Finančne navade bogatih, ki jih je dobro poznati

Ste kdaj razmišljale o tem, kako bi bilo imeti milijon, dva, tri, pet, deset? No, morda jih nekatere že imate. A roko na srce, takšnih je precej manj kot tistih, ki ste še na poti do prvih sto tisoč evrov, drugih, tretjih in potem do prvega milijona. 

Poskusite se vživeti v vlogo tistih, ki imajo res veliko denarja … Kaj se je spremenilo? Kje živite? Kateri avto vozite? Kaj počnete? Če verjamete ali ne, vse to so zelo pomembna vprašanja, saj vam bodo odgovori povedali marsikaj o vas samih. V prvi vrsti boste spoznale, kdo v resnici ste. Sodite med tiste, ki jim je denar pomemben, da si kupijo še več stvari, dražje stvari, ali med tiste, ki jim denar predstavlja neodvisnost, varnost? 

Med enimi in drugimi je namreč precejšnja razlika.

Kakšne odgovore pa bi dobile, če bi tiste, ki že imajo milijon in več, vprašale, kakšno je njihovo življenje? Katere so tiste navade ali pravila, ki jih upoštevajo oz. so jih upoštevali, da so danes tam, kjer so?

Osredotočeni so na dolgoročne cilje

Nikoli ne živijo z danes na jutri. Vedo, kaj je njihov primarni cilj, in to je finančna neodvisnost. Za ta cilj so se pripravljeni odreči marsičemu, medtem ko njihovi vrstniki, prijatelji, znanci živijo iz dneva v dan, od plače do plače. Pripravljeni so dodatno žrtvovati svoj prosti čas, se izobraževati, razvijati ideje, posel itn. Danes se torej žrtvujejo, da bodo jutri lepše živeli. 

Imajo različne vire prihodkov

To je še kako pomembno, če želimo zaščititi svoje premoženje. Pomembno je, da ustvarimo vire prihodkov, ki nam še naprej omogočajo standard, ki ga želimo. Ne smemo staviti vsega na en posel. Prav tako ne moremo imeti vsega premoženja v nepremičninah ali delnicah. Premoženje je treba razporediti na način, da nam prinaša t. i. pasivne prihodke. Prav tako je dobro imeti posel, ki ustvarja prihodke, pri čemer sami nismo aktivno vpeti vanj.

Živijo pod svojimi zmožnostmi

Čeprav bi si lahko privoščili večje hiše, osebje, ki bi skrbelo zanje, dražje avtomobile, jim to običajno ni blizu. Raje imajo, če jih uvrščamo med povprečne ljudi. O svojem premoženju običajno niti ne želijo govoriti in ga še manj razkazovati. Njihov fokus je jasen, in to je uživanje življenja, pri čemer skrbijo, da ostajajo finančno neodvisni.

Poznajo razliko med potrebami in željami, zato se znajo izogniti impulzivnim nakupom

Zanimivo je, da več denarja ljudje imajo, manj jim pomeni materialni svet. Ste to že kdaj ugotovile? Veliko več jim pomenijo notranji mir, kakovostno preživljanje prostega časa, raziskovanje sveta, kultur itn.

Ja, kar veliki večini ljudi manjka, je ravno to – da znajo ločiti med tistim, kar resnično potrebujejo, in svojimi željami.

Njihov avtopilot je usmerjen v investiranje

Zavedajo se, da je čas denar in da mora denar delati zanje. Na kakšen način? Tako da se plemeniti in ustvarja donos. Seveda imajo pri tem postavljeno jasno naložbeno strategijo in ničesar ne prepuščajo naključju. Vedo le eno – če denarja ne bodo zaposlili, ga bodo čez čas izgubili. Pa to delajo sami? Ne, nikakor. Bogati se vedno obdajo s profesionalci/strokovnjaki, saj se zavedajo, da gredo le tako naprej in da vedno rastejo le ob boljših od sebe.

Investirajo le v tisto, kar razumejo

Neznano jim ni blizu, zato se na to področje ne spuščajo. Do potankosti raziščejo projekt, naložbo in se na podlagi informacij odločijo, ali je to zanje ali ne. Ni jim težko reči: »Ne, hvala. Tega ne razumem.« Zavedajo se, da bi jih lahko ravno pretirana želja po še več zapeljala in vplivala na njihovo vrednost premoženja.

Sami so gospodarji svojega življenja

Ne želijo biti odvisni od drugih, zato tudi ne pustijo, da bi jim drugi narekovali tempo življenja. Zavedajo se svoje moči in dejstva, da je le od njih odvisno, kam bodo prišli in kdaj. Ne iščejo izgovorov, četudi jim ne gre. Vedno iščejo rešitev, ker verjamejo v to, da ta vedno obstaja.

Navade bogatih niso neznanka. Zagotovo ste že slišale za katero izmed njihovih navad. A eno je vedeti, drugo pa temu slediti, to uporabiti in živeti. Si torej želite biti finančno neodvisne? Potem nikar ne čakajte in implementirajte njihove navade v svoje življenje. In pri tem nikar ne pozabite: Naj denar bolj trdo dela za vas kot ve delate za denar.

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam