Nataša Barbara Gračner: Bila bi vse ženske na platnih Ivane Kobilca

Nataša Barbara Gračner je nase opozorila že v času študija z diplomsko predstavo Življenje podeželskih plejbojev, ki ji je prinesla številne ponudbe ravnateljev slovenskih gledališč. Danes je kot prvakinja igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana ena naših najboljših igralk, kar potrjujejo tudi številne nagrade, ki jih je prejela za svoje delo.

Zanjo pravijo, da je ves čas prisotna, tudi kadar je ni v gledališču. Da je glasba, tudi kadar molči. Da z vlogami in režijo teater in gledalce poveže v eno na način, da te spremlja, tudi ko odhajaš iz gledališča. V spletni predstavi Ženska: ljubezni, izgube, obleke bo nastopala v vlogi Regine, s katero nas bo zagotovo ponovno navdušila. 

Katera je vaša najznačilnejša ženska lastnost?

Moja naj ostane moja. Ker pa se pogovarjava o predstavi, ki jo ustvarjamo po predlogi besedila, ki ga je napisala znamenita Nora Ephron, v katerem sem Regina – čeprav me vsi kličejo Gina –, bi rekla, da je njena značilna lastnost vztrajnost. V enem letu je namreč napisala zgodbo, v kateri je prek fotografij oblek, ki jih je zbrala na enem mestu, otrokom in prijateljicam poklonila zgodbo svojega življenja, polno lepih, manj lepih, neumnih in pametnih prigod in doživetij. 

Moški vselej pravijo, da smo ženske zapletena bitja. Se vam zdi, da imajo prav, ali zanikate to tezo?

Vsekakor se strinjam z njimi. Prav tako tudi Gina.

Kdaj vam je v življenju prišlo prav, da ste ženska, in v katerih primerih se vam morda zdi, da vam bi bilo lažje, če bi bili nasprotnega spola?

Ne čutim, da bi mi bilo kjerkoli lažje, če bi bila moški, kar pa ne pomeni, da zanikam dejstvo spolne diskriminacije. Žal obstaja in nič ne kaže, da se bo izkoreninila. Svoje ženskosti nikoli ne izrabljam za ‘piar namene’. Protekcije pri prodajalcih dobim bolj zaradi svojega poklica. 

Tokratna predstava bo namenjena nepremagljivim, kar ženske nedvomno smo. V čem se najbolj nepremagljive počutite vi?

Kakor kdaj. Ko objamem in začutim, da je moj dotik pomiril in ustavil razburkanost nekoga. Ko neopazno gledam svojega sina pri afnanju. Ko mi nekaj uspe v trenutku, ko nisem bila na to niti najmanj pripravljena. Ko poslušam Mahlerjevo 5. simfonijo. Na nočnem sprehodu, ko ledeno brije in se skoraj dotikam zvezdnatega neba. In še veliko bi se našlo.

V življenju je pomembno, da se znamo ženske pocrkljati tudi same, čeprav si za to premalokrat vzamemo čas. Kako se najraje pocrkljate vi?

Naključni vrstni red ne prav izvirnih stvari. Potovanja. Savna. Masaža. Jazz. Hrana. Vino. Gledališče. Knjige. Prijatelji. 

Kdaj in s čim vas je nekdo nazadnje razveselil in vam polepšal dan?

Pred pol ure, s presenečenjem.

Današnja moderna ženska naj bi bila po eni strani močna in neodvisna, po drugi pa ženstvena in nežna. Kje to mejo med eno in drugo stranjo postavljate vi in kako uspešno krmarite med njima?

Današnja družba določa normativno ženskost. Foucault govori o disciplinski oblasti, ki ustvarja krotka telesa, ki se jih da spremeniti in izpopolniti. Ženske naj bi bile temu mehanizmu podvržene, saj moramo ustrezati prevladujočim lepotnim idealom, in slej ko prej deluje, da ženske investiramo le v zunanji videz telesa, ki naj bi bilo naše identitetno središče. Morda temu nekatere podležejo, a mislim, da so v manjšini.

Preseganja stereotipnih reprezentacij ženske podobe se počasi naseljujejo okrog nas – in tega sem zelo vesela. Lahko sem močna, neodvisna, popolnoma izgubljena, nežna, napadalna, duhovita, tečna, prijetna, nenavadna, čisto običajna, dolgočasna in zanimiva.

Vsaka ženska ima svojo zgodbo. Če bi o vaši napisali knjigo ali posneli film, katere zvrsti bi bila in kateri naslov bi najbolje opisal vašo žensko življenjsko zgodbo?

Naslov moje ženske življenjske zgodbe bi bil ‘Pred pekarno’, naslov moje moške pa ‘Za pekarno’. Zvrst filma pa mišmaš. (smeh)

Če bi morali izpostaviti tri razloge, da je dobro biti ženska oz. zakaj ste hvaležni, da ste ženska, kaj bi izpostavili?

Lahko izpostavim le eno, ki zaleže za milijon. Da lahko rodimo. 

V predstavi vsaka obleka nosi svoj spomin. Je tako tudi v vašem življenju – imajo za vas oblačila tudi čustveno vrednost in kateri kos v vaši omari vas najbolj pooseblja?

Ne, jaz nisem čustveno vezana na svoja oblačila, moda me ni nikoli posebno vznemirjala. Rada se uredim za posebne priložnosti, drugače pa se oblačim glede na letne čase. V dar pa sem nekoč dobila male poletne mornarske kratke sive hlačke, ki mi jih je poklonil moj dragi prijatelj Peter Zobec. Kupila mu jih je mama, ko je imel tri leta. To je najdragocenejši kos obleke, ki ga premorem.

V čevlje katere svetovno znane ženske bi si želeli stopiti za en dan?

Bila bi vse ženske na platnih Ivane Kobilca. Ker bi bila točka, površina, perspektiva, barva, linija in oblika. Ker bi bila simetrično asimetrična, krožna, diagonalna, prosta, navpična, vodoravna in trikotna. 

Premiera predstave bo tik pred 8. marcem – dnevom žena. Kaj osebno vam pomeni ta dan?

Nič posebnega. Vedno sem obdarovala mamico in babico in se veselila, da bomo praznično jedli. Šele veliko pozneje sem izvedela, da ne gre za materinski praznik, temveč za praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Vsekakor pomembno obeležje in pravilno je, da ga počastimo.

Kaj bi pred predstavo sporočili našim nepremagljivim bralkam?

Ženska: ljubezni, izgube, obleke je predstava za vse tiste, ki si želijo preživeti prijeten večer, se nasmejati, morda potočiti solzo ali dve v spomin nostalgiji časa, ki prehitro mineva. Odlično bi bilo, če bi se lahko videli v živo, ampak, kot veste, to trenutno ni mogoče, zato je spletno druženje primerna rešitev. Me se med vajami zelo zabavamo in prepričana sem, da se boste tudi ve. Oziroma vi. Oziroma mi. Mi vsi. 

Komentirajte

Differo d.o.o., 2020 Nepremagljiva.si - ISSN 2712-6285, vse pravice pridržane
Pogoji poslovanja - Piškotki

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Preberi več
Se strinjam