Kako lahko rešimo preveč soljeno juho, narežemo čebulo brez jokanja in, kako poskrbimo za daljšo obstojnost jagod? Tokrat z vami delim nekaj preprostih, a učinkovitih trikov, ki vam bodo olajšali delo v kuhinji.
Avokado hranite skupaj s čebulo
Avokado je zelo priljubljeno živilo, a ko ga shranjujemo v hladilniku, hitro postane črn, zgubi barvo ter začne gniti. Zato poleg avokada postavite na pol prerezano čebulo. Tako bo avokado ohranil barvo, prav tako pa bomo preprečili gnitje.
Tako boste imeli ovsene kosmiče vedno pripravljene
Tisti, ki imate radi ovsene kosmiče, si jih skuhajte več, ostanek pa shranite v posodice za mafine ter zamrznite. Tako jih boste imeli vedno na zalogi, ko se vam jih ne bo dalo kuhati, ne da bi vam bilo treba posegati po instantnih.
Kako najhitreje zmehčate maslo?
Maslo najhitreje zmehčamo, če ga naribamo. Tako ga lahko tudi postrežemo in popestrimo njegov videz na krožniku.
Jagodam lahko podaljšate obstojnost
Obstojnost jagod lahko podaljšamo tako, da jih za pol minute namočimo v mešanico vode in kisa (razmerje 1 : 8), nato pa jih operemo, posušimo in shranimo.
Če po pomoti presolite juho, je ne zavrzite, ampak:
- vanjo dodajte na pol prerezan surov krompir, ki bo potegnil vase odvečno sol. Ko je kuhan, ga odstranite iz juhe.
- juho razredčite z vodo ali jušno osnovo.
- malo pred postrežbo v juho dodajte malce kisle smetane ali mleka.
Kako narežete čebulo brez solz
Čebulo lahko narežemo brez solz, tako da jo: čimbolj ohladimo oz. jo damo celo za kakšno uro v zamrzovalno skrinjo. Lahko jo pred rezanjem posolite, režite pa jo s čim bolj ostrim nožem, da v zrak spuščate čim manj tekočine.
Za testenine vedno uporabite visok lonec
Ko kuhamo testenine, vedno uporabimo visok lonec in vodo kar precej solimo za boljši okus. Nikoli ne dodajamo olja ter prihranimo kakšen kozerec vode, v kateri so se kuhale testenine, za zgoščevanje jedi.
Ste skuhali preveč riža? Tako ga lahko uporabite za naslednje kosilo.
Ko vam ostane hrana, jo porabite v drugi obliki za naslednje kosilo. Če vam npr. ostane kuhan riž, mu preprosto dodajte jajca, sol, začimbe, nariban sir in naredite riževe kroglice, panirajte jih in ocvrite.
Kako lahko hitro naredite domači pinjenec?
Mleku dodajte žličko kisa ali limoninega soka.
Kako zmehčate pretrdega piščanca?
Če se vam zdi domače meso pretrdo, na primer perutnina, to rešite tako, da notranjost piščanca natrete s sladkorjem in pustite čez noč, približno 12 ur, nato meso izperete in posušite.
Foto: Peter Irman