra investicija, pa je za marsikoga predrag. Res je tudi, da ženske še posebej rade vidimo, da je stol tudi svojevrsten dekorativni predmet. Ja, tudi sama tu ne morem iz svoje kože. (smeh) Vsekakor pa mora biti udoben in primeren za večurno sedenje, da nas po končanem delu ne bosta bolela vrat in hrbtenica.

Izbira stola je pomembna tudi dolgoročno, saj se lahko težave, zaradi slabe drže, pojavijo šele čez leta. Najbolje je, če ga lahko pred nakupom tudi sami preizkusimo, da vidimo, če nam zares ustreza.

Zase sem izbrala stol iz žameta, ki je sicer v osnovi namenjen jedilnici, vendar je udoben in s kovinskimi nogami trden hkrati. Za še bolj mehko osnovo, sem dodala blazino, ki je hkrati tudi okras. Še en namig: kadar imate malo prostora, ki ga lahko izkoristite za delovni kotiček, kot je to v mojem primeru, raje kot stol s klasičnimi nogami, izberite vrtljivega, saj tako ne boste potrebovali dodatnega prostora vsakokrat, ko ga boste želeli izvleči izpod mize.

Naravna in umetna svetloba

Če imamo možnost, si delovni kotiček uredimo v bližini oken ali balkonskih vrat. Za delo je namreč najprimernejša naravna svetloba, ki s svojim spreminjanjem skozi dan blagodejno vpliva na cirkadiani ritem in nadalje na kakovostni nočni spanec. Pri tem mizo vedno postavimo tako, da sonce ne bo odsevalo direktno na ekran računalnika. Če je v bližini okno, bomo prostor lahko med delom tudi večkrat na hitro in dobro prezračili ter s tem poskrbeli za dodatni kisik v prostoru, ki bo spodbudil delovanje naših možganov.

A ker so dnevi kratki ali pa radi delamo ob večernih urah, moramo poskrbeti tudi za kakovostno umetno osvetlitev. Zase sem izbrala namizno svetilko, ki sem jo postavila na polico nad mizo, saj je tako razsvetljen večji del mize, hkrati pa mi na pisalni površini ne zavzema prostora. Saj veste, pri malih mizah šteje prav vsak centimeter.

Dekor za praktičnost in motivacijo

Četudi so dodatki na vrsti zadnji, to še ne pomeni, da so zanemarljivi. Nasprotno. Z njimi lahko organiziramo delovno mizo, popestrijo nam prostor in pomagajo ustvariti prijetno delovno okolje, v katerem se bomo počutili udobno, sproščeno in motivirano hkrati. Posamezne kose opreme odenite v svoje najljubše barve ali vzorce. Na police postavite lončnice, ki blagodejno vplivajo na počutje in prečiščujejo zrak. Na stene obesite fotografije, ki vas navdajajo z veseljem, ali vam ljuba umetniška dela. Za motivacijo si lahko nad delovno mizo ustvarite tudi t.i. moodboard, ki ga sestavljajo fotografije in misli, katere vas opominjajo na cilje in vas hkrati navdihujejo.

Na police postavite lončnice, ki blagodejno vplivajo na počutje in prečiščujejo zrak.

Tako se boste vsakokrat, ko se boste ozrli navzgor, spomnili, zakaj pravzaprav delate in kaj si želite doseči. Tudi meni dodatki pomenijo piko na i. Ker je osnova mojega delovnega kotička v belo pudrasti in rose gold barvi, sem uporabila kozarček za pisala, ki se ujema s črno belo črtasto tematiko stanovanjskega dekorja in na takšen način prostor povezala z ostalim stanovanjem. Enakega motiva in barve je tudi mala dekorativna škatla, v katero pospravim drobnarije, za katere je dobro, da so damam vedno pri roki. S tem mislim tudi na vazelin za ustnice, kremo za roke in elastiko.

Saj veste, kako moteče zna biti, če se med delom pojavijo izsušene roke ali ustnice, pa moramo po vlažilne izdelke do kopalnice, nakar nas vmes »sreča« še nič koliko opravil in postajališč, preden se ponovno vrnemo nazaj za pisalno mizo … Prav tako imam na mizi podstavek za kozarec, v obliki črnega javorjevega lista, saj je dobro, da imamo med delom vedno v bližini kozarec vode za hidracijo. Na poličko sem postavila digitalno uro, koledar, rožo, meni ljub okrasek angelčka in sliko, ki jo je po mojem okusu naslikal moj oče.

A Pa naj še kdo reče, da manj kot kvadratni meter prostora ni dovolj za vse, kar si dekle želi! No, dokler ne pridejo na vrsto čevlji. (smeh) 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam